PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371515}

Avengers

The Avengers
2012
7,5 341 tys. ocen
7,5 10 1 341145
7,0 63 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Jest możliwość kupienia jakichś komiksów po polsku z Avengers?

Paulo_3

Nestety, nie spodziewałbym się. Albo ściągaj komiksy po ang., albo kupuj ściągane bezpośrednio z USA - też po ang.

Paulo_3

Wydawnictwo Mucha Comics wydało chyba z trzy albumy Avengers i to z dość świeżą opowieścią. Wszystko w twardej oprawie i bardzo dobrej jakości papierze i kolorze, z tą cena dosyć wygórowana. http://www.muchacomics.com/dzial.php?id=3

howlet

No i Egmont wydaje jakieś czasopismo z prezentami, ale to raczej dla małolatów.
Prócz tego Egmont wydał 2 tomy The Ultimates no i pozostają jeszcze stare wydania specjalne od Tm-Semic ;]

ocenił(a) film na 1
howlet

Warto dodac, że Mucha wydała też Astonishing X-men- komiksową opowieść o Xmenach napisaną przez twórcę filmu Avengers.Bardzo fajny komiks

Paulo_3

Na Multiversum można zaopatrzyć się w nowe zeszytówki (wydania stałe), oraz zbiorcze. Są nowe jak i stare pozycje:
http://multiversum.pl/s/0/0/0/0/0/avengers/0/0/0/0/0/0/0/0/avengers/0.html

ocenił(a) film na 7
Paulo_3

Na Allegro poszukaj. Tam są często w dobrej cenie te wydania z Tm-Semic: MEGA MARVEL. Ja kupiłem ostatnio. Fajnie się czyta. :D

Paulo_3

Jest mnóstwo serii Avengers po polsku, ale w wersji cbr, czyli do czytania na komputerze. Oryginalne zeszyty komiksów amerykański, tłumaczy na z polski grupa zapaleńców i miłośników komiksu;]

ocenił(a) film na 8
GABRIEL_san

czyli można sobie wyobrazić jaki poziom tłumaczenia.
niestety ni ma rady, trza się jenzykuf uczyć.

ocenił(a) film na 1
Mudshark

Akurat amatorskie tłumaczenia komiksów stoją na wysokim poziomie

Mudshark

Poziom tłumaczenia jest, śmiało mogę powiedzieć, profesjonalny. To coś na zasadzie tworzenia, lub tłumaczenia napisów do seriali. Też robią to miłośnicy i wychodzi im to bardzo dobrze. Osobiście lubię czytać komiksy w oryginale, ale polskie tłumaczenie jest bardzo dobre i dobrze że jest. Podał bym linka do przykładowej strony poświęconej tej właśnie polskiej wersji komiksów, ale niestety system portalu"filmweb" blokuje mi możliwość publikacji takiego postu, co mnie z kolei zastanawia, jak goście wyżej wkleili linki do swoich postów:p

GABRIEL_san

Podaj przynajmniej frazę, po jakiej mógłbym znaleźć tę stronę w google'ach, albo daj mi link na PW. ;) Osobiście czytam komiksy w oryginale, po angielsku, ale jestem ciekaw tych polskich wersji.

Peeves

komiksy blogspot i wybierz pierwszy wynik od góry ;] jeśli tam będą wygasłe niektóre linki, po prostu tytuły upatrzonych tam serii poszukaj na innych portalach. Są na pewno:)

GABRIEL_san

tę właśnie frazę: "komiksy blogspot" wpisujemy w przeglądarkę ma się rozumieć, bo sie mi wyżej gdzieś cudzysłów zapodział:p

Paulo_3

Jak już wspominali poprzednicy obecnie komiksy Marvela w Polsce wydaje tylko wydawnictwo Mucha Comics. Ich nakładem ukazuje się New Avengers:
http://www.sklep.gildia.pl/szukaj/seria/new-avengers
Poza tym pojawiło się kilka one-shotów w których Avengers odgrywają mniejszą lub większą rolę (Marvels, Avengers Disassembled, Secret War), tutaj cała oferta:
http://www.sklep.gildia.pl/szukaj/wydawnictwo/mucha-comics
W ofercie tego wydawcy jest seria Astonishing X-Men, która została napisana przez reżysera i scenarzystę filmu Avengers - Jossa Whedona. Naprawdę świetna rzecz i cieszę się, że to on wyreżyserował filmowych Avengers - odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu.

Poza tym w czasach TM-Semic ukazał się komiks Avengers "Ex Post Facto" (2 części) i Heroes Reborn.

ocenił(a) film na 1
Witcher

Astonishing X-Men jest genialne. Będąc na Polconie 2011 kupiłem praktycznie w ciemno pierwszy tom. I nie żałuje historia genialna - i mówi to człowiek, który fanem X-menów zdecydowanie nie jest.

MistrzSeller

Hmm, nigdy nie czytałem nic z Astonishing. Wyłącznie Uncanny, jeśli już, oraz X-Force. ;) Widocznie trzeba tę zaległość nadrobić wreszcie.

ocenił(a) film na 1
Peeves

Astonishingi mają ciekawą fabułę, która jest spójna, ale i potrafi zaskoczyć (w sposób taki, że wszystko sie zgadza).

MistrzSeller

Ja Astonishing kupowałem na bieżąco jak wychodził i muszę przyznać, że to naprawdę dobra rzecz do której często wracam, szczególnie do tomów 1 i 3.

