PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=496486}

Dzieci Ireny Sendlerowej

The Courageous Heart of Irena Sendler
2009
6,8 33 tys. ocen
6,8 10 1 33033
5,3 7 krytyków
Dzieci Ireny Sendlerowej
powrót do forum filmu Dzieci Ireny Sendlerowej

Dobrze, że będzie tam przynajmniej trochę Polaków którzy dopilnują porządku ;P...po za tym obsada zapowiada się ciekawie :P....Zobaczymy jak Paquin poradzi sobie z rolą ŚP Sendlerowej...pzdr

ocenił(a) film na 7
Gosia43

wiesz... moim zdaniem skoro Polacy wolą kręcić głupawe komedie romantyczne, to cieszę się, że chociaż Amerykanie się za to wzięli. Bo historia Ireny Sendler jest niesamowita i warto ją pokazać również i za granicą dzięki temu filmowi, nie sądzisz? :)

ocenił(a) film na 10
Tinkerbell_88

Oczywiście że tak. Zgadzam się z tobą, chociaż wolę już kino Polskie od tych amerykańskich hollywoodów. Oczywiście, że oni mają większy zasób portfela i może z jednej strony lepiej, ale czy np. wyobrażasz sobie Trylogie Sienkiewicza wg amerykanów? Ja nie, a słyszałam ze chcieli wykupić realizacje. Bogu zapłać że Polacy im tego nie oddali. Chodzi mi raczej o to, że chyba Polacy najlepiej rozumieją los swoich przodków w czasie II wojny światowej niż jacyś tam amerykanie, którzy siedzieli spokojnie w kanapie (mowa o cywilach, chociaż wojsko amerykańskie tez się nie kwapiło żeby nam pomóc)(mówiąc o polskiej kinematografii chodzi mi tutaj nie o "Tylko mnie kochaj" albo "Nie kłam kochanie" bo to żałosne, tylko o filmy typu "Katyń", "Popiełuszko" i jeszcze kilka innych, chociaż masz racje, że ostatnio powstają filmy typu "Testosteron", albo "Lejdis" i inne pierdoły, które nic nie wnoszą tylko ukazują wielkie chamstwo...pozdr ;P

ocenił(a) film na 7
Gosia43

Jasną sprawą jest, że są tematy, których nie sposób sobie wyobrazić w produkcji amerykańskiej- trylogia Sienkiewicza jest idealnym przykładem... Jednak ja nie nastawiam się negatywnie na film o Irenie Sendler. Tak samo nie zgadzam się z Tobą, że tylko Polacy mogą się "wczuć" w takie role. Dla przykładu podam "Pianistę", który uważam za świetny i poruszający film, a kreacja aktorska Adrien'a Brody jest wg mnie genialna.

:)

ocenił(a) film na 10
Tinkerbell_88

Sorka, może inaczej to ujmę bo źle mnie zrozumiałaś...Ja też się nie nastawiam źle na ten film, wręcz przeciwnie czekam na niego z niecierpliwością. Chodzi mi raczej o to, że jeśli Polacy chcą coś na poważnie to robią to genialnie, a amerykanie wciąż śmieją się i robią se jaja z Polaków (przykład? Enigma). Chodzi mi o to, że powstało wiele filmów podobnych do "Pianisty" (że film genialny, również się z Tobą zgodzę), ale tylko jeden z nich na milion robi taką właśnie taki sukces jak "Pianista". czekam z niecierpliwością, ale też się nieco obawiam, czy amerykanie tego przypadkiem nie zepsują? Mam nadzieję, że nie...pozdr :P

Gosia43

Pewnie nie wiecie, ale "Pianista" był w dużej mierzę robiony przez Polaków, ot choćby weźmy osobę reżysera, a pieniądze amerykańskie nie znalazły się w budżecie.

Gosia43

To już chyba opowieści z zielonego lasu :DDD Na co im trylogia? Co najwyżej jakiś producencina nakręciłby na bazie Sienkiewicza film klasy C, w którym wystąpili by kosmici, indianie i gumowy szatan, bo poważne studio by się za to nie wzięło

ocenił(a) film na 6
nietzsche

Powiem dwa słowa "Quo vadis?"

