Nie chodzi mi tutaj o wygląd (bo rzecz jasna lalka wygląda kompletnie inaczej niż ta w filmie), a o
jej historię. Cała sprawa została opisana w książce "The Demonologist: The Extraorinary Career of
Ed and Lorraine Warren", w jednym z rozdziałów. Historia lalki ma się nijak do żadnych morderstw
popełnionych przez wyznawców szatana. Prawdziwa historia (lub też jej zalążek) została
przedstawiona w "Obecności". Zaczęło się od pary pielęgniarek, gdzie jedna z nich dostała na
święta od rodziny tą właśnie lalkę. W książce Ed Warren wyjaśnia, że wszystkie najważniejsze dni
świąt chrześcijańskich, siły zła (duchy, demony, diabły) chcą wyjść na złość właśnie w dzień kiedy
najsilniejszy jest Bóg. Tak zwyczajnie - na złość. I właśnie Święta Bożego Narodzenia są jednym z
tych świąt. I wtedy demon zaczął proces "opętywania". Jak wiecie z "Obecności", demon nie chciał
i nie opętał lalki, a jedną z dziewczyn.
Skąd imię Annabelle? Już zaczynam opowiadać... Zaczęły dziać się dziwne rzeczy z lalką. Kiedy
właścicielka lalki ścieliła rano łóżko, kładła na nie lalkę. Zaś kiedy wracała z pracy, ręce i nogi lalki
były w innej pozycji. Kiedy zostawiła lalkę opartą o poduszkę z nogami prostymi i dłońmi
splecionymi, wieczorem było na odwrót. Później zaczęła się przemieszczać z pokoju do pokoju -
nie samoistnie, że wstała i poszła do drugiego pomieszczenia, ale tak samo jak z położeniem nóg
czy dłoni. Kiedy wróciła nie było jej w pokoju, a w salonie.
Później wezwały wróżkę, co jedynie pogorszyło sprawę. Demon porozumiewał się z dziewczynami
poprzez nic nie wiedzącą wróżkę, mówiąc że jest duchem dawno zmarłem dziewczynki która
umarła w tej samej kamienicy. Demon przedstawił się jako Annabelle i jej jedynym celem jest
rozpoczęcie nowego życia z pytaniem czy nie mogłaby zamieszkać w lalce i żyć razem z nimi.
Pielęgniarki mają w naturze pomoc każdemu kto o nią prosi, więc się zgodziły. Tym samym
wyraziły zgodę na opętanie. Potem było znacznie gorzej.
Zaczęły się koszmary. Każdej z dziewczyn śniła się Annabelle, jako lalka, która je dusi do
nieprzytomności, zabija, straszy. Słowo "dość" wypowiedziały dopiero po tym jak lalka
zaatakowała chłopaka jednej z nich. Kiedy był w salonie, dziewczyna zauważyła że Annabelle
siedzi skulona w kącie pokoju, odwrócona do nich plecami. Kiedy chłopak chciał zabrać ją z
pokoju, ta lewitując, rzuciła się na niego i zaczęła drapać go po klatce piersiowej aż do krwi. Każde
zadrapanie to trzy szarpnięcia pazurami. Czemu trzy - tak jak wyjaśnione to było w "Obecności",
trzy jako obraza Trójcy Świętej.
Wtedy dziewczyny poszły do księdza, który natychmiastowo wysłał do nich Warrenów. Od tamtej
pory oni trzymają lalkę w swoim domu.
Mam nadzieję, że uchyliłem Wam prawdę co się naprawdę wydarzyło z lalką Annabelle. Nie było
żadnych morderstw czy satanistów. Był to "jedynie" demon. Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi,
osoby chętne do rozmowy o lalce i zamysłach Hollywood jak zarobić na horrorze :)!
czemu podejrzana? to cała strona o muzeum, w którym znajduje się owa lalka, nie może być tam nieprawdziwych informacji, o śmiertelnym dotyku niestety nie ma ;( tego jeszcze nie udało mi się znaleźć i zaczynam wątpić, aby to była prawda... jakkolwiek wyśmianie lalki powodowało śmierć
znalazłam jeszcze taką informację: Mrs. Warren relates that Annabelle still moves about occasionally and is still known to make growling noises at unsuspecting visitors....
ciekawe co by się stało żeby włożyć takie coś do miski ze święconą wodą... może nikt jeszcze nie próbował?
