PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=700711}
5,7 87 tys. ocen
5,7 10 1 87371
3,4 12 krytyków
Annabelle
powrót do forum filmu Annabelle

Odnieśliście może wrażenie że scena gdy Mia odnosi kartony na strych(lub piwnicy) jest ukłonem dla filmu Polańskiego lub inspiracją?
Dlaczego? Po pierwsze znamię które pojawia się na jej ręce tylko wtedy przybiera aż tak wyraźną literę A(jak z ang. antichrist ), zazwyczaj to takie połączenie X z A.
Po drugie wózek który stoi na korytarzu jest bardzo podobny do tego z finałowej sceny "Dziecko Rosemary".
Po trzecie dopiero po trzech próbach(licząc otwarcia drzwi tak jak by widna dojechała na miejsce) wjechania na 6 piętro Mia daje drapaka do drzwi z napisem "Exit" w skrócie trzy szóstki mamy.
Po czwarte diabeł/demon... który ukazuje się w tej scenie jest podobny do tego który nękał w koszmarach bohaterkę filmu Polańskiego.

To tyle z mojej strony, odnieśliście podobne wrażenie a może inne sceny przywołały Wam na myśl inne filmy?
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 9
kamil_34

W ogóle można odnieść wrażenie, że scena napadu z wyznawcami sekty jest swoistym nawiązaniem do historii Romana Polańskiego i jego zamordowanej żony Sharon Tate (była w ósmym miesiącu ciąży gdy została szesnastokrotnie raniona nożem w wyniku czego zmarła). Choćby sam program telewizyjny, w którym pojawia się postać Charles'a Manson'a - człowieka, który założył i kierował sektą Family, zmanipulował i skłonił kilku jej członków do popełnienia serii morderstw m.in. w domu Polańskiego. Co ciekawe w filmie atakujący mężczyzna jest nawet do niego podobny.

ocenił(a) film na 4
chopped_pork

Powiem Ci że z tym podobieństwem do Manson'a to mnie zaskoczyłeś, nie zwróciłem na to uwagi gdyż to początek filmu a dopiero później scena o której wspomniałem wcześniej przypomniała mi o "Dziecku Rosemary" ale teraz jak o tym napisałeś to wszystko układa się w solidną całość. Swoją drogą ciekawe czy to przypadek czy celowy zabieg a co do filmu Polańskiego to odnoście właśnie tego filmu wcześniej znalazłem inne jeszcze bardziej oczywiste odniesienie do niego w filmie "Omen" z 2006 roku, jeśli oglądałeś oba te filmy to zwróć uwagę na aktorkę Mia Farrow która wystąpiła w "Dziecku Rosemary" jak i "Omen" z 2006 i kogo w nich grała, nawet to wszystko układa się w ciąg zdarzeń(historia jej postaci). Fajnie czasem odnaleźć takie nawiązania do innych tytułów.

ocenił(a) film na 9
kamil_34

Właśnie takie odniesienia najbardziej mi się podobają nie tylko w filmach, ale też w muzyce i literaturze. To niezłe uczucie kiedy odnajduje się jakieś wspólne elementy. Ten moment gdy przeplatają się ze sobą biografie, twórczość i inspiracje różnych artystów. Wszystko się ze sobą łączy.

Co do nawiązań pomiędzy "Omenen", "Dzieckiem Rosemary" i "Annabelle", w tym ostatnim bohaterka też nosi imię Mia. :)

kamil_34

Odniosłam to samo wrażenie. Historia z dzieckiem, sekta. Generalnie spodziewałam się, że kobieta z księgarni będzie zamieszana w sprawę podobnie jak przemiła sąsiadka z "Dziecko Rosemary", ale na szczęście nie. Nawet stroje i mieszkanie były podobne (chodzi mi głownie o długi, wąski korytarz). I jeszcze skok z okna... w DR też było coś podobnego.