PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=3831}

Amerykański wilkołak w Londynie

An American Werewolf in London
1981
6,6 4,7 tys. ocen
6,6 10 1 4689
6,2 15 krytyków
powrót do forum filmu Amerykański wilkołak w Londynie

W jakim filmie pokazali najlepszą Waszym zdaniem scenę przemiany w wilkołaka?

użytkownik usunięty
Castorius

w skowycie 4 niczego sobie i w towarzystwie wilków

ocenił(a) film na 8
Castorius

Bad Moon - http://pl.youtube.com/watch?v=fB5vRYHTyUI

użytkownik usunięty
Martinn

w bad moonie byla co najmniej
slaba!

ocenił(a) film na 8

jasne, w Skowytach były lepsze (nie pamiętam co prawda który to akurat był z numerem 4, ale wszystkie Skowyty zlewają mi się w jeden wielki, kosmiczny badziew)

zaś przemiany w Towarzystwie Wilków to symbolizm (co naprawdę człowiek ma pod skórą) i nie należy traktować tego jako zwykłego, typowego wilkołactwa

uważam przemiany z "Bad Moon" za jedne z najlepszych - efekty jeszcze w starym, dobrym stylu, ale już na przyzwoitym, w miarę "nowoczesnym" poziomie (bo przekleństwem filmów o wilkołakach jest szybkie starzenie się efektów specjalnych, jednak tę przemianę z "Bad Moon" wciąż daje się dzisiaj, w dobie cyfrowej, fajnie oglądać - uwaga, nie mylić oceny SCENY PRZEMIANY z oceną samego wilkołaka, który pod koniec filmu jest b. kiepski, natomiast jego PRZEMIANA ^^ była świetna i gdyby film się w tym momencie kończył to byłoby 10/10).

ocenił(a) film na 9
Martinn

"Abbott i Costello spotykają Frankensteina" :) - jak na tamte czasy, to efekt świetny. A tak serio to "Bad Moon" i "Skowyt"

ocenił(a) film na 7
Castorius

w the company of wolves były co najmniej dwie świetne sceny przemian

ocenił(a) film na 7
TomHs

Chyba żartujecie w Towarzystwie wilków byly wlasnie najgorsze sceny przemiany...Haha człowiek se ździera skóre żeby sie zmienić w wilka to jest chyba smieszne.

ocenił(a) film na 8
Lestat_18

Nie trzeba szukać daleko, wg. mnie najlepszą przemianą w wilkołaka jest (uwaga) w "Amerykańskim wilkołaku w Londynie", zaliczana zresztą do jednych z najbrutalniejszych (najbardziej przerażających?) scen w całej kinematografii.

ocenił(a) film na 8
Gwinew

zgadzam, się ta scena zrobiła na mnie ogromne wrażenie

ocenił(a) film na 7
Castorius

W "Wilku" Mike'a Nicholsa.

ocenił(a) film na 8
mulholland_2

ocenił(a) film na 7
mulholland_2

Jaką masz tam niby przemiane? Facetowi rosnie troche sierści i to jest wszystko...

Castorius

No więc tego filmu jeszcze nie widziałam, ale mam na DVD więc obejrzę niebawem i zobacze jak tam to wyglada, ale bardzo realistyczna przemiana jest w filmie "Harry Potter i Więzień Askabanu"

użytkownik usunięty
olaskorupka

super realistyczna,

a do tego w surykatkę

ocenił(a) film na 8
Castorius

Najlepsza przemiana w wilkołaka według mnie jest w "Amerykański Wilkołak w Londynie". Dlaczego? Zostało tu ukazane cierpienie człowieka, ból, który musiałby być odczuwalny podczas zmiany kształtu kości i mięśni. Ta przemiana jest bardzo realistyczna i zasługuje na szczególną uwagę. W "Skowyt" też była bardzo dobra i jest jak dotąd u mnie na 2 miejscu. Dlaczego? Ponieważ jest ciut za krótka i pokazano prawie tylko przemianę głowy (i tak była nieco obrzydliwa, ale na to nie zwracałem uwagi). Dlatego nie zasługuje na 1 miejsce. A co do wyglądu przemienionego już wilkołaka to "Amerykański Wilkołak w Londynie" ma przechlapane, niestety, ale wilkołak wygląda tu jak wielki kot. W "Skowyt" wilkołaki wyglądały o niebo lepiej (pomimo tego, że miały o wieeeeele więcej właściwości człowieka) i chociarz miały głowę wilka, ale i tak najlepiej nie wyglądają. Najlepiej wykreowany wilkołak jest według mnie w filmie, tu uwaga, "Van Helsing" z 2004 roku. Dlaczego? Pomimo, że z CGI to został wykreowany mistrzowsko, takiego dokładnego wilkołaka w żadnym filmie nie widziałem. Co do przemiany, to jest jeż gorzej, znacznie gorzej (trwa tylko parę sekund). Ale sam wilkołak wstępuje u mnie na 1 miejsce.

ocenił(a) film na 2
pawello1200

Zgadzam się, wilkołak w Val Hesingu jest super, natomiast przemiana w "Amerykańskim wilkołaku..), choć staranie zrealizowana była śmieszna, podkreślana do tego wesołą muzyczką.

ocenił(a) film na 8
Leszy2

1 miejsce: Amerykański wilkołak w Londynie
2 miejsce: Amerykański wilkołak w Paryżu
3 miejsce: Zdjęcia Ginger