PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 815 tys. ocen
7,4 10 1 814695
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Witam i krótko - gdzie iść na AVATARA w Poznaniu? Multikino czy Imax?
Czy ktoś był w obu tych przybytkach i ma porównanie?
Z góry dzięki, pozdrawiam.

Vanishing_Point

w

g
ó
r
ę

b
o

w
a
ż
n
e

Vanishing_Point

............czyżby nikt nie był w poznaniu na avatarze?;))

ocenił(a) film na 6
Vanishing_Point

Miałęm iśc do Imaxa ale po długim zasatnowieniu ide do cc 3d :)

ocenił(a) film na 10
Subterranean

Ja byłem wczoraj w IMAX`ie Plaza w PZN. I moge Ci tylko powiedzieć że nie masz sie co zastanawiać, tylko i wyłacznie IMAX. Nigdzie indziej nie bedziesz miał takich efektów.

pr1nce7

A oglądałeś w innym kinie też ?
Podaj przykłady jakieś porównanie w czym IMAX jest lepszy !

ocenił(a) film na 10
Psyhe

Nie, Avatara jeszcze nie ogladałem w innym kinie i przez jakiś czas nie zamierzam, tylko IMAX. Hmm w czym jest lepszy ? W tym że ma o wiele wiekszy ekran, swietne efekty 3D i lepsze nagłosnienie, co sie równa lepszym przeżyciom z filmu ;]

pr1nce7

To już nic nie kumam ,bo mówią że digital 3d ma większą ostrość zaś film w IMAX jest obcięty i ma ciemniejszy obraz a poza tym jest w wersji analogowej.
No cóż cza będzie iść tu i tu.

ocenił(a) film na 6
Psyhe

Osoby które były na obu wersjach (przynajmniej te które wypowiadały się na
filmwebie ), twierdzą że lepsza jest wersja dolby digital 3d, więc
multikino albo Cinema city - chyba że I Max cyfrowy, ale ten jest tylko w
łodzi.

ocenił(a) film na 8
Vanishing_Point

W całym Poznaniu jest tylko jeden IMAX - w Plazie. Więc chyba wybór jest jasny.

ocenił(a) film na 10
Vanishing_Point

podbijam pytanie - IMAX czy "zwykłe 3-D" ?

Muszrom

przed chwilą wróciłem z Plazy. Ekran IMAX. Polecam jak najbardziej !!!

ocenił(a) film na 6
fred_madison__

hmmm były pasy? I jak z ghostingiem ?

ocenił(a) film na 10
fred_madison__

Ok, dzięki :) Ile kosztują bilety dla dorosłych w IMAXie ? Ich strona u mnie jakoś szwankuje. Kupiłeś normalnie po przyjściu do kasy czy jakaś rezerwacja ?

ocenił(a) film na 7
fred_madison__

"przed chwilą wróciłem z Plazy. Ekran IMAX. Polecam jak najbardziej !!!"

A czy byłeś w kinie z Dolby Digital 3D? Masz porównanie? Bo o to się w tym temacie rozchodzi.

ocenił(a) film na 8
Muszrom

IMAX!!! Projekcja 3D w normalnym kinie jest beznadziejna - obraz nieczysty, kolor 'wyprane' i gdzieś jeszcze czytałem, że na jedno oko przypada 10-15 klatek na sekundę. A w typowym IMAXie film jest wieloobrazkowy (po prostu ma głębie). Warto jeszcze dodać, że w IMAXie używają dwóch projektorów czyli jak łatwo się domyślić na jedno oko przypada 30 klatek na sekundę. I oczywiście jest duża różnica ekranów.

ocenił(a) film na 8
szuBZ

ja byłem na obydwu wersjach i IMAX wygrywa bezdyskusyjnie, głupie pytanie w ogóle ;)

Muszrom

Ja byłem w IMAX i w CC na innym(tym samym w obu kinach) filmie i powiem tak:
1) w CC obraz jest ostrzejeszy i nie ma cieni, ale ekran jest mały i wrażenie 3D jest powiedziałbym takie sobie
2) w IMAX obraz jest ciut gorszej jakości, ale za to ekran jest ogromny i masz wrażenie że wszystko Cie tam otacza :D
Bez dwóch zdań polecam IMAX.

ocenił(a) film na 10
Vanishing_Point

ja też będę w poznaniu na avatarze i też zastanawiałam się wybrać imax plaza czy może multikino malta;) i wybieram to pierwsze

ectasy

Widzę, że zdania podzielone, wookie pisze, że był i tu i tu i lepiej w imax'ie...

..choć naczytałem się też parę bardziej pochlebnych opinii w odniesieniu do zwykłego cyfrowego 3d...

Sam już nie wiem...z jednej strony wyczytałem, że Avatar nie był robiony pod Imax (czy w imax obraz jest poobcinany???), że w cyfrowym zwykłym kinie lepiej, gdzie indziej znów, że w imax lepiej, bo lepsza i "głębsza" głębia, że obraz większy (no ale to chyba zależy gdzie w jakim kinie usiądziemy)...

...i bądź tu mądry człowieku ;))))

ocenił(a) film na 10
Vanishing_Point

Ja już w "swoim" temacie się poddałem ;)
Nie dostałem/nie wyczytałem jednoznacznej odpowiedzi. Pójdę sobie do IMAXa i cześć pieśni.

Ale wciąż mam pytanie, czy bilety do IMAXa trzeba wcześniej zarezerwować i ile kosztuje bilet dla osoby dorosłej.

