PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 195 tys. ocen
7,0 10 1 195262
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Siemka wszystkim.
Proponuję umieszczać tu, wasze propozycje obsady. Postacie które były w książce i muszą się znaleźć w filmie. Oczywiście wiem, że na moje typy są małe szanse, ale pomarzyć wolno... No i mam świadomość tego, że dużo tu aktorów jest z GoT, ale nie wymyśliłem nikogo lepszego.

Geralt - pierwsza w sumie niewiadoma... Niby Mads Mikkelsen jest spoko, ale z drugiej strony, czegoś mu brakuje.
Ciri - Chloe Grace Moretz
Yennefer - Monica Bellucci - tylko musiałaby zrzucić pare kilo.
Triss - Lena Headey (z pofarbowanymi włosami oczywiście).
Vilgerfortz (tak się chyba to pisało to imię, jak nie to sorry za błąd) - Aidan Gillen
Jaskier - Nikolaj Coster-Waldau - WYKAPANY!

Mam jeszcze parę typów, ale już nie tak trafnych... A, i mam poważny problem z znalezieniem jakiegokolwiek aktora, który by był dobrym Bonhartem. Na prawdę nie mogę znaleźć nikogo.
To są oczywiście typy anglojęzyczne. Nad polakami się nie zastanawiałem.

niedobitek_1

Moje typy:

Geralt - Michał Żebrowski
Jaskier - Zbigniew Zamachowski
Yennefer - Grażyna Wolszczak
Triss - Katarzyna Zielińska
Ciri - Julia Wróblewska
Dijkastra - Michał Piela

Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie ;)

niedobitek_1

Geralt - Anson Mount (Hell on Wheels)

użytkownik usunięty
Patryk_345

Hah, dokładnie ta myśl mnie dręczy odkąd oglądam Hell on Wheels. Ciekaw jestem czy aktorsko dałby radę, ponieważ w HoW niestety nie pokazuje pełni swoich możliwości. Nie wiem, czy to kwestia postaci czy Anson jest taki zmęczony życiem zawsze, ale pasuje to również do Geralta.

ocenił(a) serial na 8
niedobitek_1

Geralt - chris hemsworth (dość oklepane ale pasuje)
Yennefer - Eva Green, Kate Backinsale
Triss Merigold - Natalie Portman, ewentualnie Keira Knightley
Jaskier - W sumie Robert Downey Jr byłby dobry
Ciri - Dakota Fanning

niedobitek_1

Moje marzenia dotyczące obsady:

Geralt- osobiście jestem zdania, że powinien go zagrać jakoś mało znany aktor o aparycji Geralta z gry. Wiem, wiem, że Geralt był brzydki, ale Geralt od redów się przyjął na świecie pozytywnie więc czemu nie? ... no ale jeżeli mówimy o tych bardziej kojarzonych aktorach to Josh Holloway, Richard Armitage, może Anson Mount i ewentualnie ten Mikkelsen ale z naciskiem na W OSTATECZNOŚCI. Każdy z nich ma w sobie coś z Geralta ale no nie do końca... ale zawsze jest charakteryzacja

Cirilla- Daisy Ridley, Imogen Poots, Dakota fanning( z naciskiem na tę drugą)

Yennefer- Eva Green, Rachel Weisz

Triss Merigold- Emily Blunt, Felicity Jones

Cesarz Emhyr var Emreis - Liam Neeson, Kevin Costner, Daniel Day Lewis

Jaskier- Ryan Gosling, Garrett Hedlund, Ryan Reynolds

Vesemir- Jeff Bridges

Lambert- ???

Eskel- ???

