Siemka wszystkim.
Proponuję umieszczać tu, wasze propozycje obsady. Postacie które były w książce i muszą się znaleźć w filmie. Oczywiście wiem, że na moje typy są małe szanse, ale pomarzyć wolno... No i mam świadomość tego, że dużo tu aktorów jest z GoT, ale nie wymyśliłem nikogo lepszego.
Geralt - pierwsza w sumie niewiadoma... Niby Mads Mikkelsen jest spoko, ale z drugiej strony, czegoś mu brakuje.
Ciri - Chloe Grace Moretz
Yennefer - Monica Bellucci - tylko musiałaby zrzucić pare kilo.
Triss - Lena Headey (z pofarbowanymi włosami oczywiście).
Vilgerfortz (tak się chyba to pisało to imię, jak nie to sorry za błąd) - Aidan Gillen
Jaskier - Nikolaj Coster-Waldau - WYKAPANY!
Mam jeszcze parę typów, ale już nie tak trafnych... A, i mam poważny problem z znalezieniem jakiegokolwiek aktora, który by był dobrym Bonhartem. Na prawdę nie mogę znaleźć nikogo.
To są oczywiście typy anglojęzyczne. Nad polakami się nie zastanawiałem.
Moje typy:
Geralt - do Mikkelsena niedługo powinna zostać wystosowana oficjalna petycja, że tysiące internautów i fanów liczą na niego ;)
Yennefer - Eva Green (!)
Ciri - Elle Fanning
Triss - Bryce Dallas Howard
Jaskier - Johnny Depp / Leonardo DiCaprio
Vilgefortz - Tom Hiddleston / Michael Fassbender
Emhyr / Duny - Aidan Gillen
Shani - Emma Stone
Dainty - Peter Dinklage
Borch - Seth Rogen
Zoltan - Michael Rooker (z brodą)
Yarpen - Danny Trejo (z brodą)
Eredin - Harry Lloyd
Auberon - Lee Pace
Avallac'h - Orlando Bloom
Filavandrel aén Fidháil - kolejny "elfio-wyglądający" aktor
Francesca Findabair - Emma Watson
Sheala de Tancarville - Charlize Theron
Sabrina Glevissig - Penélope Cruz
Fringilla Vigo - Amanda Seyfried
Margarita Laux-Antille - Scarlett Johansson
Tissaia de Vries - Christina Ricci
Filippa Eilhart - Lena Headey
Dijkstra - Ving Rhames albo inny "duży" czarnoskóry aktor
Eithne - Cate Blanchett
Calanthe - Sharon Stone
Pavetta - Dakota Fanning (rodzinne podobieństwo do wybranej wcześniej Ciri)
Myszowór - Jeff Bridges
Crach - Rupert Grint
Foltest - Nikolaj Coster-Waldau (if you know what I mean)
Stregobor - Jeremy Irons
Renfri - Chloe Grace Moretz
Bonhart - Dolph Lundgren z wąsami?
Vysogota - Peter Vaughan
Cahir - Kit Harington
Milva - Karen Gillan
Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy - Gary Oldman
Czasami wybierałem aktorów zrzynając z ich poprzednich ról albo kompletnie nie mając pomysłu na postać, ale co tam. A wyprzedzając słowa krytyki - wiem że film z taką obsadą musiałby kosztować przynajmniej kilkadziesiąt milionów dolców, ale pomarzyć zawsze można ;)
Jeśli będzie polska obsada, to najlepiej żeby twórcy znaleźli mniej znanych, ale utalentowanych aktorów. Karolaka i spółki w "Wiedźminie" nikt by chyba nie zniósł ;)
Za aktorów którzy pasowaliby do ról w 100% uznałbym
Gary Oldman jako Emiel Regis
Michael Fassbender jako Vilgefortz
Alan Rickman jako Emhyr var Emreis
Czytając powyższą listę propozycji, jestem wstanie się zgodzić z:
Johnny Depp jako Jaskier
Emma Stone jako Shani
Przeglądając resztę z w/w aktorów(ek) patrząc po wyglądzie Harry Lloyd pasowałby też jako Vilgefortz, natomiast nie rozumiem tych zachwytów nad aktorami z GoT.
Bonharta mógłby zagrać Mikael Persbrandt, ma dość psychopatyczne oczy. Co prawda mógłby schudnąć, zwłaszcza na twarzy, no i pewnie charakteryzatorzy musieliby go trochę postarzeć. Myślałem też nad Viggo Moortensenem, ale ma zbyt szeroką twarz.
I dlaczego Dijkstra miałby być czarny?
Jeśli chodzi o dobór aktorów, to najbardziej kojarzę tych z popularnych filmów i seriali, w tym GoT (chociaż ten akurat oglądam okazyjne).