Muszrom

swego czasu słyszałem, że do poznania do imaxa dostarczono najnowocześniejszy projektor w polsce.

Dobrze pamiętam? Tu na forum są głosy, że "the best of" znajduje się w łodzi.

I cały czas rzecz jasna proszę o głosy osób, które widziały film zarówno w imax jak i w normalnym 3d - który obraz lepszy?

ocenił(a) film na 10
Vanishing_Point

Polecam IMAX!!!
Byłam z mężem w Plazie na 3D. Film (całokształt) rzucił nas na kolana, efekty 3D - coś niesamowitego.
Mój brat był na 3D w Multikinie i był straszenie zawiedziony. Nie tyle filmem co sposobem wyświetlenia.
Ponoć jest różnica i to konkretna. Nie zastanawiaj się z wyborem kina.

sofiana

Dzięki za info ;))

Niby skłaniałem się ku zwykłemu 3d, a tu już 2 osoby zdecydowanie imax polecają..hmm...

Mówisz, że multi kiepsko - można by jeszcze więc porównać 3d w multikinie i 3d w plazie cinema city (nie w imax!)... ale to już chyba zbyt duże rozdrabnianie się ;).

Imax więc powiadasz....

ocenił(a) film na 9
Vanishing_Point

A ja mam inne pytanie, idąc do Imax'a miałem nadzieje, że film zostanie wyświetlony na całym wielkim ekranie, a tym czasem czułem się jakbym oglądał film w normalnym kinie lub nawet gorzej bo denerwowały te puste pola dookoła filmu, tutaj obrazek jak to mniej więcej wyglądało, http://img686.imageshack.us/img686/9968/ekranimax2.jpg albo może nawet mniejszą powierzchnię ekranu film zajmował. Czy to normalne ?

ZeitgeistMovement

Witam. Chcę iść n a Avatar. Mam do wyboru sale na około 400 i 200 osób. Mogę wybrać dowolne miejsca. Która będzie lepsza? Czy w małych salach ekran jest mniejszy niż w tych większych?

ocenił(a) film na 10
Vanishing_Point

Do zobaczenia w IMAXie Poznań Plaza po Nowym Roku! :-)

użytkownik usunięty
Vanishing_Point

ja byłam w cinema city w kinepolis, nawet na 3D się spóźniłam, więc film mi w ogóle się średnio podobał.

I sprawa się rozwiązała sama - powiedziałem sobie - dziś idę!
... a że w imax nie było już wolnych miejsc... pozostało 3d cyfrowe w plazie.

Zresztą tak czy tak mimo wielu postów i tematów związanych z wyborem kina - jednoznacznie nie zostało jak sądzę powiedziane, czy lepiej na cyfrze 3d czy w imax.

Po powrocie skrobnę dwa słowa a propos poznańskiej plazy i jej cyfrowego filmu 3d. O imax niech się inni wypowiadają.

Vanishing_Point

Ogladalem film w 3D Digital w Warszawie i nie bylem zachwycony. W imaxie jeszcze nie bylem. Sa rozne opinie i jesli chodzi o Avatara chyba jednak Imax przewaza jesli chodzi o jakosc i efekty. Po nowym roku wybiore sie na Imaxa chociaz widze ze poki co w Imaxie jest puszczany od 25 do 31 grudnia.

ocenił(a) film na 10
Veritas_filmweb

Ja byłem wczoraj w POznaniu w orange imax 3d. OGólnie to rewelacja, polecam żeby kAŻDY POSZEDŁNA TEN FILM. fILM BARDZO WCIĄGA, SUPER ŚWIAT PANUJĄCY NA PANDORZE :D

Vanishing_Point

Po seansie. Poznań - plaza - cyfrowe 3d (nie imax), 6 rząd, środek.

Po pierwsze - jak mnie kobieta przy kasie poinformowała - w poznaniu imax JEST CYFROWY (a różne tu wersje a propos tego krążą na forum)

W każdym razie - jak na wstępie napisałem - w imax'ie nie byłem, byłem w zwykłym, cyfrowym 3d.
Wrażenia?
Oczywiście pozytywne. Na temat fabuły nie będę się rozpisywał - nie ten temat. Co do obrazu..hmmm... W zasadzie prawie wszystko ok, jest głębia, jest ostrość, jedno "ALE" - jak już ktoś też na tym forum chyba wspominał - obraz jest ZA CIEMNY moim zdaniem.
Jest on wystarczająco jasny, gdy nie ma się założonych okularów. Te natomiast odrobinę przyciemniają. Generalnie nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby sam film był - powiedzmy - mroczny. Jednak tu mamy do czynienia z orgią barw, tak więc większa jasność (i co za tym idzie być może i większy kontrast) byłaby wg mnie wskazana.
Poza tym drobiazgiem - bardzo mi się podobało.

Co do rewolucji natomiast w kinematografii... cóż... przyznałbym, że z rewolucją mamy do czynienia gdyby nie fakt, że już kilka filmów 3d widziałem. Zapewne nie tak dobrze zrobionych jak Avatar, jednak jest to co najwyżej kolejny krok w tematyce filmowej, raczej nie rewolucja.

Pytanie czy iść na to do kina - zdecydowanie tak!

Żałuję tylko, że nie dane i będzie choćby minuty spędzić na tym filmie w imax - mógłbym porównać wtedy te 2 obrazy.