hej:)
jakie znacie filmy,w których głównymi bohaterami są dzieci?
chodzi mi bardziej o jakieś psychologiczne,dramaty..nie o komedie.
z góry dzięki;)
W sumie pasuje " pułapka" z elen page,
bo w gruncie żeczy była dosć młoda, i została wyróżniona przez stowarzyszenie krytyków filmowych, jednak na filmwebie nie jest to napisane.
Do tego także można dorzucić film "Wszystkie niewidzialne dzieci" Zaczyna sie waśvciwie z dzieckiem w roli głównej, oglądałam i musze stwierdzić, że jest rewelacją.(;
Pozdrawiam
xoxoxo Tutek ; >
"I am Sam" ojjj zdecydowanie polecam jesli chodzi o kino psychologiczne, ktore łapie za serce i daje do myślenia. Jest to komediodramat, ktory jeszcze raz powtarzam daje do myslenia i jest jednym z tych filmów, ktore kształtowały mój sposób widzenia pewnych spraw; ważnych spraw.
( nie oglądaj wersji z lektorem ! tylko z napisami)
pozdrawiam
Jest taki film "Twelve and holding", polski tytuł to "12 lat i koniec", o czym jest poczytaj na filmwebie, ale myślę, że warty obejrzenia:)
Pozdrawiam
Most do Terabithii... a film "Chmura" może nie jest o dzieciach, lecz raczej nastolatkach ale jest śliczny. Ale niestety nigdzie nie można go dostać;/
"Szkoła dla łobuzów", "Labirynt fauna" , "Doskonały świat", "Cześć Tereska"
, "Wszystko będzie dobrze"
Moje propozycje:
1. Do zobaczenia, chłopcy (reż. Louis Malle)
2. Pan od muzyki (Christophe Barratier)
3. Dzieci niebios (Majid Majidi)
4. Słodka szesnastka (Ken Loach)
5. Zerwany (Jacek Filipiak)
6. Italianiec (Andrei Kravchuk)
7. Mój ojciec i ja (Richard Roxburgh)
8. Skradzione lato (Pete Jones)
9. Lilja 4-ever (Lukas Moodysson)
10.Wrony (Dorota Kędzierzawska)
11.Machuca (Andres Wood)
12.Viva Cuba (Juan Carlos Cremata Malberti)
"kraina traw" z Jodelle Ferland ta mała jest genialna a w tym filmie była niesamowita
Głosy Niewinności - niezwykle poruszający dramat z najmłodszymi w rolach głównych
Również polecam osobą chcącym doświadczyć dobrego dziecięcego aktorstwa ale ostrzegam że film jest bardzo niekonwencjonalny i wstrząsający.
"Złodziejka książek" film polecam tak samo mocno, jak książkę. Opowiada o losach pewnej dziewczynki w czasach II wojny światowej, jednak historia została przedstawiona z nieco innej perspektywy i nie opowiada o tyle o samej wojnie, a o życiu zwykłych ludzi. Wzruszająca, a momentami można też się uśmiać.