W Kapitanie Ameryce, na początku jest scena jak do Tonsbergu w Norwegii przyjeżdża Red Skull z hydrą by zabrać jakiemuś mężczyźnie tesseract. Red Skull mówi,ze Tesseract był najcenniejszym skarbem Odyna. Więc dlaczego najcenniejszy skarb Odyna jest ukryty na ziemi w zakmu/pałacu jakiego Norwega? W Thorze mamy scenę jak w 965 roku również w Tonsberg w Norwegii jak olbrzymi zaatakowali ziemian i asgarczycy pomagają w obronie ziemi. Wtedy olbrzymi przybywają z kostką(nie tesseractem tylko źródłem mocy który widzimy później w zamku w Asgardzie),którą po zwycieztwie asgarczycy zabieraja mroźnym olbrzymom. Rozumiem różnice między tą kostką Odyna którą odzyskał w 965 na ziemi i Tesseractem-którego historia w filmach marvela zaczyna się od 1942 roku w Capitanie do Avengers. No i tesseract trafia do Asgardu razem z Lokim na końcu Avengers. Więc wzmianka w Thorze 2 na pewno o tym będzie. Dziwi mnie,że nie wytłumaczyli skąd tesseract wziął sie na ziemi tym bardziej że 1000 lat wcześniej Odyn był na ziemi w tej samej miejscowości! I red skull mówi,że ona należała kiedyś do Odyna.
Może to Ci jakoś pomoże - http://collider.com/wp-content/uploads/avengers-timeline.jpg
Dzięki,pomogło.
Odin leaves the tesseract on earth. Liczę,że wyjaśnią dlaczego Odyn zostawił Tesseract na ziemi w Thorze 2.
Podbijam temat - w jaki sposób tesserakt w Thorze był w Asgardzie, skoro wcześniejsza chronologicznie akcja z Kapitana Ameryki Pierwsze Starcie pokazuje wyraźnie, że został on oddany przez Howarda Starka pod opiekę SHIELD-u. Tymczasem w Thorze, który ma miejsce już w czasach współczesnych głównej fabule Uniwersum Marvela, artefakt znajduje się na rodzinnej planecie Thora i Lokiego. Coś przeoczyłem?
Pewnie chodzi Ci o Urnę Przedwiecznej Zimy (szkatuła, którą próbowali wykraść na początku "Thora", a później trzymał ją Loki i potwierdził tym swoje pochodzenie).
Ma taki sam kolor jak tesserakt (aczkolwiek nie jest sześcianem), stąd pewnie pomyłka wśród wielu widzów.
Twórcy mogli rzeczywiście zrobić to w innym kolorze, żeby nie myliła się z tesseraktem.
Mam nadzieję, że pomogłam (być może także innym widzom), nawet jeśli trafiłam na to pytanie dopiero po roku od jego zadania. ;-)