Aha niby że mieli skazać kilku dzieciaków na kilka lat więzienia za niską szkodliwość społeczna?
kradzież kilki zegarków ciuchów banknotów i biżuterii od gwiazd hollywood?
Ten scenariusz wymyślił jakiś totalny debil ofc.
Warto poczytać, że ten film jest oparty na faktach, a nie wymyślony przez jakichś scenarzystów.
cóż, jestem ciekaw tych faktów w szczegółach ;).
bo kilka lat więzienia daje się za gwałt i inne ciężkie przestępstwa (moja wiedza opiera się na wróżeniu z palca :P).
Dzieciaki nie chciały wyrządzić nikomu krzywdy tylko dobrze się bawić i tak też było. Nie zabili żadnego celebryty, pożyczyli tylko trochę garderoby i gotówki. Jak dla mnie podchodzi to pod upomnienie, prace społeczne i kontrole kuratora przez jakiś okres. Wyrok w zawiasach to dla dorosłych którzy już wcześniej mieli konflikt z prawem, do zapuszkowania to tylko gdy już mieli aktywne zawiasy ;-).
http://www.vanityfair.com/culture/features/2010/03/billionaire-girls-201003 szukanie nie boli.
Nie jestem głupia, co najwyżej głupi. Nie każdy nick z 'a' na końcu oznacza płeć damską... To właśnie odróżnia specyfików nicków od imion żeńskich.
regulacja prawna http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=pen&group=00001-01000&file =211-215
Było kilka artykułów oraz wywiadów z prawdziwymi uczestnikami Bling ring, wystarczy poszukać, a nie wymądrzać się... Tak jak napisał era, w Polsce jest inaczej niż w USA, należy mieć chociaż minimalne pojęcie na temat prawa w różnych krajach zanim zacznie się wypowiadać.
Polecam niedawno wydaną książkę o tym samym tytule, co film. To tak jakby te wszystkie artykuły złączone w jeden. Jest tam wszystko, można nawet porównywać do filmu, bo pełno scen zostało w nim idealnie odwzorowanych. Nawet same wypowiedzi prawdziwych włamywaczy są w nim umieszczone.
Właśnie chyba tego mi w tym filmie zabrakło. Jakiejś głębszej analizy, większego poszerzenia tematu. Dostaliśmy tak naprawdę dobrze zrealizowane sprawozdanie, ale nic poza tym.
moim zdaniem film ukazuje wszystko co najgorsze w narodzie amerykańskim, a to że jest oparty na faktach nie przemawia za; mamy tu grupkę dzieciaków tak przesiąkniętych konsumpcjonizmem, który prowadzi ich do kradzieży; dodatkowo bohaterowie są tak głupi, że zaczynają chwalić się swoimi czynami, a gdy dochodzi do złapania i procesu sądowego jedno wsypuje drugie; film jest przereklamowany i nota jest adekfatna do poziomu filmu a jedyna rzecz która przemawia za filmem to młode aktorki na które miło popatrzeć
Szukać to trzeba umieć a wymądrzanie się co do płci Ci nie pomoże. Kurde czemu ja mam wybraną płeć w profilu? "głupi jesteś" to argument kobiet :P.
Dzięki za bezużyteczne linki, i tak dopnę swojej racji, szczerze jednak dzięki za motywacje, teraz widzę że historia tego gangu jest bardzo ciekawa i została rzeczywiście w tym filmie trochę zmarnowana.
Nie zrozumieliśmy się bo od początku chodziło mi o ich zbyt surowe wyroki a nie autentyczność historii. Bohaterowie historii nie dopuścili się żadnego rabunku, który jest znacznie cięższym przestępstwem. Dopuścili się kradzieży i włamań, bez użycia przemocy i zastraszania, w dodatku byli nieletni i mieli czyste kartoteki.
http://en.wikipedia.org/wiki/California_Penal_Code /487 - Grand theft , 459 - Burglary
A dokłądniej przestępstwa 2 stopnia (klasyB) - Residential burglary. Nie będę się wdawać w szczegóły, przestępstw było kilka w kilku rożnych miejscach, wszystko zależy od interpretacji i stosunki kuratora/prokuratora/sędziego. Poczytałem i wcale nie uważam, że amerykańskie prawo jest surowe.
definicja rabunku w amerykańskim prawie jest przybliżona do rozboju w polskim, w obu przypadkach są karana bardzo surowo. Wyrok 4 lat dla Rachel Lee (Rebecca) rzeczywiście wynikał z kumulacji przestępstw, natomiast wyrok 4 lat dla Nicka Prugo (Marc) jest kłamstwem reżyserki - dostał 2 lata i od początku śledztwa w pełni pomagał policji, nazwano go nawet szczurem.
