PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=474708}

Agora

Ágora
2009
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 35581
6,4 10 krytyków
Agora
powrót do forum filmu Agora

jęsli ktos byl zaznajomiony z czarną kartą chrześcijastwa nie powinno go to dziwic a jesli nie to i owszem,choc te historie nota bene negatywna pobija na mate" świeta inkwizycja" zapoczątkowana przez papiezy ktora trwała wieki i zabiła wiecej ludzi niż wojny swiatowe przede wszystkim heretyków

maciekb80

Aż specjalnie założyłem konto jak zobaczyłem głupoty które tutaj wypisujesz.... Wg dość ostrożnych szacunków w wyniku obu wojen światowych zginęło grubo ponad 80 mln ludzi. Nie wiem czy w tamtym okresie tyle osób nawet mieszkało w europie. Więc co ty za głupoty kolego opowiadasz. Kościół narobił wiele zła ale jak się ma gadać głupoty to lepiej nic nie mówić. A inkwizycja zabiła wg najwyzszych przyjmowanych danych 50 tysięcy osób, a prawdopodobnie nie wiecej niz 15 tysięcy. Pozdrawiam wszystkich. Dodam jeszcze, że w większości były to procesy o czary a nie o herezje.

Olbor

Po co sie wypowiadasz w danej kwestii nie majac zielonego pojecia o sprawie.

maciekb80

powiedz mi kolego w ktorej kwesti nie mam racji?

Olbor

w powyższej

maciekb80

Nawet nie jesteś w stanie próbować się bronić, tyle w temacie.

Olbor

"Na podstawie powyżej przytoczonych danych i po uwzględnieniu luk w dokumentacji wydaje się, że można przyjąć - w dużym przybliżeniu - liczbę około 10 tysięcy osób straconych przez inkwizycję od XIII do XVIII wieku we wszystkich krajach, w których działała, z marginesem błędu rzędu kilku tysięcy."
Źródło: Wikipedia. Tyle w temacie inkwizycji panowie, także maciekb80 lepiej doucz się historii...

maciekb80

''Po co sie wypowiadasz w danej kwestii nie majac zielonego pojecia o sprawie.''

Niestety to Ty nie masz pojęcia. Poczytaj, potem włącz się do dyskusji.

Olbor

W tamtym okresie żyło około 500 milionów ludzi.

A jeśli chodzi o to:
""świeta inkwizycja" zapoczątkowana przez papiezy ktora trwała wieki i zabiła wiecej ludzi niż wojny swiatowe".
To rzeczywiście kompletna bzdura. W Europie łącznie ze Związkiem Radzieckim w wyniku II Wojny Światowej straciło życie około 42 milionów ludzi, na całym świecie około 73 milionów. W wyniku I Wojny Światowej zginęło około 37 milionów ludzi.

Nie jest znana prawdziwa liczba zabitych w wyniku działań Świętej Inkwizycji, ale szacuje się w tej chwili, że było to właśnie tak jak powiedział Olbor około 10-15 tysięcy.
Co nie zmienia faktu, że Kościół hamował postęp i wykorzystywał Świętą Inkwizycję, by zwalczać swoich przeciwników, każdego kto nie zgadzał się z ich poglądami.

Don_Corleone_7

Mowisz chyba o populacji swiata :) Fakt Kościół hamował postęp ale nie do konca. Hamował bo ograniczał odkrycia naukowe, ale za to wpłynął bardzo na szerzenie edukacji, pisma itd szczegolnie na terenach wczesniej co tu duzo mowic dzikich jak np Polska ;)

Olbor

nie spodziewałem sie że jeden mój tekst tak Cie zaabsorbuje ale to swiadczy że ta materia naprawde cie interesuje

maciekb80

Nie powiem interesuje się historia :)

ocenił(a) film na 7
Olbor

Kiedyś już poruszałem temat tego typu i tak samo zgasiłem kompletnego ignoranta twierdzącego, że Kościół katolicki to imperium zła.

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Zamiast być zaskoczonym nie wypisuj debilizmów tylko czytaj książki.

