Co według was symbolizuje jabłko które zresztą przewija się dośc często w Death note? Zakazany owoc, grzech czy może życie, a może jeszcze coś innego? Dla mnie "zycie" jest najlogiczniejsze- Ryuk je tylko jabłka, a jest bogiem śmierci, jeżeli więc jabłko jest symbolem życia to ma to sens bo jak wiadomo Shingami przedłużają swoje życie odbierając je innym czyli żywiąc się czyimiś zyciami, ma to wymiar symboliczny. Jestem w połowie oglądania anime i nic nie było na ten temat do tej pory, a mangi nie czytałem.
Piszcie co sądzicie na ten temat.
Osobiście nie dostrzegam sie jakichkolwiek znakow, symbolow w filmie a tym bardziej jablka :D jak sam ryuk określił jabłka są dla shinigami jak dla czlowieka alkohol itp. Czyli równie dobrz mogli użyć czegokolwiek zamiast jabłka
Jak nie dostrzegasz jabłka, to chyba oppeningu nie widziałeś ani nie czytałeś tłumaczenia piosenki tytułowej :D W oppeningu jabłko przewija się chyba z 6 razy np. light z ryukiem zamiast Boga i Adama na fresku Michała Anioła przekazujący sobie jabłko.
Ewidentnie mamy do czynienia z jakąś symboliką jabłka.
tak czy siak dzięki za opinie.
nie ogladalem nigdy intra az do dzisiaj i wg niego jablko jak juz sam zaobserwowales moze oznaczac bliskość bogu (nawiazanie do bibli gdzie szatan kusił adama jabłkiem które zblizy go do boga), lecz z drugiej strony to nie yagami jest fanem jablek lecz ryuuk, który nie da sie ukryc jest bogiem smierci.
czyli jablko w tym wypadku ma zauwazalne znaczenie tylko w intrze, lecz nie w calym anime.
moze zle to postrzegam lecz takie jest moje zdanie
Jabłko jest symbolem grzechu pierworodnego - człowiek sprzeciwa się woli Boga. W anime człowiek (Light) sprzeciwia się obecnemu na świecie porządkowi i postanawia stworzyć własny. Jabłko ma podwójny wymiar - Light nie tylko sprzeciwia się porządkowi, ale chce także stworzyć nowy świat w którym to on będzie bogiem.
"Osobiście nie dostrzegam sie jakichkolwiek znakow, symbolow"
No cóż, w epizodzie 25 było dosyć wyraźne nawiązanie do Nowego Testamentu, a konkretniej scena, w której L postanawia zachować się trochę po Ludzku i osusza nogi Raito (Swoją drogą starania L dziwnie nasuwają mi skojarzenia z wysiłkami Sai z mangi Naruto. Jak ktoś czyta, to zrozumie :] ). Pod L podstaw Jezusa, a pod Raita Judasza i wychodzi całkiem zgrabna alegoria.
Mała uwaga: w Japonii ZAWSZE są symbole i to prawie wszystkiego, nawet w takich błahostkach jak Czarodziejka z Księżyca czy Love Hina. Już tym bardziej w projekcie pokroju Death Note.
Jabłko jest w religii symbolem grzechu, ale także wiedzy (Drzewo poznania Dobrego i Złego), a także władzy (jabłko było symbolem władzy królewskiej w Średniowieczu). Japończycy lubią odwoływać się w mandze i anime do mitów judeo-chrześcijańskich, z tym, że interpretują je na swój własny sposób.
Możliwe, że jabłko oznacza kuszenie i sprzeciwienie się Bogu. Według mnie jest to najrozsądniejsza interpretacja.
Poza tym, jeśli jabłko jest dla Ryuka tym, czym np. papierowy dla ludzi, to znaczy, że jest on uzależniony. Raito też jest uzależniony, ale od Notesu Śmierci. Chociaż jak już wspomniałam, najbardzej prawdopodobny wydaje mi się bunt przeciw złu, porządek jaki chciał wprowadzić Raito.