Zoltan Chivay- Peter Dinklage

Vilgefortz- Tom Hiddleston (ale bardziej kojarzy mi się z Eredinem), Christian Bale

Leo Bonhart- Dolph Lundgren

Rience- David Tennant

Avallach- Benedict Cumberbatch

Kompania Geralta:

Milva- Jennifer Lawrence(niby oklepane, ale uważam, że ona naprawdę pasuje), Elizabeth Olsen

Regis- Tu mam problem... ale .... Viggo Mortensen( z ciemnymi oczami jak w "Niebezpiecznej Metodzie"), Colin Firth( moje wyobrażenie książkowego Regisa), Hugh Jackman( nie wiem czemu on, może przez "szlachetną twarz"?. Regis w sumie taką miał)... Wiekowo idelani. Każdemu tylko dorobić garbaty nos i i wampirzą charakteryzację :)

Cahir- Henry Cavill

Angouleme- Emma Watson, Daisy Ridley, Shailene Woodley

Szczury:

Giselher- Aaron Taylor-Johnson, Ezra Miller

Mistle- Shailene Woodley, Saoirse Ronan

Iskra- Willa Holland, Kaya Scodelario

Asse- Josh Hutcherson

Kayleigh- Lucas Till, Alexander Ludwig

Reef- Taron Egerton

Loża Czarodziejek:

Filippa Eilhart- Penelope Cruz, Krysten Ritter

Sheala de Tancarville- Lena Headey

Sabrina Glevissig - Olivia Wilde

Assire var Anahid - Leslie Mann, Vanessa Paradis

Francesca Findabair - Emily Browning ( tak jak wyglądała w "Sleeping Beauty" tylko włoski i oczka jaśniejsze), Amber Heard, lub jakaś modelka

Fringilla Vigo- Morena Baccarin, Ginnifer Goodwin

Ida Emaen - Rooney Mara, Lily Cole

Keira Metz- Scarlett Johansson, Margot Robbie

Margarita Laux-Antille- Keira Knightley

Władcy:

Foltest- Jude Law ( takie ostatnio zdjęcie krąży na FB, Jude'a jako antagonisty w Królu Arturze, no wypisz wymaluj Foltest)

Radowid- Tom Hardy

Vizimir II - Sean Bean

Crach an Craite - Stellan Skarsgård

Meve- Charlize Theron

Calanthe- Rene Russo. Michelle Pfeiffer

A poza tym, chciałabym zobaczyć w w ekranizacji Roche'a i Ves :)

ocenił(a) serial na 1
niedobitek_1

Geralt - Tom Hardy lub Chris Hemsworth !!

ocenił(a) serial na 3
niedobitek_1

Geralt - Josh Holloway.
Yennefer - Eva Green, Katie McGrath.

ocenił(a) serial na 7
niedobitek_1

Osobiście w roli Geralta chętnie zobaczyłabym Nikolaja Coster waldau

ocenił(a) serial na 7
Blanca_off

A Yennefer Janet Montgomery

niedobitek_1

A mnie na Geralta pasowałby Clive Standen

intermanka

Viggo Mortensen byłby ciekawą opcją - tzn. talent świetny ale za bardzo kojarzy się z rolą Aragorna to raz, a dwa - wygląd chyba trochę nie pasuje.

ocenił(a) serial na 2
niedobitek_1

Wszyscy w roli Yennefer i Triss widzą aktorki w wieku 30-40 lat, takie typowe MILFy. Czy nikt już nie pamięta, że czarodziejki potrafiły kotrolować swój wiek? i większość (zdecydowana) wyglądały jak typowe 19-latki.
I np Chloe Grace Moretz równie dobrze (po przefarbowaniu) pasowałaby do roli Triss i Yennefer, a nie O ZGROZO!!! 50-letnia Belluci.

ocenił(a) serial na 5
Radoslaw_Krol

POLSCY AKTORZY NADAJĄCY SIĘ POZA ŻEBROWSKIM NA GERALTA

Marek Bukowski,Marcin Dorociński,Piotr Stramowski, Tomasz Kot i może chociaż wiem że to kontrowersyjne ale uważam czasami że dobrym Geraltem mógłby być (gdyby był oczywiście młodszy) Mirosław Baka. Głos miałby do tej postaci doskonały i urodę uważam że także. W końcu Geralt to trochę taki piękny brzydal. Nie był jakiś ciachem tylko był męski a Baka raczej jest męski czego dowodem są dawne role.

