PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=262774}

Ranczo

2006 - 2016
7,4 86 tys. ocen
7,4 10 1 86116
7,4 21 krytyków
Ranczo
powrót do forum serialu Ranczo

Tak się zastanawiałam nad tym moment,
skoro Michałowa ma męża Japycza to chyba powinna być Japyczowa.
A może to od imienia, ale jak Michałowa ma na imię?!

kasiaosiedmiutwarzach

Nigdy w Ranczu nie było podane jej imię. Wszyscy mówią na nią Michałowa po pierwszym mężu Michale. Na wsiach jakiś czas temu jak kobieta miała męża np Andrzeja, to nazywali ją Andrzejowa, jak miała męża Michała to Michałowa. Teraz skoro jej mąż nazywa się Stach Japycz to powinna być zgodnie z tym zwyczajem Stachowa.:D Dodam, że teraz się raczej nie praktykuje tego. Pozdrawiam.:)

ocenił(a) serial na 10
karola177

też chciałabym do wiedzieć, skoro ma nazwisko Michałowa to może Michalina, albo ma jakieś imię na M.

kinomanka_13

Nie ma na nazwisko Michałowa. Napisałam przecież, że Michałowa to jej tak jakby przydomek, bo jej mąż miał na imię Michał. Nie znamy jej imienia ani nazwiska. Zresztą co za różnica. Liczy się, że serial genialny.:)

ocenił(a) serial na 10
karola177

aha dzięki. A z początku myślałam że to jej nazwisko.

karola177

no tak, nie wiedziałam, że wcześniej miała męża Michała, to by wiele wyjaśniało.

dziękuję :-)

karola177

Mąż mogł mieć na nazwisko Michał i dlatego Michałowa. Gdyby iść tropem 'od imienia' na Solejukowa mowiliby Maciejowa. A na Hadziukowa Tadeuszowa. Więc Michałowa to od nazwiska.

ocenił(a) serial na 10
karola177

Stary wątek, ale od siebie dodam, że mam przykład w rodzinie - moja ciocia, żona brata mojego taty, który ma na imię Andrzej, bywa nazywana Andrzejową. Więc czasem się jeszcze zdarza, aczkolwiek sporadycznie :D

ocenił(a) serial na 9
kasiaosiedmiutwarzach

Na wikipedi jest ze Anna .ale pewnosci nie ma