PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107556}

Amerykańska sielanka

American Pastoral
2016
6,1 16 tys. ocen
6,1 10 1 16136
5,4 24 krytyków
Amerykańska sielanka
powrót do forum filmu Amerykańska sielanka

O czym?

ocenił(a) film na 6

Niech mi ktoś powie o czym to było? Terroryzm? Kryzys małżeński? Problemy dojrzewającej nastolatki? Naprawę nie wiem. Zwiastun naprawdę mnie zachęcił szczególne ten moment kiedy główna bohaterka idzie tym korytarzem z tą chustą na ustach. No to myślałem że faktycznie jakieś porwanie czy coś w tym guście. A co dostałem? Indiańska sekta. Nie no po prostu rewelacja. Jak to usłyszałem to miałem ochotę wyjść z kina. Jeszcze to że od początku wiedziało się że główny bohater nie żyje to już zupełnie mnie nie ciekawiło jak się skończy ten film. Szkoda bo początek był obiecujący.

ocenił(a) film na 7
tiktak10

Aby móc w pełni zrozumieć film, trzeba przynajmniej orientować się w amerykańskiej historii lat 50 i 60. Film jest o tytułowej amerykańskiej sielance a przede wszystkim o jej rozpadzie. Jest również jak wymieniłeś o terroryzmie, kryzysie małżeńskim, buncie nastolatki, która do rozpadu sielanki doprowadziła. Główny bohater Szwed żyje w pięknym amerykańskim śnie o szczęściu ma wszystko. Kiedyś był gwiazda liceum i świetnym sportowcem, żyje w amerykańskiej prospericie, ma fabrykę, pieniądze, piękną żonę- byłą miss, wspaniały dom i cudowną córeczkę Merry, ale do czasu. To ona jest powodem rozpadu sielanki i dramatycznego wybudzenia ojca ze snu. Merry staje się fanatyczką, radykalistką i jest zdolna do morderstwa ze względów politycznych. Końcówka filmu i ta sekta do której najeży Merry jest według mnie karą, którą wymierza sama w siebie. Zdała sobie sprawę, że zabiła 4 niewinne osoby, realia życia bez rodziców- bieda, gwałt itp. sprawiają, że zrozumiała, że popełniła błędy. Radykalizm polityczny połączony z młodzieńczym buntem doprowadził do wielu tragedii, Merry w ostatnich scenach jest starsza i zdaje sobie z tego sprawę- teraz musi to "odpokutować"- nie myje się, wylatują jej zęby, żyje w skrajnych warunkach. Do tego jest emocjonalnym wrakiem, wiele przeszła, może mieć problemy natury psychicznej.

ocenił(a) film na 6
TrafionaPanna

Dzięki za odpowiedź.