PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 129 tys. ocen
5,8 10 1 128917
4,4 48 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Superman zginał ?
Co znaczyło że prawdziwy cyrk jest w mieście a tu chowają pusta trumnę ?
Kim była Martha ? Co mial na myśli Batman mówiąc o Wonder Woman że to jego stara ?
Dlaczego Batman si e tak zdziwił gdy Suoperman powiedział, ratuj Marthę , a Batmnan na to skad znasz to imię ?

ocenił(a) film na 8
ataman76

Zginął...ale będzie żył...
Noo ,po prostu ,w mieście chowano pustą trumnę ,a na farmie trumnę z ciałem
Martha Wayne ,to matka Bruce'a aka Batmana ,a Martha Kent ,to matka Clark'a Kent'a aka Superman
Stara Batmana? kiedy to było?
Po prostu Bruce obwiniał się o śmierć matki ,gdy usłyszał ,ze umrze Martha ,to się zdziwił

Mati1996

Dzieki.
Było to jak Bruce trzymał pod butem Supermana, swoja droga nie walczył fair.

ataman76

Bruce powiedział "cały ten cyrk pozostał w mieście, przy pustej trumnie".
Chodziło o to, że wielkie uroczystości i cały szał związany z Supermanem, takim jakiego tłumy ludzi znały z zewnątrz i wbrew jego woli traktowały prawie jak boga, pozostał w mieście, a tutaj jest skromny, ale prawdziwy pogrzeb prawdziwego Clarka Kenta, jakim go znali najbliżsi.

"co miał na myśli Batman mówiąc o WW, że to jego stara"
Nic nie miał na myśli, bo nic takiego nie powiedział. To jest najdurniejsze podstawienie polskiego tekstu wszechczasów i jest tylko w wersji dubbingowej.

W rzeczywistości oni mówią:
S: Is she with you?
B: I thought she was with you.
Czyli:
S: Ona jest z tobą?
S: Ja myślałem, że z tobą.

w napisach jest dobrze przetłumaczone.

Nerwen_AG

Dzieki, faktycznie ogladałem wersję z dubbingiem i naprawde pare kwestii brzmiało idiotycznie.

ocenił(a) film na 5
Nerwen_AG

W Polskim Dubbingu przynajmniej nie ja braku logiki w wypowiedzi Batmana, no bo czemu o się supermana pyta czy Wonder Woman, skoro to Batman ją poznał osobiście i poznał jej sekretną tożsamość?

knocun1

"Czy ona jest z tobą?" znaczy
"Czy ona przyszła tutaj z tobą / Czy ty ją tu zaprosiłeś/sprowadziłeś / Czy to twoja dziewczyna/bliska przyjaciółka"

Każdy z nich wie, że WW nie przyszła z nim samym, ani że jej nie wzywał, ani że nie jest jego dziewczyną, więc obaj myślą, że przyszła z tym drugim. Tymczasem ona przyszła sama, bo widziała w TV co się dzieje.

Clark nie znał jej wcale. Bruce spotkał na dwóch przyjęciach i raz rozmawiał, potem odkrył pliki Luthora i się zdziwił, więc wysłał jej maila z pytaniem "Kim jesteś, gdzie byłaś do tej pory?" Jak widać, odpowiedzi nie zdążył uzyskać, bo Diana odebrała maila tuż przed wyjściem na lotnisko i nawet gdyby odpowiedziała, to B był wtedy w porcie w Gotham i walczył z S.
A skąd miał adres mailowy? Na przykład mógł poznać jej nazwisko z listy gości z przyjęcia, resztę wyszukać.
Jaką jej sekretną tożsamość poznał? Zobaczył kobietę w zbroi na zdjęciu sprzed stu lat, czyli długowieczną albo nieśmiertelną, ale nie wiedział kim jest naprawdę ani skąd pochodzi. Do tej pory nie wiedział o metaludziach, więc mógł pomyśleć, że ona jest z Kryptona, jak Superman, więc także dlatego powiedział "Myślałem, że ona jest z tobą."

P.S.
Czy ja naprawdę muszę tłumaczyć takie proste rzeczy?