A według mnie jabłko symbolizuje władzę jaką posiadł Raito dzięki notesowi. W końcu jednym z królewskich insygnii było jabłko :D
Kurcze, to nawet nie glupie:P Ale chyba nigdy się nie dowiemy, co tak naprawdę ma symbolizować to jabłko. Chyba pozostawiono nam to jedynie do spekulacji:)
Bodajrze w 1wszym openingu jest ujęcie blatu biórka na którym leży noses śmierci, a potem pojawia się jabłko... nadgryzione jabłko. Jak wiecie, gdy człowiek choć raz użyje notesu śmierci jego dusza zostaje skazana, po śmierci nie może trafić ani do piekła, ani do nieba, Yagami wogule tego niedostrzega, prosi umierającego ojca o użycie notesu śmierci, kwestia konsekwencji nie jest serii rozwinięta, lecz myśle, że w tą stronę należy szukać symboliki
Ekhem... W zakończeniu jest wyjaśnione to tak: Człowiek, który użyje notesu śmierci nie trafi ani do nieba, ani do piekła - dlatego, że nie ma ani nieba, ani piekła. Wszyscy, niezależnie od tego kim byli za życia trafiają w jedno miejsce - Mu (mogę się mylić co do nazwy, bo dawno to już oglądałam). Light wiedział to od razu (jest pokazane jego wspomnienie).
A co do tego nadgryzionego jabłka w openingu. Myślę, że to bardziej aluzja do tego, ze kto choć raz użyje Notesu, ten się w jakiś sposób na zawsze "zmienia". Sam Light kiedy jest pozbawiony wspomnień związanych z notesem (nie pamiętam, w której dokładnie scenie) mówi, że gdyby był Kirą nie mógłby żyć ze świadomością zbrodni.
Jak dla mnie jabłko to Death Note-zakazany owoc, coś czego Raito nie miał prawa sobie przywłaszczać. Sięgając po notes grzeszy i sprzeciwia się woli Boga chcąc się z nim równać. A na finał....wygnanie z Raju...Do mnie taka symbolika przemawia najbardziej.
No zgadzam się z opiniami, że jabłko jest symbolem zarówno grzechu jak i mądrości... I również zgadzam się, że symbolika ma tutaj swoje znaczenie ;)
Po pierwsze symbol władzy: chęć Light`a by stać się bogiem Nowego Świata równa jest chęci stania się jego władcą.
Jabłko może być odbierane jako symbol czystośći Człowieka przed Upadkiem, również jako "doskonałość" ze względu na okrągły kształt, a kolor symbolizuje dojrzałość i pożądanie. Jabłka dają też pogańskim bogom wieczną mlodość, symbolizuje także odnowę życia.
Co do samego koloru jabłka...
Pod koniec mangi jest jabłuszko podpisane "Red is the color of life"(czerwień to kolor życia) - to chyba wszystko wyjaśnia.
jeśli dobrze pamietam to autorka mangi wybrala jablko, bo po prostu dobrze wygladalo ;) zreszta nie jestem pewna czy to nie byl rysownik - wazne, ze nie mialo zadnych podtekstow. (no chyba ze nieswiadome jakies) dopiero tworcy anime wrzucili tam jakas symbolike... (co do interpretacji to juz zgadzam sie z komentarzami)
Mówicie tutaj o tych wszystkich symbolach i większość wydaje się trafnych, ale przecież to Ryuk je jabłka a nie Light. Przez to bardziej przemawia do mnie jabłko jako symbol życia. Jednym z powodów pobytu Ryuka na Ziemi są jabłka, uzależnił się od nich, a w jednym z odcinków Misa dostaje od niego jabłko ze świata Bogów Śmierci.
Myślę, że jabłko symbolizuje życie, piękno. I cała ta rozległa metafora ma powiedzieć, że póki na świecie będą rzeczy piękne, na świecie będzie także śmierć i rzeczy brzydkie (Ryuk). W gruncie rzeczy, przecież cała historia zaczęła się od tego, że Bogowie Śmierci się nudzili...
Reasumując, jeżeli jabłko jest faktycznie jakimś symbolem to pewnie ma sporo znaczeń.
Tak dwuznaczność symboli jest na początku dziennym.