Lisowczyk

powiało grożą

ocenił(a) film na 7
Don_Corleone_7

Zaskoczę Cię ale Kościół nigdy nie przelał ani kropli krwi. Zdziwiony? Inkwizycja to instytucja, którą dyrygowali władcy świeccy. Gdyby nie oni księżulkowie nie mieliby zbyt dużo do powiedzenia. Wyroki inkwizycji były zazwyczaj polityczne. Poczytaj o tym jak skończył Savonarola.

Lisowczyk

odsyłam do lektur

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Ja czytałem Hiszpańską Inkwizycję Leszka Białego więc wiem o czym mówię ale u Ciebie chyba jest inaczej.
Proszę, podaj chociaż jedną książkę gdzie jest czarno na białym, że Kościół jest Imperium zła, które z własnej inicjatywy mordowało ludzi.

Lisowczyk

między innymi" szpiedzy papieża"-przeczytaj też w goglach czym było święte przymierze

Lisowczyk

Taki jesteś oczytany, a czytałeś o Cortezie? Gdy katoliccy Hiszpanie pod jego wodzą przybyli do Meksyku nawracać tubylców na chrześcijańską wiarę i rabować ich złoto, żyło tam około 11 milionów Indian, a po stu latach już tylko półtora miliona. Jeśli umiesz liczyć, to sobie policz. A słyszałeś o wyprawach krzyżowych? Może lepiej poczytaj, zanim zaczniesz korygować innych i wytykać im brak wiedzy.,

ocenił(a) film na 7
ciociosan

Jesteś idiotą. Inaczej tego nazwać nie mogę. Kto mordował? Ksiądz czy żołdak? Kto kazał nawracać siłą i płynąć po złoto? Papież czy hiszpański król? Jesteś skończonym cymbałem. A wyprawy krzyżowe mam w małym palcu. Do krucjat namawiał papież a za masowe barbarzyńskie mordy odpowiadają rycerze. Te wyprawy miały podłoże polityczne a religią mydlono oczy.

ocenił(a) film na 9
Olbor

Mroki tamtych czaów to nie tylko Inkwizycja. To również europejskie pogromy Żydów, Krucjaty, Rekonkwista w Hiszpanii i wyczyny zwiazane z zagładą cywilizacji Indian. Inkowie, Aztekowie jak również pomniejsze plemiona. Wreszcie pogromy Waldensów, Husytów, Albigensów, i o dziwo Templariuszy + wojny z Zakonem Krzyżackim. Faktycznie. Za tym wszystkim stało chrześcijaństwo. Oczywiście nie można tego równać z ilością ofiar obu wojen światowych, ale biorac pod uwagę ówczesną liczbę ludności mało to tego nie było.

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Chrzanisz głupoty. Kto Cie k...a uczył historii? Pogromy Żydów były w dużej mierze były spowodowane ciemnotą ludzi. Zabijano ich także dla zysku. Rekonkwista była konieczna bo to Arabowie zalali nas a nie my ich. Hiszpania to nie jest Arabska ziemia. Templariuszy zabito dla zysku. Taaa...Chrześcijaństwo to zuuuuoo hahahaha. Leczcie się na wasze zakute pały.

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

w takim razie papież mylił się pisząc encyklikę Mea culpa?

ocenił(a) film na 7
keeveek

Kościół katolicki na pewno popełniał błędy typu:
- zbytnie rozpasanie kleru
- płatne odpusty
- palenie ksiąg, które wcale nie były niewygodne dla Kościoła. Takie działanie przyczyniało się do pewnego hamowania nauki itd.
Nie można zwalać na KK winy za całe zło, jednocześnie trzeba pamiętać, że Kościół tworzą niedoskonali ludzie w większości podatni na luksus, pieniądz oraz kobiety. Mało jest księży z powołania. Większość młodych ludzi chce być księdzem bo liczy na dostatnie życie.

