PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35914}

28 dni później

28 Days Later...
2002
6,9 82 tys. ocen
6,9 10 1 81649
6,8 38 krytyków
28 dni później
powrót do forum filmu 28 dni później

Jak odbieracie te dwa alternatywne zakończenia? W takim sensie czy sądzicie że Jim mógł jednak przeżyć? Bo właściwie obydwa zakończenia są połączone ze sobą. Pierwsze zakończenie mogło być wizją snu/raju przed śmiercią Jima.
A tak nawiasem, zauważyłam że przy samym końcu filmu gdy obraz się zwęża (tak jakby ktoś zasuwał kurtynę) widać palce trzymające jedną stronę ekranu. Wiem, trochę dziwnie to brzmi.

ocenił(a) film na 8
allishiaa

Zapomniałam napisac że to spoiler. x) No mniejsza z tym...

allishiaa

Tak właściwie to jakie był← 2 alternatywne zakończenia? Ja widziałem jedno - został postrzelony, zabrali go do szpitala (dziewczyna umiała się posługiwać sprzętem), a potem obudził się w domku na jakiejś polanie i czekali na pomoc. Tyle. ;)

ocenił(a) film na 9
Artanis

W drugim z tego co pamiętam umiera w szpitalu, bo nie udaje się im go obudzić i zostają same. Nie pamiętam czy tak się kończy, czy jest coś jeszcze dalej bo oglądałam film dosyć dawno.
A tak w mojej prywatnej ocenie to bardzo dobry horror (dałam 8/10) a tu takie słabe oceny, zdziwiło mnie to trochę.
Na plus też wspaniałe sceny opustoszałego Londynu na początku filmu (o krok dalej poszli twórcy "jestem legendą" pokazując wizję opuszczonego NY)
Ogólnie rzecz biorąc ja film polecam :)

kuskus

A jesteś pewna, ze coś Ci się nie pomyliło? Bo właśnie moją dziewczynę zawołałem i oboje obejrzeliśmy końcówkę (trochę się sfrustrowałem, że przegapiłem coś takiego) i nie zauważyliśmy niczego z tego, co tu napisałaś. Przejście między scenami: 'uderzenie w bramę - szpital - domek' jest dość jasne i nie wydaje się pozostawiać miejsca na domysły "a moze umarł a reszta to sen?". Może miałaś jakąś rozszerzoną wersję filmu?

ocenił(a) film na 9
Artanis

Są dwie wersje zakończenia. Jedna to taka jak piszesz- że budzi się w domku (wersja na rynek amerykański) na rynek europejski była pierwotnie wersja, w której główny bohater ginie a my zostajemy z domysłem, że i dziewczyny nie dadzą sobie rady same (nie pamiętam dokładnie co było po jego śmierci, chyba po prostu płakały i wyszły ze szpitala i na tym się kończyło, ale tego już nie jestem w stanie sobie przypomnieć). Możesz spróbować poszukać w necie alternatywnego zakończenia ( oglądałam film w pierwotnej wersji, zaraz po jego wydaniu- tam były umieszczone właśnie dwie wersje)

ocenił(a) film na 8
kuskus

http://www.youtube.com/watch?v=3efgvODBCiE

To jest to zakończenie w którym Jim umiera, a Selena i Hannah zostały same. Tego drugiego zakończenia na razie nie znalazłam.
A tak w ogóle, jak ostatnio "28 dni później" leciało na polsacie były pokazanie obydwa zakończenia: Jedno (szczęśliwe) przed napisami końcowymi i drugie (alternatywne) po napisach.
Ogólnie obydwa zakończenia są (tak moim zdaniem) świetne. :)

allishiaa

Nie podoba mi się te alternatywne. :S Cieszę się, że trafiłem na wersję ze szczęśliwym. :)

ocenił(a) film na 4
allishiaa

Nie podobal mi sie ten film i nie polecam, w sumie to uwazam ze "28 miesiecy pozniej" jest nieco lepse :) jak dla mnie za malo zombie bylo ;)
pzdr

Alicja_kosmitka

Heh, muszę Cię rozczarować, bo nie ma takiego filmu jak "28 miesięcy później". Może w 2011 będzie. Pozdro