Witcher

Ja polecam gorąco serie The Ultimates - coś świetnego. Oczywiście ze świata Ultimate, czyli wszystko opowiedziane od nowa, dostosowane do naszych czasów. Bardzo chciałem żeby to ta historia znalazła się w filmie - ciekaw jestem czy wersja filmowa bardziej mi się spodoba ;] Pierwsze dwa tomy wydał Egmont, resztę przetłumaczyła grupa CFC.

Co do tłumaczeń, to to co robi dzisiaj grupa CFC (comics Flying Circus), GRumik czy OOkamiReunion to naprawdę profesjonalna robota, często przewyższająca to co mamy oficjalnie na rynku. To co robią z samą grafiką na rysunkach jest dla mnie czarną magią (typu przetłumaczenia na stronie jakiegoś wielkiego sloganu na polski język w polskiej trzcionce) no i ludzie znają same uniwersa, czyli nie popełniają większych gaf. Warto dodać że nie wspierają nasz rynek komiksowy i nie wydają komiksów które są u nas wydawane lub usuwają jeżeli takowe przetłumaczyli. Aktualnie czytam Ultimate F4 i jestem wniebowzięty - mam nadzieję że tak będzie wyglądał filmowy reboot.

howlet

miało być "... Warto dodać, że wspierają nasz rynek..." ;]
Edycja tutaj umarła śmiercią naturalną ;/

Paulo_3

Dzięki wszystkim za propozycje, skorzystałem z linka Witchera, do niedzieli jest tam rabat 25% na wszystkie komiksy!!! :)
Zamówiłem trzy tomy New Avengers oraz Marvels i Iron Mana bo najbardziej opisy mnie zainteresowały, do tego pierwszy tom Astonishing X-Men, w końcu to komiks ze scenariuszem Jossa Whedona, jak mi się spodoba to sięgnę po następne tomy. Jak komiksy przyjdą to może skrobnę krótką opinię.

ocenił(a) film na 10
Paulo_3

http://nakanapie.pl/the-ultimates-superludzie-t-1-margaret-millar-ksiazka,407110

komiks The Ultimates został wydany po polsku w 2 tomach .

ocenił(a) film na 10
kefirhero

Teraz jest bardzo trudno znaleźć komiksy do kupienia,ale zawsze można pobrać cbr.

kefirhero

Jak widać nie tak trudno :) cbr mnie zupełnie nie interesują (nie lubię czytać na ekranie komputera)

ocenił(a) film na 10
Paulo_3

osobiście też tak uważam sam mam 45 egzemplarzy komiksów(wszytko w koszulkach w klaserze:) ale jak nie mogę znaleźć tego co chcę sięgam po Cbr.

kefirhero

Wczoraj przyszły komiksy Muchy z gildii :) jakość wydania jest rewelacyjna i trochę rekompensuje cenę - gruba kreda, twarda oprawa, szycie... komiksy są wręcz wydane jak jakaś encyklopedia ;D. Czytałem New Avengers i jest naprawdę swietne, na dniach zamawiam resztę tomów Astonishing X-Men Whedona bo na innym forum słyszałem, że nakład jest na wyczerpaniu.

Paulo_3

Komiksy to nie tylko marvel, spróbuj jakiejś innej serii uwierz że wiele tracisz czytając tylko marvela który jest skierowany raczej do młodszych nastolatków.

Danas_fw

Nie wiem jaki twój post ma związek z tematem - koleś chciał się dowiedzieć czy w Polsce są wydawane komiksy Marvela a ty mu wyskakujesz, że komiksy to nie tylko Marvel o czym wie chyba każdy. Ja np. czytam komiksy wszystkich gatunków (amerykańskie, japońskie, europejskie), ale niesamowitą frajdę sprawia mi czytanie Marvela i komiksy tego wydawcy są jednymi z moich ulubionych. Poza tym w 616 jest sporo serii Parental Advisory i Explicit Content (od 18 lat).

Paulo_3

polecam marveles muchy,ale moze byc ci ciezko odstac.swietne wydanie,no i genialne hiperrealistyczne rys alexa rosa <3 :D
ogolnie mam w domu avengersow z mega marvela ale jakos nie moge sie za nich zabrac,calosc cukierkowa i jakos oprcz x-menow nie lubie jak jest mnostwo bohaterow w jednej historii ale moze te komiksy z muchy mnie przekonaja.

aew4334555

Jestem właśnie po lekturze 3 tomu New Avengers - Kłamstwa i tajemnice. Historia robi się coraz ciekawsza, Bendis jak z rękawa sypie błyskotliwymi dialogami a niektóre potrafią rozbawić do łez (szczególnie kwestie Spideya). Ogólnie w tym tomie jest kilka takich sytuacji, że aż załącza się nerdgazm ;D Uniwersum 616 jest o wiele barwniejsze od tego filmowego.

ocenił(a) film na 8
Paulo_3

Na allegro można znaleźć czasem polskie wydanie pierwszego tomu Ultimates. To taka nowocześniejsza wersja Avengers. Niestety Egmont podzielił go na 2 tomy. Jakby co to tytuł to "Superludzie" tom 1 i 2. Dawno temu Egmont wydał też jakiś solowy tom przygód Czarnej Wdowy. Na allegro też można znaleźć. A z Muchy w ciemno można brać praktycznie każdy komiks. :)

saitek

Niedawno ukazał się czwarty tom New Avengers z Muchy a piąty zapowiedziany jest już na grudzień. Jednak pomiędzy NA #3 a NA #4 warto przeczytać Ród M (org. House of M;)).

Paulo_3

Jest już piąty tom New Avengers - Wojna Domowa a główny tom crossa podobno coraz bliżej :)