Król Foltest miał ładną... za ładną twarz jak to opisywał Sapkowski i nie miał nawet 30. Może dać szansę jakiemuś przystojnemu serialowemu aktorowi.

Vesemir był stary niż Kaer Morhen... Szkoda że Christopher Lee już nie żyje chociaż po nim tych 90 lat widać nie było... To może Anthony Hopkins albo Sean Connery (nawet komputerowy Vesemir przypomina mi Connerego za czasów "Nieśmiertelnego")

ocenił(a) serial na 8
Bondman

IMHO świetnym Leo Bonhartem byłby Ron Perlman - taki typoy badass. z polskich aktorów to kurcze Mirosław Zbrojewicz.

ocenił(a) serial na 5
olczakster

Na Bonharta pasuje mi ten aktor http://www.filmweb.pl/person/Sam+Elliott-2645 chociaż Perlman też byłby niezły ;-)

Radoslaw_Krol

Bellucci nie, błagam, ale nie popadajmy w skrajności - jakaś Chloe Grace Moretz jako dojrzała czarodziejka? Taka to się nada do typowego filmu dla nastolatek, na pewno nie tu i nie jako Triss czy Yennefer. Ten film ma zachować klimat książek, a nie pokazywać ładne buźki amerykańskich celebrytek pozbawiając bohaterów osobowości. Inaczej powstanie zwykły gniot z holiłudzkim pompatycznym klimatem a chyba wiemy doskonale, że świat Sapkowskiego jest wyjątkowy.

niedobitek_1

Ciężko dobrać obsadę, ale w roli Yennefer chciałabym zobaczyć Evę Green - jest chyba najlepszą kandydatką. Mads Mikkelsen wydaje się za stary ale kto wie... roli Jaskra nie może zagrać byle kto i chyba z tą postacią miałabym największy problem.

niedobitek_1

Możesz nie wiedzieć, ale opowiadania, które będę ekranizowane dzieją się kilkanaście lat przed narodzinami Ciri. Prawdziwy fan gry xD

niedobitek_1

Eva Green na Yennefer. Mikkelsen na Geralta tylko troche przypakować... Orlando Bloom na Jaskra :D albo Diego Luna. Monica Belucci jako Filippa Eilhart. Paul Bettany na Foltesta. Liam Neeson jako etatowy Vesemir :)
Pojecia nie mam kto moglby zagrac Renfri, Ciri (jakies 10 lat miala w tej opowiesci...)
Gerard Depardieu jako Djikstra?

Jakby zaszło dalej, Christian Bale jako Emhyr var Emreis.
Rufus Sewell jako Foltest :)
Zoltana nie wymyślę....

niedobitek_1

Nie wiem czemu, ale dla mnie Żebrowski był dobrym Geraltem :-)
Jakby go tylko przerobić na Hollywoodzki style to myślę, że spokojnie byłby z niego wypasiony Geralt ;-)

niedobitek_1

Od niedawna mam swój idealny typ na Geralta - Eric Dane. Jest wysoki, umięśniony, gra silne charaktery, ma niski chrapliwy głos i często paskudnie się uśmiecha ;) a do tego przyciąga kobiety jak magnes http://i.cdn.turner.com/v5cache/TNT/Images//Dynamic/i270/thelastship-default-nol ogo-800x450-800x450_052720140244.jpg

Yennefer - tylko Eva Green. To, co wyprawia w Penny Dreadful jest niebywałe i idealnie nadaje się na wiedźmę.

O pozostałych postaciach nie myślałam. Może Emma Stone jako Triss :)

ocenił(a) serial na 3
queen_hurricane

Od siebie dodam, że do roli Geralta świetnie nadawałby się Zach McGowan; Idealny wygląd, sylwetka i głos, którego brzmienie mrozi krew w żyłach.

https://pbs.twimg.com/media/CTE-SNNUwAQg-7T.jpg

niedobitek_1

Geralt Geraltem, Zoltan Zoltanem, ale Talara powinien zagrać Janusz Chabior ;)

ocenił(a) serial na 5
niedobitek_1

"Jaskier - Nikolaj Coster-Waldau - WYKAPANY!"
To chyba jakiś żart, bo gość kompletnie nie pasuje...