A co do Dijkstry... Jakoś od momentu przeczytania Sagi zawsze wyobrażałem go sobie jako dużego, czarnoskórego chłopa, właśnie w stylu tych dużych czarnoskórych aktorów. Ale to tylko moje wyobrażenie, a każdy po przeczytaniu książek ma swoje własne ;)
Sory że odpowiadam na twoją wypowiedź po tak długim czasie ale 183 to nie jest duży murzyn. Ja myślałem że Djikstra to będzie wielki dzik coś koło 195.
Spoko fajna lista,
Ja bym dał Scarlet na triss!!!!!
Propozycja Geralda mi sie nie podoba, wolalbym kogos ze złem w oczach np mamoah z bialymi wlosami i pionowymi źrenicami.
Troche mnie tym rozśmieszyłeś "Jaskier - Johnny Depp / Leonardo DiCaprio"
Mam tylko nadzieje że nie wpiepszą Szyca w role Geralta.
Hah skrajny pesymizm! W ostatnich produkcjach szyc ma jeden wyraz twarzy - jakby odbywał stosunek.
Czarny Dijkstra, serio? :S
To może Morgan Freeman jako Geralt - siwy już jest...
Geralt z Rivi: Chris Hemsworth lub Hugh Jackman. Moim zdaniem obaj po dobrej charakteryzacji byli by świetni w roli Geralta.
Tris Merigold: Emma Stone
Jaskier: Tu miałem dylemat lecz ostatecznie wybrałem Johnnego Deepa. Lecz mam też w głowie Ryana Goslinga
Zoltan Chivay: Mandy Patinkin.
Foltest: Michael Fassbender.
Yarpen Zigrin: Ralph Fiennes
Yennefer: Kate Beckinsale
Ciri: Starsza - Jennifer Lawrence lub ewentualnie Emily Kinney, jako dziecko jest mi to obojętne
Borch Trzy Kawki: Jude Law albo Leonardo DiCaprio.
Eskel: Gerard Butler
Lambert: Michael Sheen
Vesemir: Woody Harrelson
Coën: Alexander Skarsgård
Emyr van Emreis: Charles Dance, podkłada mu głos w angielskiej wersji Wiedźmina 3 i nadaje się do tej roli idealnie.
Shani: Rose Leslie
Dijsktra: nie mogę wymyślić
Nenneke: Kate Winslet
Henselt: Geoffrey Rush
Vilgefortz: Tom Hiddleston
Filippa Eilhart: Eva Green
Emiel Regis: Bill Nighy
Milva: Emma Watson lub Gemma Arterton
Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach: Rupert Friend
Angoulême: Kirsten Dunst
Rience: Norman Reedus
Stefan ,,Puszczyk” Skellen: Mel Gibson
Leo Bonhart: Liam Neeson
Vysogota z Corvo: Jeremy Irons
Zgadzam się praktycznie ze wszystkim :) A Dijkstrę mógłby zagrać śp. James Gandolfinii!
Ralph Fiennes jako Yarpen ???. Lepiej tradycyjnie Jarosław Boberek albo John Rhys-Davies. Dijskra to może Cezary Żak albo Gerard Depardieu.
Lawrence jak dla mnie byłaby dobrą Milvą, jako Ciri- Dakota Fanning, a Philippę zawsze wypbrażałam sobie z twarzą Famke Janssen, aczkolwiek Eva też pasuje. No i na Wiedźmina najbardziej mi pasuje Mads Mikkelsen. Ale ogólnie niemal wszyscy idealnie dobrani :)
W sumie lista wręcz, prawie, idealna, ale problem w tym że budżet filmu nie wytrzymałby takiej gwiazdorskiej obsady;) Ja osobiście w roli Geralta nadal i niezmiennie widzę Mikkelsena, choć sprawnościowo gość mógłby nie podołać, to fakt, ale on chyba najmniej charakteryzacji by potrzebował;p
Jestem jedną z nielicznych osób, które nie widzą Hannibala w roli Wieśka :P Jeśli już to bardziej przypadłby mi do gustu Nikolaj Coster-Waldau (Gra o Tron) - gdyby tak odpowiednia charakteryzacja to Geralt jak malowany. Albo Hugh Jackman, ale to rzecz jasna za drogi wybór. + chyba najbardziej oklepane - Chris Hemsworth.
Yennefer - Eva Green - jest piękna, do tego ma tajemniczą, subtelną i mroczną urodę, czasem wygląda nawet groźnie. Ponadto jej umiejętności aktorskie to coś niesamowitego - doskonale wczuwa się w rolę. Ewentualnie gdzieś natchnęłam się na Natalie Dormer, choć już na pewno pasuje 100x mniej.