świetnie wszystko opisałeś! Dzięki bo ciężko coś było mi znaleźć na temat tej historii po polsku a bardzo zainteresowała mnie historia Annabelle po obejrzeniu Obecności :-)
Szukam 'The Demonologist: The extraordinary Career of Ed and Lorraine Warren' ebooka (pdf lub inny format). Jeśli ktoś posiada lub wie, gdzie mogę znaleźć, to baardzo proszę o kontakt ;) A tak właściwie, to przyjmę każdą pozycję książkową na tmat Warrenów, ich spraw lub o podobnej tamtyce. Z góry dziękuję za pomoc :)
No brawo, myślałem, że jak pisać nie umiesz to i z czytaniem masz problemu, a tu proszę, taki sukces!
Niema, niema, bo tom historie udowodnili amerykańscy naukowcy.
Wiem, że się pisze "tą", a nie "tom" chłopcze, ale ponieważ ty napisałeś "tom" to ja cisne z ciebie teraz bekę i też piszę "tom", to jest oczywiste i to nawet drugoklasista powinien zrozumieć. Naprawdę, wracaj do szkoły. :)
Wiesz,te informacje są ciekawe i zachęcające do przeczytania książki. Nie żebym kogoś osądzał czy coś...ale jak bardzo trzeba być nie tego.by pozwolić istocie nadprzyrpdzonej na zamieszkanie wśród nich ? Ja nie wierze w opętania ( wg mnie nie ma czegoś takiego jak np opętane dziecko,na mój gust to dziecko jest po prostu pie****nięte ) . A propo demonologi - są jakieś sppsoby by przenieść dusze w obiekt albo przywołać demona ? Nie wierze w to ,ale byloby smiesznie gdyby sie udalp :)
"( wg mnie nie ma czegoś takiego jak np opętane dziecko,na mój gust to dziecko jest po prostu pie****nięte )"
nie dość że się uśmiałem do łez to jeszcze w pełni się zgadzam.
to ja polecam ten artykuł na temat lalki http://paranormalnosc.blogspot.com/2008/08/demoniczna-lalka-annabelle.html . Artykuł jest z 2008roku więc jeszcze przed Obecnością :) Bardzo ciekawie opisana historia lalki.
A co do samej Annabelle znajduję się ona teraz w muzeum Warrenów. - z tym, że facet już od paru lat nie żyje. i tu prawdziwa lala https://www.facebook.com/126070474135029/photos/pb.126070474135029.-2207520000.1 412357470./666871710054900/?type=3&theater
to ja w podziekowaniu za dobry artykul polecam piosenke Angel With a shotgun :)
a tu troche o domu amytiville
www.nieznane.pl/co-tak-naprawde-kryje-w-sobie-historia-amityville,450.html
nie wiesz może czy jest gdzies dostępna Figurka tej lalki ? fascynuje się horrorami i szukam własnie takowej.
A ta lalke mpzna komus przekazac ? w sensie z tym demonem.jesli tak ,to chyba wiem co kupie matematyczce na prezent
http://creepypasta.wikia.com/wiki/Robert_the_Doll tu jest też o innej lalce ale nieco podobna historia
Można gdzieś ściągnąć tę książkę? Przekierowuje mnie to podejrzanych stron i nie wiem, czy klikać dalej ;)
twój opis podoba mi się bardziej niż opis filmu , szkoda że spaprali tę opowieść i dodali coś od siebie
http://strefatajemnic.onet.pl/duchy/annabelle-prawdziwa-historia-demonicznej-lal ki/w5znz takie cos ostatnio czytalam o prawdziwej historii annabelle
pytanko, w obecności była scena jak Wernerowie byli na egzorcyzmie mężczyzny, wtedy żona Edda coś zobaczyła, wiesz co/kto to było?? było to w tej książce ?? (a w ogóle to prawda ?)
a i jeszcze jedno, w obecności było że oni sami to nagrywali, robili zdjęcia, nawet pokazywali to dla księdza, czy oni naprawdę tak robili (filmy i zdjęcia) jeśli tak czy można gdzieś to zobaczyć ?
https://www.youtube.com/watch?v=3ey1QFvcz4c -historia tej lalki
może to było tak, 4:00 minuta