PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=763618}

Anon

2018
5,9 22 tys. ocen
5,9 10 1 21571
5,1 10 krytyków
Anon
powrót do forum filmu Anon

Nie wybitny, ale sensowny. Powiedziałbym nawet, że dobry, choć nierówny. Zdumiała mnie ocena na filmwebie. Okay, to nie jest dzieło na dychę, ale tutejsi "krytycy" potrafią 8 czy 9 wystawić jakiemuś amerykańskiemu gniotkowi bo fajne efekty, albo fajni aktorzy, albo fajna reklama. A tu mamy w sumie film z pomysłem, bardzo fajny wizualnie i próbujący coś osiągnąć w wersji fabularnej - innymi słowy przynajmniej próbujący mieć scenariusz, a nie tylko skaczący od wybuchu do wybuchu.

Obiektywnie nie potrafię ocenić. Pewnie 6 lub 7 jest okay, ja oceniłem na 7, choć z uwagami. Doceniam, że środkowy akt filmu jest spójny i że film w tym obszarze wykorzystuje własną mechanikę - czyli mamy taki payoff. Z drugiej strony w pierwszym akcie mechanika jest zgwałcona, bo akurat nie jest potrzebna, sporo rzeczy jest też naciąganych. No i akt końcowy: brakło pomysłu, jest takie pitu-pitu. To co najlepsze w filmie oceniam na 8, finał na 5, początek 5 lub 6.

Ale ocena to jedno, czym innym jest fakt, że film nawet wciąga i przyjemnie się go ogląda. To trochę taki Orwell, ale bez orwellowskiego klimatu, w lżejszej formie, momentami nawet wpadający w thrillerowe obszary. Jest okay. Szkoda, że nie dopracowano słabych punktów.