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

mea culpa dotyczy w dużej mierze krucjat i działalności inkwizycji właśnie. I ja przyjmuję, że skoro papież się poczuwa do odpowiedzialności, to cały kościół również.

ocenił(a) film na 7
keeveek

Takie stanowisko się nazywa się bezsensowną ugodowością. Zarzynany cielaczek prosi oprawcę o wybaczenie :)
Mam Ci znaleźć sytuację analogiczną? "Wybaczamy i prosimy o wybaczenie" - słowa duchownych polskich do niemieckich" Przepraszam bardzo k....a mać. Za co ich niby mamy przepraszać? Za to, że nas mordowali i grabili? Za to, że podczas II W Ś zginął co trzeci polak? Takie kretyńskie zachowanie. A wrogowie Kościoła, których od jakichś 200 lat namnożyło się co nie miara z radością zacierają łapki :)

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

to nie kretyńskie zachowanie, tylko credo chrześcijaństwa. zdolnośc do wybaczania największym wrogom. Zdaje mi się, że Jezus dokładnie tego nauczał.

ocenił(a) film na 7
keeveek

Tya...tylko, że spróbój żyć dokładnie jak Jezus to zobaczymy czy wytrzymasz długo w tym chorym świecie gdzie chamstwo, cynizm i agresja jest w cenie a dobroć jest uważana za słabość i głupotę.
Wyobraź sobie, że podchodzi do Ciebie na ulicy 15-latek, daje Ci z liścia w papę i mówi dawaj portfel i kapotę
Dałbyś to o co Cie prosi? Ha ha. Już to widzę jak ze łzami w oczach oddajesz mu swoje dobra i mówisz: "wybaczam Ci bracie". Jestem chrześcijaninem ale wiem, że nie można być w 100 proc. taki jak Chrystus bo życie dla takiego człowieka byłoby jedną wielką Golgotą. Nieliczni by Cie wtedy docenili.
Gdyby wszyscy ludzie przestrzegali samych 10 przykazań oraz nakazu miłowania bliźniego życie byłoby rajem. Dlaczego tak się nie dzieje? Bo łatwiej jest być złym niż dobrym. Ludzie są gorsi od zwierząt.
Święty nie jestem, czasem błądzę ale powiem nieskromnie, że mam wielkie serce i całe życie przez to dostaję w dupę. Wiem, że istnieje przykazanie: Nie zabijaj ale jeżeli ktokolwiek by nastawał na życie mojej rodziny albo co gorsza ten ktoś by zabił kogoś z moich bliskich kupiłbym broń i bez mrugnięcia okiem bym zabił taką osobę, nie przebaczając jej

Lisowczyk

Hej nie odnoście sie do czegoś co było 2000 lat temu zarówno swiat jak i kosciól przechodzi modernizacje wiec dosłowne odwoływanie sie do Pisma Swietego jest niedorzeczne co nie znaczy ze nie trzeba go poznac jako katolik ale jego interpretacje trzeba rozumowac poprzez pryzmat swiata rzeczywistego czyli tego w ktorym sie obecnie znajdujemy.W koncu gdyby kosciól chcial sie tak doslownie odnoscic do tego co zawiera biblia to po co bylyby potrzebne sobory

maciekb80

Tak naprawde to z calym zlem kosciola chodzilo przedewszystkim o polityke i pieniadze... Rzeczy ktore czlowieka zawsze pociagały, a jesli mowimy o savonaroli to bardzo dobrze ze go sie pozbyto gosc mial naprawde nierowno po sufitem. Pozatym powiem tak KK narobil wiele zla ale to na kogo wy chcecie zrzucac wine xD Kosciol stworzyli ludzie nikt inny.

Olbor

i tutaj muszę przytoczyc:
symonia
lichwa
kupczenie itp.

ocenił(a) film na 7
Olbor

No nie wiem czy szlachetną rzeczą jest zabicie gościa, który głosi odnowę moralną.

Lisowczyk

na nota bene Boga przestańcie z poważnego tematu robic sobie jalowej gatki

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Nie rozumiem Cię. Możesz bardziej sprecyzować o co Ci chodzi bo nie za bardzo rozumiem? Wspomniałem tylko, że nie można na tym świecie być całkowicie uczciwym i porządnym człowiekiem.

Lisowczyk

A to dlaczego.Co stoi na przeszkodzie

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Może mentalność większości ludzi?
Jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą dupę.

Lisowczyk

tak jakby nie mozna miec jednego i drugiego znaczy sie twardej dupy i serca

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Zakładam, że dla Ciebie to takie proste? ha ha ha.

Sorry ale ja się przekonałem, że nie każdy zasługuje na to , żeby mu okazywać serce.

