PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31865}

Akira

1988
7,8 33 tys. ocen
7,8 10 1 32620
7,8 33 krytyków
Akira
powrót do forum filmu Akira

Chyba raczej japońskich ; ) uważaj żeby jakiś zagorzały fan anime na ciebie nie wyskoczył ;D Ja tam akurat za anime nie przepadam, mogę obejrzeć, chociaż jedynym anime które lubiłam to Pokemon. Później mi przeszło. Ale i tak nie rozumiem zachwytu nad mangą. Ja tam mam sentyment do starszych bajek jak Tom i Jerry, Zwariowane Melodie, czy Chojrak tchórzliwy pies. Wypisałabym więcej ale nie chcę zanudzać : )

użytkownik usunięty
natka17_1998

Dokładnie, jedyne anime które ja lubię to jest akurat Death Note. Tom i Jerry, Scooby Doo, zwariowane melodie to były dobre kreskówki a nie jakieś tak Naruto albo Król szamanów.

Zgadzam się z tobą. Ale to już jak kto woli, odmienne gusta. Anime nigdy nie było dla mnie jakimś szałem. Są to takie kreskówki dla ,,starszych dzieci''. Chociaż ja też oglądam np. Batman The Animated Series które nie jest raczej dla dzieci, a uwielbiam ten serial. Ale zaczęłam to oglądać dopiero od roku, więc kreskówki które wcześniej wspomniałam mają dla mnie duże znaczenie, również sentymentalne : )

użytkownik usunięty
natka17_1998

Tak samo dla mnie w końcu dziś już tego nie oglądam ;)

Ja jeszcze oglądam jak trafię na to w telewizji : ) Wolę oglądać to niż te nowe kreskówki które w większości są głupie ( z małymi wyjątkami)

ocenił(a) film na 10
natka17_1998

Wielu ludzi (w tym ja) ma sentyment do bajek typu: Smerfy, Pixie & Dixie, Tom and Jerry, Miś Yogi, Krecik, Tajemnica szyfru Marabuta, Zwariowane melodie, ale kim trzeba być, by porównywać anime do bajki, albo je tak nazywać.. To dwa różne od siebie gatunki i to nie kreskówka, gdzie widzimy kota, który goni mysz po kuchni, albo kojota Wile'go, który całe swoje życie poświęca złapaniu strusia Pędziwiatra - przy czym widz dobrze się bawi bo dwoje bohaterów robi sobie nazłość. Anime ma rozbudowaną fabułę, porusza nieraz wiele rzeczy, które potem dają do myślenia.
Równie dobrze mogłabyś powiedzieć - 'nie rozumiem zachwytu dzisiejszymi filmami naszpikowanymi efektami specjalnymi - do starych mam sentyment, a te teraz to takie dziwne są'..

RockyOne

No w sumie to też prawda. Po prostu anime nie jest w moim stylu. Może nie powinnam akurat porównywać tych dwóch rodzajów animacji. Ale dzięki że zwróciłeś na to uwagę, nie będę popełniać takich błędów.

ocenił(a) film na 10
natka17_1998

Każdy ma inny gust - mi się podoba, Tobie nie :)
Nie ma za co, pozdrawiam.

użytkownik usunięty
natka17_1998

to brzmi tak jakbyś napisała to co chce usłyszeć(przeczytać)

Może, ale zastanowiłam się nad wcześniejszymi moimi wypowiedziami i stwierdziłam że kolega ma rację : ) Po prostu nie lubię anime. Ale to w ogóle inny rodzaj animacji. To tak jakbym porównała Teletubisie do Shreka ; )

ocenił(a) film na 9
RockyOne

Bardzo trafne spostrzeżenie.

natka17_1998

to obejrzyj sobie kreskówkę dla starszych dzieci zatytułowaną "Grobowiec świetlików".. ogólnie nie polecam ani młodszym ani starszym dzieciom.. bo nie zrozumieją.