Jaskier - Chris Evans?
Triss - tu zdecydowanie jakaś aktorka o sympatycznym usposobieniu typu Emma Stone :p Ale też pewnie wyszłoby za drogo ._. Tak, więc tu też pasowałaby Natalie Dormer, nie mam zbytnio pomysłu szczerze mówiąc.
Ciri - Chloe Moretz, Elle Fenning
Broń boże przed taką obsadą! Chyba już bardziej kiczowata nie mogła by być....
A Eva Green to co najwyżej Ciri mogłaby grać, ale na pewno nie Yennefer.
Co do twojej opinii na temat Mikkelsena w roli Geralta zgadzam się w 100%. Mads jest świetnym aktorem ale do tej roli nie pasuje kompletnie. Po dlugim zastanowieniu stwierdzilem ze Jackman to chyba jedyny nadający się aktor do roli wieśmaka. Moim zdaniem Yennefer moglaby raczej zagrac... Sonia Bohosiewicz po porzadnej charakteryzacji oczywiście. W role Triss moglaby sie wcielic Scarlett Johansson. A Bradley Cooper to wykapany Jaskier i nie widze nikogo innego w tej roli.
Ja również uważam że Mads się nie nadaje na wiedźmina. Ja w roli Geralta chciałbym zobaczyć Marcina Dorocińskiego. A jak mam już wyszukiwać gwiazdy Hollywood to Travis Fimmel, Clive Standen, Gerard Butler, Hugh Jackman albo Luke Goss. Moim zdaniem tylko ta szóstka nadaje się do głównej roli.
Geralt z gier wygląda tak, jakby twórcy wzorowali się na Dorocińskim. Dla mnie też to jedyny słuszny kandydat to tej roli. Nie musiałby nawet za bardzo grać ;)
Fimmel jest dla mnie za mało "chropowaty" na Geralta. Wolałabym już zobaczyć na ekranie Stathama z długimi włosami :P
Czytałem komentarze w nadziei, że znajdę tu taką opinię o obsadzie Geralta. Też mi się wydaje, że wiedźmin z gry wygląda jakby był wzorowany na Marcinie :)
Ale nie wiem jak to ma się do książki, a książka to ważniejszy wyznacznik.
A czemu uważsz, że Mikkelsen by nie pasował? W Valhalla Rising oraz (szczegolnie) w Michael Kohlhaas wyglądał idealnie jak Geralt. Wygląd to oczywiście nie wszystko - ale ciekawi mnie co konkretnie myślisz że u niego nie pasuje? Głos? Zachowanie?
Przede wszystkim Mads jest już starszej daty a jest potrzebny trochę młodszy i zwinniejszy aktor. Jeżeli to ma być serial to będzie kręcony przez kilka lat a Mads będzie już wtedy dziadkiem. Moim zdaniem do tej roli pasuje Clive Standen, Luke Goss, Hugh Jackman, Marcin Dorociński, Alexander Skarsgård . A najbardziej chciałbym widzieć z wiedźmińskim mieczem Scotta Adkinsa, groźny, potrafi zajebiście walczyć mieczem, czego chcieć więcej od Geralta? :)
Chociaż Luke i Hugh też mają po 48 lat :P Ale mają zdecydowanie więcej charyzmy niz Mads. :)
Geralt - Viggo Mortensen
Vilgefortz - Sean Bean
Yennefer - Scarlet Johansson z czarnymi włoskami
Triss - Kate Beckinsale
Ciri - nie mam zielonego pojęcia
Jaskier - Johny Deep/Robert Downey Jr.
Emhyr - Benedict Cumberbatch
Bonhart - i TUTAJ pasuje Mikkelsen...a nie do roli Geralta, no błagam.
Cahir - Christian Bale
Milva - Emma Watson
Regis - John Malkovich
Angolueme - podobnie jak z Ciri...nie mam pojęcia
Filippa Eilheart - Angelina Jolie
Djikstra - Gerrard Depardieu
Vasemir - Harrison Ford
Eskel - John Cusack
Lambert - młody John Travolta
Harrison Form jako Vesemir... ciekawie mogłoby być :)
Depardieu jako Dijkstra - tak, ale jakby z masę z brzucha przerzucił na klatę ;)
Geralt - Mads Mikkelsen oczywiście :p
Yennefer - Katie McGrath. Wygląda tak, jakby Sapkowski opisując Yennefer wzorował się na niej.
Ciri - Mackenzie Foy lub Maisie Williams
Jaskier - Owen Wilson. Również pasuje do opisu.