Lisowczyk

dobry sarkazm jeszcze nikomu nie zaszkodził.Nawe MNIE

ocenił(a) film na 9
Lisowczyk

Pogromy Żydów były spowodowane kłamliwym posądzeniem ich o roznoszenie Dżumy. Za podjudzaniem stał kościół. Sam jesteś zakutą pałą. Poczytaj Ksiegę Inkwizycji, Bernarda Gui, Młot na czarownice, lub Kryminalną historię chrześcijanstwa Karla Hainza Dreshnera zanim otworzysz na kogoś swą niewyparzoną japę.

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Debilu, nikogo nie trzeba było podjudzać. Żeby czytać takie rzeczy, trzeba mieć mózg, którego ty nie posiadasz, nie wiem czy to dziedziczne w Twojej rodzinie.
1. Żydzi byli traktowani wrogo na długo przed Inwizycją, bo traktowano ich jako morderców Chrystusa.
2. Tworzono legendy o robieniu macy z małych dzieci.
3. Nienawidzono ich ponieważ mieli sporo pieniędzy i byli przedsiębiorczy. Na pewno dopuszczali się też malwersacji finansowych.
4. Żydzi z pogardą traktowali gojów. I teraz to czynią.

Dzieciaku ty nie ucz ojca dzieci robić :)

Czarownice palono bo ludzie w dużej mierze donosili na siebie. W przeciwieństwie do Ciebie paszczaku nie muszę czytać pięciotomowej historii chrześcijaństwa, żeby wiedzieć, iż za mordami w imię wiary stali przede wszystkim władcy świeccy :)
Piszesz do historyka kryptomatołku :)

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

O poziomie Twojego intelektu farfoclu świadczy najlepiej fakt, że oceniłeś kłamliwą, lewacką propagandę Fahrenheit na 8 :) Nie umiesz samodzielnie myśleć kozi wypierdku i tu Twój ból oraz Twoich rodziców ;)

Lisowczyk

zacznijcie prowadzic merytoryczną dyskusje zamiast sprowadzac ten dyskurs do troglodycznego poziomu

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Przetrzyj ślepia. JA prowadzę merytoryczną dyskusję bo podaję argumenty a Rahabiel to cienas bo zamiast szafować tytułami książek, których na pewno nie przeczytał powinien podawać swoje argumenty. Na tym chyba polega dyskusja.

Lisowczyk

Jak dla mnie to ten temat został wyczerpany juz dawno, a dyskusja tego typu nigdy sie nie skonczy. A wracajac do Savonaroli to co to za odmowa moralna?? Palenie wszystkiego co stworzył człowiek, ubieranie się na czarno, rezygnacja z przyjemności. Co prawda zwracał też uwagę na błędy kościoła typu np symonia, ale robiło to wtedy wiele osob.

ocenił(a) film na 7
Olbor

Zgodzę się, że był to radykalny protest przeciwko zepsuciu ale zobacz ile osób on urzekł.

ocenił(a) film na 7
Olbor

Rezygnacja z przyjemności piszesz....Jakbyś zauważył tak samo jak Savonarola, że ludzie obrzydliwie nadużywają seksu oraz obżarstwa to też byś się trochę zniesmaczył na widok nieobyczajnego zachowania.

Lisowczyk

zwarzywszy na fakt iz samo szafowanie książkami które"przeczytał"zakladam że jest to rozmowa w jedna strone natomiast on chybia myśli że pomoże sobie erystyką

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Kościół popełnił masę błędów. Nie jestem ślepy ale jak ktoś gada głupoty albo sypie lewacką polemikę to mnie osłabia :)

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Jakoś trudno mi uwierzyć że jesteś historykiem, zważywszy na Twój język i argumentację. Poczytaj sobie wypowiedzi _Trymus_'a który jest prawdziwym historykiem.

Widzę ponadto brak obiektywizmu w twoich wypowiedziach. Zdaję mi się że jesteś zbyt emocjonalnie przywiązany do kościoła aby przyznać, że jest on odpowiedzialny za wiele zbrodni przeciw ludzkości. Jeśli się czyta historię KK to nietrudno to dostrzec. Oczywiście da się również zauważyć szczere jednostki w KK które chciały pomagać ludziom i nawet oddawały za nich życie to jednak nie zmienia faktu że KK to instytucja przede wszystkim polityczna działająca pod płaszczykiem religii, bardzo często walcząca o swoje interesy orężem cielesnym a nie duchowym.