Jabłko jak symbol władzy: jabłka jadł Ryuuke więc jeśli symbolizuje ono władzę to wobec kogo? Kto jest pod Ryuukiem? Ludzie tak ogólnie? Śmiertelnicy którzy umierają gdy tylko Shinigami tak sobie zechce? Czy tylko to się odnosi do Raito? Bardzo możliwe że tylko do tego ostatniego. "większość ludzi opętanych przez Shinigami źle kończy" czy nie tak Ryuuke mówił do niego? Pewnego rodzaju ostrzeżenie. Może to się też odnosić do etgo że tak naprawdę to Shinigami wybrał go na posiadacza notatnika. Pokazuje tym samym że miał wybór, że mógł zrzucić ten notatnik gdzie indziej. Wybrać kogoś innego. Możliwość wyboru jako władza.
Jabłko jako łącznik Shinigami z Ziemią: Jako że Shinigami nie muszą jeść te jabła są im nie potrzebne. Jedząc je co pokazują? Co to nam uświadamia? Że jednak mimo wszystko jest im coś z Ziemi potrzebne. Być może Shinigami czują się bardziej ludzcy mając takie zachcianki na jabłak. Noe pamiętam czy wszyscy Shinigami jedzą jabłka. Nie przypominam sobie żeby Rem je jadła. Być może ona lubi coś innego. Coś co pokazuje że jednak nie są tak do końca nieludzcy. Może też pokazują tymi jabłkami że są w stanie mieć ludzkie uczucia? Rem miała co pokazała swoim czynem.
Jabłka jako grzech: Wąż w raju kusił Ewę właśnie jabłkiem. Wiadomo co było dalej. Jabłko symbolizuje grzech. Zerwanie z obowiązującymi zasadami. Przeciwstawienie się Bogu. Ale czy to Ryuuke przeciwstawia się czy raczej Raito? Nie za wiele wiem o Shinigami. Spotkałam się z nimi szczerze mówiąc pierwszy raz, także nie wiem jakie są relacje między Bogiem a Shinigami. Więc nie jestem w stanie powiedzieć czy się pzreciwstawia. Być może tak dając w posiadanie człowiekowi notatnik. Jeśli chodzi o Raito to tak on ingeruje w sprawy Boga. Sam chce być Bogiem co jest bluźnierstwem biorąc pod lupę kazania. Sam chce wymierzać sprawiedliwość więc nie spodobał się mu sposób w jaki Bóg ją wymierza i chce ją zmienić. Raito nie miał prawa zabijać ludzi czy też jak on o tym móiwł "wymierzać sprawiedliwość" bo to sprawa boska i ludzie nie powinni się do tego mieszać.
Jabłko jako symbol wiedzy: Tu można by się spierać al fakt faktem jest że Raito dzięki notatnikowi dowiedział się wielu rzeczy. Taką najważniejszą jest sam fakt istnienia Shinigami. A także w sposób w jaki umierają ludzie. Wpisywanie ich do tego notatnika jest jakąś taką karą (dziwnie kojarzy mi się z wpisywaniem na jakiegoś rodzaju czarną listę ;> ). Jeśli chodzi o wiedzę Ryuuka to ona również się powiększa. Samo przebywanie z Raito, pozwala na studiowanie jego zachowania, emocji, czyli ogólnie mówiąc psychiki ludzkiej. Jak było niejednokrotnie widać bardzo go to bawiło ;)
Jabłko jako symbol uzależnienia: Swego rodzaju narkotyk? Coś bez czego nie można żyć? Ale czy to uzależnienie jest dobre czy złe? Szkodliwe czy też bardzo pouczające? Można by spekulować na ten temat. Przecież mogą być zdrowe nałogi (jak choćby czytanie książek w moim przypadku). W niczym ono nie szkodzi, czy Ryuuke je je dla przyjemności czy z musu. Mogę tylko zgadywać. Ale może to jest też symbol uzależnienia od ludzi? Bo po co by byli Shinigami, co by robili gdyby zabrakło ludzi?