Triss - Sophie Turner
Regis - David Thewlis
Cahir - Gaspard Ulliel
Vesemir - Liam Neeson
Eskel - Viggo Mortensen
Filippa Eilhart - Lena Headey
Vizimir - Colm Feore
Foltest - Stephen Dillane
Emhyr var Emreis - Aidan Gillen
Vilgefortz - Michael Fassbender
Rience - Rhys Ifans
Francesca Findabair - Li Gong
Pewnie będę wyśmiany ale dla mnie idealny do tej roli jest Marcin Dorociński najlepiej widać to w ostatniej scenie filmu Róża kiedy ma brodę. Najbardziej by mi przypominał Geralta. A jeżeli chodzi o zagranicznych to Luke Goss. Co do Madsa. Jest to świetny aktor ale bardziej widziałbym go w roli Eskela niż Geralta. Kate Backinsale do roli Yennefer. Dorociński - Geralt , Kate - Yennefer. A wspomniany przez was Mads do roli Eskela. Na Geralta się nie nadaje.
Dorociński jest świetnym aktorem, ale zbyt przystojnym na Geralta.
Wiedźmin był szpetny. Wg mnie czarodziejki szalały za jego męskością i siłą, a nie za ładną buzią.
"Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20, a postępujesz, jakbyś miał niecałe 10."
Dijkstra o Jaskrze ("Krew elfów")
Chociaż jeśli już patrzeć na to tak pozytywnie, to najchętniej zobaczyłabym w tej roli Aidana Turnera, jeśli okazałoby się, że ma ładny głos.
Aiden ma dokładnie ten typ urody o którym myślę, gdy ktoś wspomina o Jaskrze.
Aidan ma piękny głos, jeden z moich ulubionych, ale on do Jaskra mi jakoś nie pasuje z wyglądu i nie chodzi tutaj tylko o kolor włosów ;p
Z wokalem też nie mam pojęcia, bo jedynie, gdzie on śpiewał to w "Hobbicie", i był to może jeden wers, więc na tej podstawie raczej nie można stwierdzić, czy umie śpiewać, czy nie ;) Ale wydaje mi się, że umie- był na studiach aktorskich, a wiadomo, że tam uczą śpiewać :)
Dopiero dziś zamierzam zacząć przygodę z powieścią Sapkowskiego..ale z moich obserwacji gier i polskich produkcji filmowych..czy Mike w roli Geralda nie wyglądałby za staro?
Po pierwsze - na Boga, GERALT, nie GERALD!
Po drugie, Geralt bynajmniej młody nie był, także to nie jest problem.
Dostałem zawału, do roli Triss ma się wcielić Sansa z GoT? Ona nie pasuje do niej urodą a jej umiejętności aktorskie tylko by zepsuły jej postać i cały film ;/
Pomarzyć zawsze można :)
Geralt - Hugh Jackman, może Chris Pine po dobrej charakteryzacji?
Yen - Kate Beckinsale, tylko ona mi pasuje do tej roli
Ciri - Elle Fanning albo Chloe Moretz
Triss - Emma Stone, ewentualnie Rachel McAdams z rudymi włosami
Jaskier - Joseph Fiennes
Filippa - Eva Green
Dijkstra - ?
Cahir - Charlie Hunnam
Regis - Benedict Cumberbatch
Milva - Lily Rabe
Vesemir - Jeremy Irons
Tissaia de Vries - Helen Mirren, w książce jej opis jest inny, przedstawioną ją trochę młodziej, ale Helen jest dla mnie idealna do roli arcymistrzyni
Nenneke - Kathy Bates
Vilgefortz - Tom Hiddleston
Rience - Jeremy Renner
Shani - Rose Leslie
Stefan Skellen - Sean Penn
Leo Bonhart - nie wiem, zawsze mi się kojarzył z Hulkiem Hoganem
Sheala de Tancarville - Lena Headey
Francesca Findabair - Amber Heard
Sabrina Glevissig - Valentina Cervi
Keira Metz - Evan Rachel Wood
Fringilla Vigo - Keira Knightley z krótkimi włosami
Margarita Laux-Antille - Jaime King
Emhyr var Emreis - Alan Rickman
Foltest - Kevin Costner
Demawend - Tommy Lee Jones
Geralt- nie wiem, ciężko znaleźć aktora do tej roli, może Richard Armitage
Ciri- również trudny wybór, przy dobrej charakteryzacji Willa Holland jako starsza Ciri
Triss- Evan Rachel Wood, Deborah Ann Woll
Yen- Liv Tyler, Monica Bellucci
Shani- Emma Stone
Filippa- Katie McGrath
Jaskier- Nikolaj Coster- Waldau
Vilgefortz- Joseph Fiennes
Milva- Hannah New
Rience- David Thewlis
Nenneke- Susan Sarandon
Emiel Regis- Alan Rickman
To na razie tyle z mojej strony ;)