Labavi

Słyszałam o tym, i mam zamiar obejrzeć, ale i tak dzięki : )

ocenił(a) film na 9
natka17_1998

Anime to ,bajki dla starszych dzieci' trochę śmieszna opinia . Batman Animated Series to rewelacyjna seria wlasnie dla starszych dzieci bo choć jest tu przemoc to raczej nie pokazuje się zabijania a glówny bohater jest super szlachetny. Co mamy natomiast w anime? Krew, przemoc, często postaci których charakter nie jest do konca kryształowy, trudne dylematy emocjonalne i światopoglądowe, dwuznaczne sytuacje damsko-męskie
walkę o honor i przyjaźń oraz o samego siebie. Większość anime to nie sa bajki dla starszych dzieci ale rozrywka dla osób w każdym wieku zwłaszcza dla widza dojrzałego.

ocenił(a) film na 9

Króla Szamanów lubię właściwie tylko za polskie intro :D , w Naruto podczas walk jest za dużo patosu, a jak ma być śmiesznie to jest sucho więc przestałem oglądać :p. Polecam "Cowboy Bebop" , "Mononoke Hime" i "Seirei no Moribito"

ocenił(a) film na 9
natka17_1998

Myślę, że akira to zupełnie inna liga, niż bajki.

ocenił(a) film na 9
natka17_1998

Każdy jak widać ma inne sentymenty. Ja jako dzieciak trochę oglądalam Toma i Jerrego oraz Zwariowanych Melodii ale nigdy nie lubiłam tych bajek. Drażniła mnie bezsensowna przemoc i brak jakiejkolwiek fabuły.

Cadavera

No ja akurat uwielbiałam te kreskówki, ale tak jak powiedziałaś, każdy woli co innego : )

Japońskich.(kolejny idiota który nie wie co ogląda...).

użytkownik usunięty
GreenArrow2

Gdybym napisał Japońskie to nie była by to dobra prowokacja.

...

użytkownik usunięty
GreenArrow2

Widzę że nie masz już nic ciekawego do napisania. To nara.

nara nie mam zamiaru z tobą pisać :).

ocenił(a) film na 8
GreenArrow2

Ale mu pojechałeś chłopie.

użytkownik usunięty
Niskobudzetowy

Noo tak mi pojechał że już nawet nie wiedziałem co mu odpisać.

Kolejny dzieciak neo, który używa netu do prowokacji? Żałosne ;)

ocenił(a) film na 10

Być dziwnym to w dzisiejszych czasach niemal zawsze zaleta.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

To zależy na czym ta dziwność miała by polegać.

ocenił(a) film na 10

Tak, jednak "niemal zawsze" ;) Normalność jest nuuudna ;)

ocenił(a) film na 6

Bo to nie jest bajka :P tylko film animowany..anime..ale w każdym bądź razie jest skierowany dla dorosłej widowni ;) to tak jakby powiedzieć, że Family Guy czy South Park też są bajkami.

Do tych co nie lubia anime/mangi.mysle ze gdybyscie obejrzeli anime jakies to by sie wam tak spodobalo ze byscie plakali jakby sie skoncyzlo, anime ma w sobie tyle emocji ,szokow akcji i innych ze...ach.zalezy kto co lubi, jak kateogrie od milosnych do sportowych do akcji.fakt nie wszyscy musza lubic ale pisze to bo mozna sporobowac a myse ze by sie wam spodobalo.
podam pare :)
oczywiscie, "Naruto" , Fairy Tail , FullMetal Alchemist , Bleach , One Piece te sa jedne z najlepszy lecz i dluzszych ktore maja ponad 100 odcnkow i wiecej.
a te : Death Note, Ao No Exorcist , Guilty Crown,Noragami SAO (sword art online) , Shingeki no Kyojin , Kuroko no Basket - to sa krotsze co maja po 25odcinkow a sa niesamowite. Polecam Wsyzstkie a szczegolnie z tych krotszych, 3 ostanie tytuly ktore odrazu wcigana widza :)
Najnowszy jest chyba Shingeki no Kyojin ktory cieszy sie baaardzo duza popularnoscia i wysokich ocen jak w sumei wsyztskie co podalem :P

pooozdrawiam ;p
PS : prosze wybaczyc za jakies literowki lub co innego ;d