Jaskra mógłby zagrać ten koleś Toby Schmitz, tylko musiałby się wczuć podobnie jak w Black Sails. Tylko oczywiście z początkowych sezonów.

ocenił(a) serial na 5
forzamilan1

Jak widzę typy dla Jaskra to aż mi się źle robi przed oczami.. Di Caprio, Cialian Murphy, Johny Depp, Nikolaj Coster-Waldau, Chris Evans, ...?
Wy w ogóle czytaliście książkę?
Jaskier to był romantyk, poeta, kobieciarz, bajkopisarz, a przede wszystkim FAJTŁAPA! Jak można takie osoby jak w większości widzę w ogóle wymieniać?
On kompletnie nie nadawał się do walki, był tchórzliwy, ale mega wygadany.

Tutaj żaden Depp, Robert Downey Jr ani tym bardziej DiCaprio nie pasują...

ocenił(a) serial na 5
forzamilan1

Twój wpis kolejny powód dla którego w roli Jaskra NAJBARDZIEJ IDEALNIE widzę Macieja Stuhra ;-)
Jaskier czyli romantyk,amant a jednocześnie fajtłapa- Stuhr by sobie z tym świetnie poradził :-) chociaż umie grać różne role. Myślę że wbrew twoim obawom Deep też by dobrze zagrał postać barda, który zawszę pakuje się w kłopoty.

ocenił(a) serial na 5
Bondman

W sumie z tym Deppem to może nie byłby zły pomysł, ale..jakoś mi nie pasuje. Stuhr.. on mi nie pasuje ze względu na pakowanie się w kłopoty. Poza tym wyobrażasz go sobie śpiewającego? Prawdę mówiąc, żaden aktor którego znam mi tam nie pasuje.
I chyba najlepiej byłoby tu obsadzić kogoś mało znanego.

ocenił(a) serial na 5
forzamilan1

Parę razy mu się zdarzało....
http://www.youtube.com/watch?v=RXRlalEJWNw
http://www.youtube.com/watch?v=RXRlalEJWNw&t=14s

Choć to nie z repertuaru Jaskra ;-)

ocenił(a) serial na 5
Bondman

Ale ja mam specyficzne podejście do obsady "Wiedźmina". Nie każdy w roli Geralta widziałby Tomasza Kota a już na pewno nie młodego Mirosława Bakę ;-) bo dla tego pierwszego poparcie już jakieś widziałem. Chociaż masz być może racje co do tych mniej znanych aktorów... Ludzie może bardziej wgłębiliby się w historie. W końcu o ile pamiętam to przed "Władcą Pierścieni" Orlando Bloom, Viggo Mortensen czy Eljah Wood byli rozpoznawalnymi ale średnio znanymi aktorami. Chciałbym tylko żeby nie wiele różnili się od książkowych pierwowzorów bo w filmie z Żebrowskim było to niestety widoczne. Niby to normalne w ekranizacjach ale jednak...

forzamilan1

To prawda większość typów jest straszna :-)
Idziesz w dobrym kierunku- Black Sails ale moim typem jest Luke Arnold :-)

ocenił(a) serial na 5
Kruchy_serious

Mających JESZCZE cierpliwość do mojego powtarzania się zapraszam TUTAJ

http://www.filmweb.pl/film/Wied%C5%BAmin-2017-724464/discussion/MOJA+OSTATECZNA+ I+PRZEMY%C5%9ALANA+OBSADA+-%29,2864652

Ci aktorzy to moje ostateczne decyzje kto na kogo w "Wiedźminie" by pasował ;-) (Ostrzegam jest kilka powtórek ale i dużo nowości).

niedobitek_1

Tom Hardy na Geralta - bardzo poproszę;)