I to co najciekawsze i to co mnie interesowało, wyroki w praktyce i odbyte kary:
Rachel Lee:
główny motor napędowy gangu, najbardziej pozbawiona skrupułów i rozpuszczona nastolatka (18 lat wtedy) z 4 lat odsiedziała 1 rok i 4 miesiące
dzięki współpracy i poddaniu się terapii, dostałą okres próbny. Odbyta kara w pełni dla mnie satysfakcjonująca.
Nick Prugo - z 2 lat odsiedział rok i wyszedł w czerwcu ego roku. Zabawne, że przyznał się do kilku przestępstw o których nawet policja nie miała pojęcia hehe.
Alexis Neiers (Nicki) - skazana na 180 dni +3 lata warunku, odsiedziała z nich 30. Po jakimś czasie zatrzymano ją za posiadanie heroiny!
Nie trafiła do więzienia, tylko zgodziła się na rehabilitacje w luksusowym ośrodku w Malibu :-).
Courtney Ames (Chloe?) - skazana wyłącznie za posiadanie płaszcza Paris Hilton, dostała 60 dni prac społecznych, 3 lata warunkowego. Nie była sądzona za włamania i kradzież z powodu możliwości naruszenia jakichś przepisów etnicznych.
Diana Tamayo (Sam?)- Miała rozprawę o włamanie do domu Lindsay Lohan. Dostała 60 dni prac społecznych, 3 lata warunkowego.
Jonathan Ajar, a.k.a. “Jonnie Dangerous”:
I to co mi się najbardziej podoba. Miał już wyroki za narkotyki i broń. Za paserstwo i skupowanie dóbr od gangu Bling Ring, sprzedaż kokainy i nielegalne posiadanie broni odsiedział 3 lata.
PUENTA
I tu patologia manipulacji widzem w pełni potwierdzona. Mroczna końcówka filmu, która zmotywowała mnie do założenia tego tematu, okazuje się naciągana, moralizatorska i próbuje zastraszać widzów robiąc z nich idiotów. Pokazuje surowe wyroki 4 letniego więzienia dla Rebbeci i Marka, z czego drugi jest kłamstwem, pokazuje Marka -nastolatka zakutego w łańcuchy idącego do więzienia o zaostrzonych rygorze razem z gwałcicielami i mordercami. Co zabawniejsze nawet nie wspomina o wyrokach dla reszty bandy, które całkowicie zniszczyły by jej przesłanie i chęć pokazania surowego sprawiedliwego prawa. Ba Sofia bawi się w strażnika prawa. Przecież nie mogła pokazać prawdziwego oblicza tej historii bo całe Hollywood by musiało założyc alarmy i zacząć żyć w strachu. Ato olbicze to:
Gwiazdy nie zamykają willi i aut zostawiają karty kredytowe na wierzchu bo mają to gdzieś. A jeśli wybierzemy im dzienny limit z konta, ukradniemy parę tys gotówki z mieszkania, biżuterie itd wielka krzywda im się nie stanie a wręcz zapłaca niską cenę za wolne i komfortowe życie w Hollywood.
Dlatego okulary, czapka, ew. maska i robimy jedno porządne włamanie. A nawet kilka ale z głową! Jeśli nas złapią i udowodnią jedno z nich najwyżej dostaniemy prace społeczne i zawiasy.
