Cześć, chciałabym zacząć oglądać serial, jednak jestem osobą, która woli najpierw przeczytać książkę. I tutaj moje pytanie jak na razie jestem po pierwszym tomie darów anioła, czy ktoś wie, które odcinki bazują na Mieście kości czy to jest taki misz masz, że wszystkie części splątane ze sobą?
Powiem tak - sezon 1 bazuje głównie na Mieście Kości, aczkolwiek jest tu kilka rzeczy, które pojawiają się wcześniej niż w książkach lub są zaczerpnięte z innych powieści o świecie Nocnych Łowców. Stało się tak głównie dlatego, że film się nie przyjął w takim stopniu w jakim chcieli twórcy i istniała obawa, że również serial nie dostanie kolejnego sezonu. Tak się na szczęście nie stało, dzięki czemu obecnie trwają nagrania do sezonu 3.
Jeśli chodzi o stopień podobieństwa między serialem a książkami, to obecnie serial ma ramy wydarzeń z książki, ale droga do nich i do rozwoju poszczególnych postaci jest nieco inna. I tak np. w sezonie 2A, który jest na podstawie 2 części Darów Anioła, pojawia się wiele nawiązań do serii Diabelskie Maszyny (bohaterów, wydarzeń lub magicznych przedmiotów), natomiast w 2B na podstawie 2 części DA mamy wiele wydarzeń, które nie miały miejsca w świecie stworzonym przez Cassandrę Clare, ale odpowiadają w mniejszym lub większym stopniu ogólnemu zamysłowi tego świata. Musimy pamiętać, że serial jest tylko adaptacją, a twórcy bardzo chcą wprowadzić coś od siebie do tej serii i czasami wychodzi im to znacznie lepiej niż autorce, a czasami jest to strzał w kolano.
Pamiętam doskonale, kiedy zafascynowana światem przedstawionym w filmie sięgnęłam od razu po książki i się w nich zakochałam. Premiera serialu zbiegła się w czasie, kiedy czytałam 5 lub 6 część, więc miałam bardzo dużo oczekiwania i niestety mocno się zawiodłam 1 odcinkiem. Ale pół roku później podeszłam do tematu jeszcze raz, tym razem w czystą głową (i kilkumiesięczną przerwą od wydarzeń w książce) i powoli zaczęłam doceniać ten serial. 1 sezon może nie jest idealny, ale 2 jest już znacznie lepszy (zwłaszcza 2B).
A odpowiadając na Twoje pytanie tak bardziej konkretnie... Myślę, że 1 lub 2 wydarzenia są zaczerpnięte z 3 książki. Musiałabyś spojrzeć na tytuły odcinków i wtedy zadecydować czy to jest już ten moment. Ale nawet znając książki nie zawsze będziesz wiedzieć czego się spodziewać w serialu.
Mam nadzieję, że pomogłam :) Jeśli masz jakieś pytania to śmiało możesz pisać. Obecnie jestem wielką fanką serialu i nie mogę się doczekać premiery 3 sezonu.
Dziękuję za odpowiedź. Już za mną jest 3 część książki, ale też nie mogłam się powstrzymać i obejrzałam 1 sezon serialu. Chyba nie będę czekała i będę dalej oglądać.
Oglądaj oglądaj :) Teraz dopiero zaczyna się zabawa :)
Jak podobał ci się 1 sezon? I co sądzisz o odcinku 12? :P
Jak dla mnie sztos:D A odcinek 12 mój ulubiony♥ O ile do tej pory w książce wątek Maleca jest gdzieś bardzo daleko w tle to fajnie, że w serialu wysuwa się trochę do przodu:D
Serial ratuje to czego nie zrobiła Cassie. Malec jest tutaj znacznie bardziej rozwijany i to w zdrowy sposób. W książkach... no cóż sama się przekonasz jak to jest w książkach, ale pokochałam ich za to jak obydwoje na siebie wpływają :3
W s2 czeka Ciebie jeszcze kilka fajnych odcinków (np. 6, 7, 10, 18), ale chyba nic nie jest w stanie przebić sceny z wesela :P Co prawda kilka scen może z nimi konkurować, ale za każdym razem kiedy słyszę War of Hearts <3 Nadal mam te same emocje co za pierwszym razem :3