Być może...ale napewno nie ten film. Chociaż patrząc na ilość rozdanych Oscarów to napewno zostanie zapamiętany jako "największa pomyłka akademii". Film (najlepszy ?!) jest przeciętnym, albo nawet gorzej, melodramatem. Niestety starania Fiennes'a i Scott-Thomas są mało przekonujące, nie zauważyłem żadnego iskrzenia - głównie przez strasznie wydumane i nienaturalne dialogi (głównie Fiennes'a). Zdecydowanie bardziej do gustu przypadł mi romans Binoche z czarnoskórym żołnierzem. Sylwetki ról drugoplanowych również zostały standardowo odklepane (Defoe, Firth). Binoche broni się swoją niewinną, prostoduszną rólką, jednak nie na tyle mocno, żeby na stałe wyryć się w mojej pamięci. Scenariusz wydawał mi się również rozwlekły jak gra aktorów. Mamy dużo scenek, które mogą kształcić charakter bohaterów, nadać im wyrazistości (np. śmierci ukochanych osób - BInoche, okaleczenie Defoe) jednak później aktorzy nie mają szansy ukazać ich następstw, zmiany, jakby wcześniejsze wydarzenia nic dla nich nie znaczyły. Oscary może i należały się za sprawy techniczne (montaż, zdjęcia - chociaz do idealu wiele im brakuje), ale żeby od razu wyskakiwać ze statuetką dla rezysera, scenarzysty i najlepszego filmu?! Film jest bardzo przeciętny i nic go nie uratuje...nawet Oscary.
zgadzam się,film przeciętny,wtedy musiał być jakiś wyjątkowy nieurodzaj w amerykańskiej kinematografii skoro "Angielski pacjent" zdobył oscary w najważniejszych kategoriach.Film niewyróżnia się niczym szczególnym .
tak to bywa w akademi, a co powiecie na temat wladcy??, dobra fajny film efekty i wogole, ale zeby tyle oskarów i to za najlepszy film, bez przesady, jackson mial wszystko podane na tacy wystarcztylo zdobyc srodki na zekranizowanie tego, a srodki te mial,, za pacjenta dopiero sie biore dzis, wiec niewiem nic jeszcze a sorry, ale waszymi recenzjami sie kierowac nie moge, bo wiele razy ucierpialem juz sluchajac sie recenzjii internautów na temat filmów (m.in crash, znam i takich co by powiedzieli ze zielona mila to syf, kiedy to jest najpiekniejszy film na ziemi:)), obejrze zdam relacje, ale mysle ze nie bedzie tragedi z pacjentem, pozdro