Take that bjiaaach. mondralinski
A i będziemy musieli zwrócić wszystkie dobra lub zapłacić gigantyczne odszkodowania. Więc nastolatku z Hollywood, nie daj się złapać! Swiat stoi otworem ale dla myślących ;-).
linki dla zainteresowanych:
http://www.vulture.com/2013/06/real-bling-ring-where-are-they-now.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Bling_Ring
prosiłbym link do książki, taki darmowy :P
Przynajmniej ruszyłeś dupę i zrobiłeś research, widzisz jak stwierdzenie żeś głupi pomogło? Nawet wyszło, że jednak nie tak głupi :-)
Ciekawostka. Jedna z oskarżonych Alexis Neiers doczekała się nawet swojego reality show, które emitowała u nas swego czasu telewizja mtv. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzikie_i_szalone
a jednak trochę patologia - za taką współpracę chłopak odsiedział prawie tyle co pozbawiona skrupułów przywódczyni.
czyżby za to, że był mężczyzną ?
kary są śmieszne - zwłaszcza dla postaci NIcky - bo jeśli w rzeczywistości jest tak tępa jak postać przedstawiona - to powinna dostać po protestancku 2 lata przymusowych ciężkich robót.
inaczej to te kary są prawie jak nagrody i bilety wstępu na salony sławy i chwały.
końcówka w ogóle nie pasowała do filmu, bo ja odniosłam wrażenie, że sam film nie miał na celu oceniania ich postępowania, a jedynie pokazać czym żyją współczesne nastolatki ( mam nadzieję, że nie wszystkie! ) a tu końcówka, pokazują Marka, który jedzie z jakimś zbirami ( chyba specialnie dobrali takich statystów) mi aż było żal tego chłopaka
wyroki wyrokami, wiadomo popełnili przestępstwo i dobrze, ze zostali skazani, ale co ich doprowadziło do tego? obsesja na punkcie sławy,a kto tym generuje? Hollywood napędza rynek jeśli chodzi o gażdzety, ciuchy itp Wszędzie epatuje się tym blichtrem, na premierze filmu nie jest ważne o czym jest ten film, ale w co się ubrały gwiazdy .
Wiadomo, że to samo w sobie nieusprawiedliwia tych dzieciaków, ale trzeba się brać pod uwagę, że zawsze są jakies efekty uboczne. Hollywood promuje pewien styl życia i oczekuje jedynie profitów, ale kiedy ktoś obsesyjnie czegos pragnie, żeby to osiągnac posunie się do wielu rzeczy
Kurde! Szkoda, że nie ma lajków na filmwebie, bo tutaj dałbym Ci takiego mega za to, że Ci się chciało. :)
No tak, bo polskie bogate dzieci tak bardzo się różnią od tych amerykańskich ;) Obudź się człowieku. Konsumpcjonizm zjada także i Twój kraj, a dzieciaki już dawno mają równie wyprane mózgi i system wartości zarówno tutaj jak i w USA. Stacza się cały świat. Może od Ametyki się często rozpoczyna, ale inne kraje ładnie plagiatują i gonią. A Japonia ? Tam to dopiero sajgon
z tego co mi wiadomo film jest o amerykańskich nastolatkach a nie o polskich dlatego moja wypowiedź nie dotyczy Polski a Ameryki, to jest forum filmowe a ja napisałem swoją opinię na temat, jeśli chcesz rozmawiać o sytuacji w Polsce to proszę bardzo
Sorry, po prostu zabrzmiało to (choć może niesłusznie odebrałam) jak zalążek kolejnego komentarza, gdzie po całości jeździ się po Amerykanach. Przy czym wiele w tych osób (zw na filmwebie, bo na inne fora nie starcza mi czasu) uważa, że my jesteśmy lepsi.
wybacz, może zbyt impulsywnie zareagowałem, nie mam nic do Amerykanów; chodziło mi, że idioci są wszędzie, nie ważne jaki kraj czy wiek
qrde w Polsce dzieciaki teraz muszą mieć teraz smartfony, a ostatnio ziomek mnie pyta jaki tablet kupić swojemu 5 letniemu synkowi...
no poj**** ludzi. Odpowiedziałem mu jednak troszkę bardziej kulturalnie. Za tablet możesz dzieciakowi kupić używane narty albo zacząć go uczyć grać w tenisa...
Niską szkodliwość społeczną? Okradali bogate gwiazdy show businessu, a te gwiazdy mają pieniądze, a co za tym idzie najlepszych prawników. Gnojki musiały zostać ukarane, bo gdyby nie, to niskie kary (np. zawiasy) ośmieliłyby kolejnych do okradania gwiazd. A Gwiazdy raczej wolą czuć się bezpiecznie we własnych domach.
Poza tym na filmie jest powiedziane, że suma łupów wynosiła 3 mln $, czyli wcale nie tak mało. W USA za kradzież samochodu są wyższe kary.