-------------------------------------------------------------------------
a co jest niezrozumiałego w końcówce?
[spoiler]
w momencie kiedy rozbijają się próbówki z szczątkami Akiry powstaje kula energii, która wciąga Tetsuo i Kanedę do środka. Po pewnym czasie kula zapada się w sobie i znika. Prawdopodobnie powstaje nowy wszechświat, ale w innym wymiarze...
a moż morał że "zbyt wielka moc cię zniszczy" czy coś takiego
ps. oglądałęm 4 razy i nie zrozumiałem!!!
tak... ale zalezy kogo... raczej tego kto chce nia zawladnac dla siebie... przeciez zadne z tych hm... esperów nie zgineło... tylko stali sie ... bogami?
wiesz, miałem styczność z komiksem - film jest strasznie pocięty względem oryginału, przez co momentami można się naprawdę pogubić, więc nie jestem pewien czy i tu i tu chodziło o to samo, ale wg komiksu: moc Tetsuo pożerała go, tracił nad nią panowanie i tylko Akira mógł opanować to czym stał się Tetsuo. Niebieskie dzieci wraz z Akirą odtworzyły jego ciało (wiem, to strasznie zagmatwane, w komiksie Akira był żywym chłopcem przez mniej więcej 2/3 opowieści...) i "zmartwychwstały" Akira pomógł im opanować Tetsuo. Wszyscy zniknęli/ przenieśli się do innego wymiaru, czy jakby to nazwać ;)
heh, mój opis jest jeszcze mniej czytelny niż film, więc szczerze polecam komiks, po pierwsze dłuższy, o wiele więcej wątków i akcji, a jednocześnie jaśniej opowiedziany.
pozdro