Witam wszystkich nie czytałem książek Dana Browna ale mam ochotę obejrzeć oba filmy i tu mi sie nasuwa pytanie bo najpierw była książka Anioły i demony a film najpierw powstał Kod Da Vinci, więc czy najpierw obejrzec Kod Da Vinci czy Anioły i demony z góry dziękuję i Pozdrawiam
Ja najpierw ogarnęłam "Kod da Vinci" a następnie "Anioły i demony" - zarówno w przypadku książki jak i filmu. Każda z części to odrębna historia nie mająca połączenia z drugą. Także w sumie nie ma to większego znaczenia. Chociaż proponuję najpierw obejrzeć "Kod..." a najlepsze (czyt. "Anioły i Demony") zostawić sobie na później ;)
aha dziękóweczka bo myślałem że jest to jedna historia lub w jakiś sposób ze sobą połączona ale zdziwiło mnie że Kod ma mniej pochlebne komentarze niż Anioły i demony, a wyszedł najpierw ;) Pozdrawiam
Proponuję kolejność książek tych które zostały przeniesione na ekran: Kod Leonarda da Vinci a nstępnie Anioły i Demony. Proponuję też pozostałe książki D.Browna: Cyfrowa Twierdza i Zwodniczy Punkt. Też ciekawe. pozdrawiam :-)
Zbieram sie juz do Browna od kilku lat i mam nadzieje że filmy mnie zachęcą do porównania z lekturą ;) Pozdrawiam
A może lepiej odrotnie - najpierw książka a następnie film - wtedy jest lepsze porównanie :-) pozdrawiam
Ja zaczęłam od książek, potem dopiero ekranizacja. Wiadomo - wersja pisemna zawiera więcej szczegółów i elementów nie ukazanych na wielkim ekranie. Pomiędzy "Kodem" a "Aniołami" nie ma dla mnie porównania - "Anioły i Demony" zdecydowanie na pierwszej pozycji. Jeżeli zaś chodzi o książki D.Browna - również ta kolejność, potem z kolei polecam "Zaginiony symbol" - trzecia część trylogii z Robertem Langdonem, której ekranizacji (mam nadzieję) doczekamy się w końcu w tym roku :P