PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10059301}
5,9 3,6 tys. ocen
5,9 10 1 3646
5,2 8 krytyków
100 dni do matury
powrót do forum filmu 100 dni do matury

Film o Polskiej szkole, a widzę w zwiastunie żółte autobusy szkolne i grę w rugby. Serio? Polscy reżyserzy nadal liczą, że takimi zabiegami podbiją amerykę?

sadgatka

To nie rugby tylko futbol amerykański. W Polsce istnieje liga futbolu amerykańskiego, to w jaki sposób chcą podbić Amerykę?

bertylowy

Zapytaj 1000, a nawet więcej osób na ulicy z jakimi 3 sportami kojarzą szkołę albo sport w Polsce, nikt Ci nie powie, że chodzi o futbol czy tam rugby. Mogli pokazać piłkę nożną, siatkówkę albo kosza, ale lepiej udawać amerykańskich, chociaż w Polsce nie ma chyba żadnej szkoły z boiskiem do tego sportu

sadgatka

Co ma do tego kojarzenie sportu w Polsce? Czy skłamali, że w Polsce nie trenuje się futbolu amerykańskiego? No nie, zaskoczę cię, nawet finansują jeden zespół. Również Polskie drużyny odnoszą sukces z tego sportu w Europie. To nie wiem w czym masz problem

bertylowy

Widziałeś żeby kiedyś szkoły w Polsce miały boisko do futbolu amerykańskiego? Albo żeby żółte autobusy takie były jak na filmie?

jan_markowski_filmaniak

ja nie widziałem i nie rozumiem po co to robić? żeby się przypodobać amerykanom?

jan_markowski_filmaniak

Czy każde szkoły mają stadiony do gry w piłkę? No nie, tylko mają mniejsze boiska. Do futbolu amerykańskiego nie trzeba mieć profesjonalnego boiska aby ćwiczyć.
Przecież oni finansują jedną z ekip futbolu amerykańskiego, to promocja dla tej drużyny. A samochód wiesz dla czego jest? Bo go kupili gdzieś 5 la temu i po co mieli wynajmować lub kupować inny autobus jak mają swój? To bez sensu, wy szukacie problemu tam gdzie go nie ma

jan_markowski_filmaniak

Żółty autobus w Polsce widziałem jedynie w podręczniku do nauki na prawo jazdy. Poza wymienioną wcześniej siatkówką, piłką nożna i koszem, w PL popularniejszy od rugby/footbalu amerykańskiego jest jeszcze unihokej, czy piłka ręczna (tylko sporty drużynowe liczę).
Oczywiście, gdzieś może zdarzyć się że w szkole ten sport trenują, ale jest to przypadek anegdotyczny i oczywiste, że w filmie jest to zastosowane pod amrykanizację.

bertylowy

Jesteś skrajnym debilem?

HULKTG

Nie mogę być skrajnym debile, bo jest tam jedno miejsce, które ty zająłeś

bertylowy

Nie chodzi o problem tylko żałosne odwoływanie się do kultury amerykańskiej, jakbyśmy nie mieli własnych wzorców.

sadgatka

To jest futbol Amerykanski a nie rugby. Poza tym w Polsce istnieje loga Polska futbolu Amerykańskiego i jest coraz bardziej szlagierowy coraz więcej o nim mówią, a 9 miesięcy powstał nawet kawalek ,O.S.T.R. x  Sarius xTEDE - Uridzeni Zwycięzcy.

KrystekWielkiVIII

"Polsce istnieje loga Polska futbolu Amerykańskiego"
Tylko, że w Polsce ten sport mogą trenować tylko osoby pełnoletnie

ocenił(a) film na 4
lorimer

A oni w tym filmie są pełnoletni więc w czym problem? Poczytaj o Panthers Wrocław i ich klasie sportowej w LO XI we Wrocławiu.

sadgatka

Dodałbym jeszcze, że zgodnie z amerykańskimi filmami, aktorzy są za starzy na nastolatków.

karmiacykolibry

Ok tak. To samo miałam napisać

karmiacykolibry

To tak jak Sean Connery był za młody na zagranie ojca Harrisona Forda, czy z naszego podwórka Marzen Kipiel-Sztuka na bycie matką Żukowskiego

sadgatka

Nie podbiją bo Amerykanie nie umieją czytać napisów

sadgatka

A przepraszam najmocniej - znasz jakiegoś ucznia w Polsce, który chciał się włamać do systemu i zmienić wyniki matur? Rozumiem, że jesteś z tych, którzy przyczepiają się, że w Star Warsach słychać dźwięk w próżni, a w Władcy Pierścieni Legolas za szybko strzela z łuku.

ocenił(a) film na 10
sadgatka

Ktoś tu jest niezaznajomiony z tematem. Żółty autobus to smaczek dla starych widzów friza (kupił go kiedyś w USA i ściągnął do Polski)

ocenił(a) film na 8
sadgatka

I bardzo dobrze. Już był taki Polski film "Spona". No sory. Pewnie że pod USA. Dać dubbing i jest międzynarodowy film. Na cholerę robić to 100% po polsku? Po co ja się pytam. I odcinać sobie dystrybucję na zachodzie?