PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=132485}
7,6 4,3 tys. ocen
7,6 10 1 4253
Ba-lam-eui Pa-i-teo
powrót do forum filmu Ba-lam-eui Pa-i-teo

Karate Kyokushin!!!

ocenił(a) film na 10

W końcu jakiś wspaniały film nawiązujący tematyką do twórcy stylu kyokushinkai!!! Wspaniale!!!

Kristo

faktycznie film swietny !! :) wlasnie ogladalem :D :)

użytkownik usunięty
AldaeR

Ja również właśnie go zobaczyłem. Ale jednak coś mi brakowało w tym filmie. Faktem jest że walki pokazane są w dość ciekawy sposób, nie takie typowe "długie nawalanki", ale jego pobyt w osamotnieniu mógłby być trochę dłuższy. I mimo tego i tak wielki ale to wielki plus dla tego filmu :D

ocenił(a) film na 10
AldaeR

Zauważyłeś jeden błąd w opisie dodanym do tego filmu? Film ten przecież poświęcony jest Masutatsu Oyamie czyli założycielowi Karate Kyokushin a nie Baedalowi.

Kristo

czy aby na pewno to Oyama zalozyl szkole Karate Kyokushin a nie Karate Oyama? Moze uczyl sie Kyokushin ale zalozyl Oyama (jego wlasny styl)...

ocenił(a) film na 7
CRIS_3

Oyama karate zostało założone przez Shigeru Oyamę, jednego z uczniów sosai Masutatsu Oyamy. Zbieżność nazwisk jest przypadkowa.

Sqrchybyk

Przecież Shigeru był przybranym bratem Oyamy, więc gdzie tu przypadkowość nazwisk :P

ocenił(a) film na 10
AldaeR

Baedal to przecież tylko wymyślone nazwisko przez reżyserów.

użytkownik usunięty
Kristo

to moje gg: 4367446 , ten kto ma" Fighter in the Wind" prosze o napisanie do mnie ;)
Osu !

użytkownik usunięty
Kristo

Baedal (poprawnie: Chae-Bae-Dal) to koreanskie nazwisko sosai Oyamy.

ocenił(a) film na 10

To dlaczego nie spotkałem w literaturze o Oyamie jego prawdziwie brzmiącego i wyglądającego nazwiska. Ach jestem niedoinformowany:-)

ocenił(a) film na 10
Kristo

Tak jesteś niedoinformowany, a Baedal to nie wymysł reżysera przyjacielu :).

ocenił(a) film na 10
Kristo

Jestem posiadaczem płytki DVD w standardzie NTSC i na tym to DVD dokładnie w tym czasie - 1:40:32 kiedy to Baedal przychodzi do żony Ryomy, którego poprzedniego wieczora zabił, przedstawia się jako OYAMA! Mówi dokładnie "OYAMA - DESU" (czyt. Oyama-des). Więc chyba wszystko jasne.

ocenił(a) film na 10
Mr_Mangas

Też to usłyszałem ale dopiero po którymś z kolei obejrzeniu tego filmu(-:

Kristo

Tutaj można przeczytać więcej:
http://www.karate.org.pl/kyokushin/hist_oyama.php

ocenił(a) film na 9
Kristo

wspaniały film, trening dobrze ukazany, mógłby być dłuższy w filmie, osobiście doświadczyłem kyokushin, bez butów w zimie po sniegu itp, pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
kajzera

Jeden z lepszych filmów o tematyce sztuki walk. Ja dopatrzyłem się kilku nieścisłości, ale film świetny. Na You Tube jest mnóstwo filmików na ten temat, nawet słynne walki testy gdzie egzaminem jest 100 walk wciagu dnia.

Film polecam.

ocenił(a) film na 7
kinolus

Niestety test 100 kumite w dzisiejszych czasach został nieco uproszczony, bo oryginalnemu niewielu mogło sprostać.
Obecnie wygląda to tak, że egzaminowany toczy 100 walk pod rząd w ciągu jednego dnia. Dawniej egzaminowany przez 3 dni z rzędu toczył po 100 walk, więc razem było to 300, To było dopiero wyzwanie!

Fighter in the Wind, to najlepszy film o sztukach walki ze względu na realizm i nieprzeidealizowanie głównego bohatera, w którym pokazano, że Oyama był człowiekiem, a nie maszyną 10/10
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Casta

A oglądaliście Karate Bullfighter z Sonny'm Chibą film moze troche juz stary ale ciekawy jest nawet walka z bykiem. Zresztą Sonny Chiba byl uczniem samego Oyamy. Polecam jako ciekawostke dla fanów karate i Oyamy

http://www.filmweb.pl/f165703/Kenka+karate+kyokushinken,1975

Kristo

Ma MOC :) strasznie motywujacy. Dzieki niemu wrocilem do biegania/silowni i
miejmy nadzieje ze w najblizszym czasie bede mial kondycje do treningow ;]

Osu!