PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40125
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

O ile mi wiadomo z historii 5-tym dowódca powstania Spartacusa był Kastus. Jak myslicie czy serialowy Agron to historyczny Kastus??? Dla przykładu Batiatus miał na imie Gnaeus a nazwano go Quintus. Co o tym myślicie??

ocenił(a) serial na 8
hubsobik1234

Castus to: http://spartacus.wikia.com/wiki/The_Egyptian :P

ocenił(a) serial na 8
hubsobik1234

Podejrzewam, że Kastus pojawi się w 3 sezonie. Aż tak by nie pojechali by zmienić imię jednego z 3 dowódców. A z tego co ze źródeł przytacza B. Nowaczyk, to Batiatus się zwał Lentulus Batiatus. Tak czy siak był to Batiatus, więc wiadomo o co chodzi, a tutaj wg mnie by chyba nie zmieniali całkowicie nazwy bohatera.

ocenił(a) serial na 10
Curse11

Batiatus zwał się Gnaeus

ocenił(a) serial na 9
virago202

ale jego nazwisko pozostalo bez zmian - Batiatus wiec wiadomo o kogo chodzi
a tak na marginesie, gdyby Egipcjanin okazal sie Castusem byloby ciekawie :) bo chyba nie znamy go z imienia, nie pamietam by bylo wypowiedziane w ktoryms z odcinkow. Byc moze Ashur wystawi go, a ten w odwecie dolaczy do rebeliantow... ciekawe ;P

ocenił(a) serial na 10
sebqq

No jasne że wiadomo żeby nie było że się czepiam czy coś ;p. Egipcjanin Castusem nie nie bardzo mi to pasuje. A kto go załatwi...liczyłem na Oneomausa ale...(liczę nadal):P

ocenił(a) serial na 8
sebqq

Pewnie, że on będzie Castusem. Castus pochodził z północnej Afryki tyle wiadomo. Egipt jest w północnej Afryce. Do tego jest zbyt dobry by był średnio ważny, jak również jest jednak dość sporo pokazywany, a nic nie mówi i o nim nic nie mówią, żeby zaskoczenie było większe.

ocenił(a) serial na 8
virago202

A jakieś wiarygodne źródła?
Bo na pewno był Lentulus ( Z Plutarchem chyba nie będziemy polemizować?).

ocenił(a) serial na 8
Curse11

Kwintus Lentulus Batiatus, tak się zwał w serialu o ile pamięć mnie nie myli, więc wszystko się zgadza.

ocenił(a) serial na 8
truegod

Nie no na pewno się zgadza Lentulus Batiatus. Zobaczymy źródła na temat jego imienia Gneaus i się przekonamy czy mu zmienili pierwsze imię czy nie ;)

ocenił(a) serial na 10
Curse11

http://en.wikipedia.org/wiki/Lentulus_Batiatus

ocenił(a) serial na 9
hubsobik1234

zauważyłam jedną rzecz, w finale Krwi i Piachu, jak Sparty trenuje rpzy palu z Agronem i Duro, Agron mówi: "Kastus i reszta Gali jest z Kriksusem", tzn, tak jest w napisach od Yungara, ale mam wrażenie, że aktor wypowiada chyba inne imię, sprawdźcie sami

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

Oni chyba mówili o świętej pamięci, śmierdzącym gównem Rhaskosie...

ocenił(a) serial na 9
Bartes123_2

nie
tzn, o nim też
ten dialog idzie tak:
- Porozmawiałeś z Hamilkarem?
- Jest z nami. Lecz Kastus i reszta Galów nie chcą chwycić za ku*asa, dopóki Kriksos nie złapie ich za jaja.
- Co powiedział Rhaskos?
- To samo.

obejrzyj tę scenę jeszcze raz, mi się wydaje, że on nie mówi Kastus, tylko Liskus, to by bardziej pasowało, bo Liskus był Galem i był już wtedy w ludus

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

No obejrzałem. Masz wiele racji, a nawet całą :)
Ale Kastus w życiu nie mówią.

