PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=3958}

Atlantyda - zaginiony ląd

Atlantis: The Lost Empire
2001
7,4 62 tys. ocen
7,4 10 1 62450
6,6 14 krytyków
Atlantyda - zaginiony ląd
powrót do forum filmu Atlantyda - zaginiony ląd

Czy wy też dostrzegacie te podobieństwa.. Już wiem skąd Cameron zaczerpnął niektóre
wątki w swoim filmie:) z animacji Atlantyda haha. Tam było drzewo o ile dobrze pamiętam a
tu kryształ. Tam sczepiali się ogonami żeby z czegoś korzystać, tu wkładali kryształ, tak
samo plemię itp. heh. No pan Cameron naprawdę ma łeb. A tak w ogóle fajna bajka, przydałby się film na podstawie tej bajki:P z tym samym scenariuszem:P

ocenił(a) film na 6
doroc07

faktycznie, można zauważyć podobieństwa... klimat też zachowany i ogólna fabuła trochę... ale na jaki film nie spojrzymy, reżyser czerpie inspiracje z czegoś innego ;p

ocenił(a) film na 8
sanmiona

Prawdziwym miksem jest tu cykl Gwiezdne Wrota:
Milo = niedoceniony dr Daniel Jackson, który wolał pozostać na Abydos (Atlantydzie) u boku miejscowej piękności (Sha-Re) Kidy
Atlantyda = misto-statek Pradawnych w galaktyce Pegaza
Kryształ = Zero Point Module (ZPM)
Atlantydzi = Lantianie (Pradawni) długo żyją i dysponują dawno zapomnianą wiedzą
:)

użytkownik usunięty
ShubbNiggurath

Dokładnie! Zawsze mam wielką frajdę z oglądania Atlantydy, bo szukam szczegółów z Gwiezdnych Wrót ;) A tych jest tu masa!

ocenił(a) film na 7
doroc07

tak, ja pierwsze co sobie pomyślałam, to, że jest to bardzo podobna fabuła do avatara :)

doroc07

AVATAR - historia Pocahontas, Atlantydy, Matrixa i nawet Catwoman swoje miejsce znajdzie. Czekam na więcej porównań ;).

ocenił(a) film na 9
andrzej_goscicki

I szczypta indiany jonesa:)