PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}

Outlander

2014 -
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 32753
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Niezły odcinek, płacz na końcu, że trzeba czekac na drugi sezon.
Wiele pozmieniali, czyż Jamie nie leżał w klasztorze czy też opactwie we Francji?
Albo źle pamiętam książkę...
Myślałam, że sceny Jamie-Jack będą bardziej brutalne, choć i tak zaciskałam pięści nie mogąc usiedzieć w miejscu.
No i dobrze, że ominęli tę cześć jak Claire udaje Czarnego Jacka, bo to było żenujące w powieści moim zdaniem.

nunax4

Owszem książkowy klasztor był we Francji.
Scenarzyści zrezygnowali, czego trochę żałuję, z akcji ratunkowej w domu MacRannocha'a, przerzucając ją do lokalnego opactwa. Nie było więc ani pani Annabelle z zakrwawionym dywanikiem z Abusson, ani operacji ze słabym znieczuleniem w postaci whisky... Może i dobrze bo część widowni i tak wymiękła przy widoku składania połamanych kości - nie każdy gustuje w "Ostrym dyżurze" albo "The Knick".
Postanowili również, że Clair, która w książce zdążyła ubić dwóch angielskich żołnierzy (jednego w więzieniu, drugiego z napotkanego patrolu), nadal pozostanie winna jedynie rozciągniętej w czasie bigamii i samoobrony przed dezerterem.
Dla mnie część gdy Claire udaje Czarnego Jacka, jest nie tyle żenująca, co mało wiarygodna, żeby nie powiedzieć zabawna... Taki psycholog-hipnotyzer rodem z ruchu "New Age"... dobrze, że sobie to darowano w ekranizacji.
Z własnego doświadczenia wiem, że gdy człowiek jest nieprzytomny przez kilka dni z powodu sepsy, lub zapalenia mózgu, to choćby go dźgano i oblewano aromatycznymi olejkami, nic nie pomoże.
Można odprawiać różne woo-doo, chyba jedynie w celach rozrywkowych. Bez antybiotyków poczynania Clair to (cudna) bajka... Ale przecież "Outlander" został napisany głównie w celach rozrywkowych.

nunax4

Czy można gdzieś zobaczyć 16 odcinek online z polskimi napisami?

AdaMada8

Na napisy trzeba będzie poczekać. Najwcześniej pojawiały się koło środy. Czasem trzeba było czekać cały tydzień.

evo_33

Dzięki evo :)
Tyle tylko, że odcinki online zawsze były na takiej jednej stronie, która podobno wczoraj została zamknięta przez policję za piractwo. I chyba coś w tym jest, bo jak wpisuję adres, to pojawia się komunikat, że strona nie istnieje.

AdaMada8

tu bez napisów oryginał
streamtuner . eu / outlander-s1-e16

oczywiście trzeba wyrzucić spacje.
Odcinki do 15 w miarę dobrej jakości są na C D A
tylko trzeba do wyszukiwania dodać frazę stream video.

evo_33

Dziękuję :)

ocenił(a) serial na 10
AdaMada8

Niestety zamknęli stronę, na której większość osób oglądała wszystkie seriale. Najlepiej obejrzeć w oryginale, który jest dość łatwy do zrozumienia. Oczywiście mówię tutaj do osób, które jako tako znają angielski. Na C D A często są wstawiane odcinki z dużym opóźnieniem. Ja proponuję seriale on line pl oraz "twoje myślnik seriale tv"