Co do Pani Ireny Sendler to wstyd mi za Polaków, że o tej dzielnej kobiecie dopiero przypomniały sobie dziewczynki ze szkoły w USA, a u nas później zaczęto o niej mówić. Wstyd mi, że dopiero jak Amerykanie docenili jej dzielną postawę i zaczęli pracę nad hołdem w postaci filmu Polacy biadolą, że to Amerykanie, a nie Polacy nakręcą film.

I gdyby niestety nie małe amerykańskie dziewczynki nie zainteresowały się historią tej niezwykłej osoby, Pani Irena Sendler zmarłaby nie doczekając się należytego jej szacunku i pamięci.

...

użytkownik usunięty
Tinkerbell_88

Ale zastanówcie się ile kosztuje komedia romantyczna i ile można na niej zarobić a ile kosztuje film historyczny i ile można na nim zarobić

Gosia43

nie znam amerykanskiego filmu w ktorym pokazanoby polakow pozytywnie, i mysle ze w tym tez pewnie zostaniemy postawieni na uboczu. Glowny watek to oczywiscie ocaleni zydzi, a cala historia dookola pewnie zostanie pominieta, tak to zwykle bywa.

Gosia43

http://www.filmweb.pl/topic/1110899/klipy+z+filmu+-.html

shamar

Szkoda, że film o tak Wielkiej Kobiecie nakręcili amerykanie a nie Polacy. Z 1 strony dzięki temu o filmie jest głośniej i więcej osób będzie mogło go zobaczyć a z drugiej strony mówi ona o Polsce i Polakach więc to my powinniśmy pierwsi wpaść na ten pomysł i go nakręcić. Szkoda także, że większość filmów o tematyce II wojny światowej nakręconych przez Polaków jest tak negowana.. my także mamy swój punkt widzenia tego wszystkiego. Uważam, że nie należy wybielać przeszłości i pokazać ją taką jaka była i wierzyć w to, że takie tragedie się już nie wydarzą. I nie mówię, że Polacy byli idealni bo często nawet rodak rodaka był w stanie wydać. Teraz może wydać nam się nie możliwe ale w tamtych czasach to była walka o przetrwanie niestety. Także powinniśmy głośno mówić i czcić pamięć tych którzy potrafili ocalić także cudze życia.

eda

to jest wogole zle podane chyba ... bo pod dwoma tytulami jest ten sam film na FW...

shamar

też to zauważyłam i zgłosiłam, więc jest w trakcie weryfikacji :-)

eda

juz cos zrobili bo ten temat jest niby pod - Miss Irena's Children ale jak na to klikniesz to cie odnosi do wlasciwej strony

Gosia43

Jak dotąd, gdy Polacy kręcą filmy o Polakach, to wychodzą z tego same gnioty, albo dziełka propagandowe - może i zgodne z czyjąś tam wersją historii (bo jak dotąd nie sądze, byśmy doczekali wersji historii w 100% obiektywnej i niezakłamanej czy przemilczanej w części dla korzyści jednych czy drugich i wątpię, byśmy tego dożyli), ale boleśnie źle napisane czy zagrane. To niech już Amerykanie kręcą o nas filmy - może się ktoś oburzy, jak im coś niezgodnego z podręcznikami wyjdzie, ale przynajmniej nie będzie to zaskoczenie, a po drugie, przynajmniej na grę aktorską da się patrzeć bez zgrzytania zębami i sama fabuła będzie płynna i ciekawa.

ocenił(a) film na 10
Haludek

no tak...tylko jak oni maja kręcić filmy skoro w szkołach jedynym Polakiem jakiego znają jest Kościuszko?...najpierw niech się doucza a potem kręcą...Ogólnie film im wyszedł niezły i wzruszający (nie wszyscy najwyraźniej są niedouczeni)...popatrz sobie na niektóre filmy jak pozmieniali historie w nich...
PS. Wolę Polskiego gniota niż amerykańskiego "superhiciora" z bożyszczem kobiet...a jeżeli "Generał Nil", "Katyń" albo np. "Popiełuszko" jest gniotem to życzę powodzenia...pzdr