Myślę że kwestia ta jest otwarta - albo dołączą kogoś nowego jak ludzie się znudzą i będzie to Kastus, albo przechrzczą Agrona jak będzie miał wielu fanów.

ocenił(a) serial na 9
Bartes123_2

to nie moja reflekcja, tylko przeczytałam na forum Starz:
Spartakus, Kriksus, Ganikus i Onomejus pewnie też, to rzymskie imiona nadane niewolnikom, tak jak Nasir był Tyberiuszem. Kastus to tez imię rzymskie. Więc kto wie, może Rzymianie w rozmowach o powstańcach nadadzą sami takie imię Agronowi, bo jego prawdziwego nie mogą znać. Takie: "Who the hell is this other guy? "No idea, Let's call him Castus" "Fine with me". W sumie to byłby ciekawy zabieg, jakby się okazało, że Kastus od dawna już jest w serialu :)
ale poczekamy zobaczymy, może po 10 odcinku będziemy wiedzieć więcej o Kastusie

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

Podobnie zrobiono z innym gagatkiem, prawda? Dopiero w 13 odcinku Blood And Sand Batiatus zwraca się do swojego Dottore prawdziwym imieniem...

ocenił(a) serial na 9
Bartes123_2

Doctore gagatkiem :D

ale masz rację
imienia Doctore nie znaliśmy cały 1 sezon, a jak teraz wiemy, imię Onomejus tez nadali mu Rzymianie

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Chyba wolałbym nową postać, niż zmianę imienia Agron na Kastus :)

Kasiek_haz

Zdecydowanie nie pada tam imię Kastus. To jakieś imię na L - może faktycznie chodziło o Liskusa.

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Ja miałem w napisach Liskus, ale nie pamiętam skąd napisy.

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Patrz: http://spartacus.wikia.com/wiki/Liscus

Masz tam: S1E13 Kill Them All (mentioned)
S2E01: Fugitivus (appearance)

Czyli wymieniony w 13 odcinku pierwszy raz właśnie (może wtedy Yungar nie wiedział o kogo chodzi).

A no i jest lepszy "dowód" xD:

While not seen, he is mentioned by Agron as one of the Gauls who were weary about joining Spartacus, Agron, Duro and Hamilcar with their plans of escape and wouldn't do so without Crixus' involvement.

ocenił(a) serial na 9
tomciog18

czyli to napisy mnie zmyliły :)

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Tak czy siak, szkoda że Liscus padł :( Jakoś polubiłem gościa. Był świetnie zbudowany, wyglądał na kozaka, mógł jeszcze trochę powalczyć. Wg mnie za szybko go uśmiercili i trochę jego śmierć w tym 4 odcinku była już przewidywalna, jak tam po kolei padali. Wg mnie ta postać miała potencjał to zarzynania Rzymian :D

ocenił(a) serial na 8
Curse11

Fortis lepszy, był jeszcze Sedulus i wielu innych , którzy szybko padli, muszą padać bo jakby to wyglądało jakby byli nieśmiertelni, mamy za wielu głównych bohaterów już i tak.

ocenił(a) serial na 8
tomciog18

Kastus się dopiero pojawi w pierwszym odcinku 3 sezonu.

http://spartacus.wikia.com/wiki/Castus

ocenił(a) serial na 8
Sackboy

No teraz już wiadomo.

ocenił(a) serial na 8
tomciog18

mi jakoś ten kastus nie wygladał na dowódcce powstania

ocenił(a) serial na 6
loozack

Pisze tam na dole, że za Castusa robi Agron.

ocenił(a) serial na 8
shamar

to za kogo robi Castus?:d

ocenił(a) serial na 6
loozack

Za anonimowego czarnego geja :P

ocenił(a) serial na 8
shamar

hahhaa