PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=163597}

300

2006
7,5 401 tys. ocen
7,5 10 1 401095
6,7 50 krytyków
300
powrót do forum filmu 300

Uważam że aż tak duże krytykowanie tego filmu od strony historycznej nie ma sensu ponieważ jest to film nakręcony na podstawie fikcji literackiej (że tak to ujmę). To tak jakby ktoś miał pretensje do Bolesława Prusa że napisał książkę ("Faraon", skądinąd jedną z moich ulubionych) która jest historyczną bzdurą ponieważ opowiada o dziejach Ramzesa XIII który faktycznie nigdy nie istniał. (Nawet jego powieściowy ojciec,Ramzes XII był fikcją ponieważ ostatnim faraonem z dynastii ramessydów był Ramzes XI). Tak więc wydaje mi się że jeżeli można przeinaczyc historię do tego stopnia że wymyśla się nieistniejących władców, to przetworzenie słynnego wydarzenia historycznego do pozimu baśniowego świata nie jest zbrodnią. Ten film jest wizją artystyczną a nie odtworzeniem faktów i jedyny problem jaki można tu napotkac to czy komuś ta wizja się podoba czy nie. Myślę że fanom filmów z gatunku fantasy (do których ja należę) będzie się on podobał bo właśnie w takim klimacie został zrobiny, natomiast jeżeli ktoś woli bardziej "przyziemne" kino niech daruje sobie jego oglądanie ponieważ to "nie na jego nerwy".

ocenił(a) film na 10
maRTusiA86

903 Tematy ,na dzisiaj .
Sporo widzów jeszcze jest w szoku :)
Myślę więc,że to dobry film !

ocenił(a) film na 9
dziesz

Dla mnie film od strony technicznej zrobiony jest świetnie - sceny walk wciskające w fotel (zwłaszcza te spowolnienia), cseneria jakby wyrwana z innego świata... Do tego dochodzi muzyka i ten fantastyczny klimat (idealnie odtworzony klimat gatunku fantasy). Szczerze mówiąc nie zawiodłam się, wręcz przeciwnie. Co do gry aktorskiej nie mam zastrzerzeń, odtwarzane postacie były bardzo przekonywujące (i nie mam tu na myśli jedynie pięknych ciał jakie tam występowały).