Film pokazuje czasy gdy Rudy został porwany przez gestapo, a nie na tym polegała cała fabuła "Kamieni na szaniec".
Zgodzę się z Tobą, że książka jest dużo lepsza niż film ale film nosi tytuł "Akacja pod arsenałem" nie tak jak książka "Kamienie na szaniec"
Bo film jest na podstawie książki Stanisława "Orszy" Broniewskiego "Akcja pod Arsenałem", tylko fragmenty pozaakcyjne są na podstawie Kamieni.
Książka lepsza bo jest ta dramaturgia ;DD
ale jest dużo scen w filmie o wiele zmienionych ;]
np jak Alek (o ile dobrze pamiętam :P) ściągał Niemiecki napis na pomniku Kopernika (o ile dobrze pamiętam :P) skrócono go bardzo ;]
Jednak przecież sama historia jest najważniejsza!!!!!!!!No, co wy!?
Takie więcej szczegółów może się przydać.Pozdrawiam Felinka.
Albo jak Alek kupuje kurkę. W książce było, że wchodzi rozradowany do domu, a Baśka niezbyt wiedząc o co chodzi mówi "Kurtka...? I co w tym takiego radosnego...?" czy coś takiego, a w filmie spostrzega kurtkę, cieszy się i mówi "Kurtka! Jaka świetna!"
Pewne, a raczej znaczne różnice pomiędzy filmem a książką występują oczywiście, ale, jak już ktoś powiedział, film nie jest adaptacją książki więc nic złego się nie dzieje...
w filmie również Wesoły został nazwany Smutnym nie wiem po co. I pewnie więceej jest takich pozmienianych szczegółów.
Film został nakręcony na podstawie książki "Akcja pod Arsenałem", którą napisał autor "Kamieni na szaniec".
"Akcja pod Arsenałem" tak nazywał sie pamiętnik (dzięki któremu powstała wgl książka) Zośki ;] który dostał autor (Aleksander Kamiński) "Kamieni..." od samego Zośki (Tadeusz Zawadzki) ;]
i film został nakręcony na podstawie książki ("Kamienie na szaniec") ale tylko na podstawie rozdziału "Akcja pod arsenałem" ;]
Co nie tłumaczy braków ważnych elementów ;]
Ale książka "Akcja pod Arsenałem" także istnieje ;) Sama czytałam. A poza tym dla fanów tego filmu polecam książkę "Zośka i Parasol".