Wybaczcie że się tak rozpisałam ale jakoś tak mnie natchnęło ;)
monialew, świetna analiza :) Mogę napisać, co ja sądzę na każdy z tych tematów? :)
Władza: Myślę, że jest to bardziej władza nad ludźmi i ich losem - podobnie jak królowie, którzy właśnie też jabłka mieli. Shinigami mogli odebrać życie ludziom w każdej dowolnej chwili - tak samo jak królowie. Nie chodzi tu o możliwość wyboru człowieka na posiadacza DN, w pierwszym rozdziale Light pyta Ryuka dlaczego to on został wybrany, Ryuk mówi mu, żeby nie uważał się za nie wiadomo kogo, bo on po prostu upuścił DN w tej okolicy i Light go tylko znalazł. A w 5 rozdziale mówi do Lighta też coś takiego, że jest on najlepszą osobą, która mogła jego DN znaleźć.
Łącznik shinigami z ziemią: Ryuk zawsze chwali jabłka ze świata ludzi, w przeciwieństwie do tych ze świata shinigami. Misa po ich spróbowaniu mówi, że one smakują jak piasek. Może to znak, że świat ludzi jest w czymś lepszy od świata shinigami, albo że najzwyczajniej w świecie różni się? Czyżby przez obecność w nim uczuć? Nieważne jakich, miłości, zazdrości, przyjaźni czy nienawiści - w nim są uczucia, on się zmienia. Shinigami natomiast są zastali, ciągle się nudzą. I tak będzie ciągle, uczucie dla shinigami to jak wyrok. Może dlatego Ryuk, choć mówi do Lighta "to nie jest tak, że cię nie lubię", ciągle podkreśla że w nic nie będzie się mieszał? Zauważyliście, że ci shinigami, którzy okazali ludzkie uczucia, zginęli?
Grzech: I Light i Ryuk się przeciwstawili. Light - wiadomo, zaczął bawić się w Boga. Z Ryukiem sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Niejako cechą shinigami z DN jest ich brak działania. Ryuk się temu przeciwstawił, bo nudzi go nuda i robi coś, aby to zmienić. Najpierw wpisywał ludzi do DN, ale że inni mówili "daj spokój, po co się starasz", upuszcza notes, aby zobaczyć co się stanie gdy człowiek go dostanie. Robi to jednak tylko i wyłącznie w swoim interesie, dlatego nie jest skazany na porażkę jak Rem czy Jealous.
Właściwie jak tak się zastanowić, skąd w shinigami taka niechęć do działania? Czy kiedyś byli mniej bierni, jeśli tak, to dlaczego się zmienili? A może ingerując w świat ludzi z czasem spotykał ich los podobny do losu Jealousa i "kolejne pokolenie" (skądś shinigami muszą się brać) nie chce mieć z ludźmi nic wspólnego i zabijają ich już wyłącznie po to, aby nie umrzeć?
Symbol wiedzy: Nie mam nic do dodania ;)
Symbol uzależnienia: I owszem. Ryuk sam twierdzi, że jabłka są dla niego jak alkohol albo papierosy. Skoro najlepsze jabłka są ze świata ludzi, to shinigami uzależnieni są od ludzi. Bez nich oczywiście zginęliby, bo sami siebie zabić przez DN nie mogą. Poza tym, czy nie jest to też trochę sugestia do uzależnienia Lighta od notesu? To akurat uzależnienie zgubne, bo co się działo z Lightem pod koniec serii każdy wie. Zresztą, sporo postaci z DN ma swoje większe lub mniejsze uzależnienia. Ryuk, Light - opisani wyżej, L - słodycze, Misa - Light ;), Soichiro - praca, Mello - czekolada, Near - zabawki, i tak dalej.
Jeszcze parę słów. Jabłko to także symbol zdrowia i młodości, co oddaje istotę shinigami, którzy mogą żyć właściwie wiecznie bez chorób. Tym samym jabłko przemienia się w atrybut boskości. A skoro już przy bogach, to na wikipedii znalazłam informację, że imię Apolla wywodzi się od słowa na jabłko. Apollo to bóg "piękna, światła, życia, śmierci, muzyki, wróżb, prawdy, prawa, porządku, patrona sztuki i poezji, przewodnika muz" - nas interesuje życie, śmierć, prawo i porządek. Może już naginam, ale trochę jakby życie i śmierć odnosiło się do Ryuka a prawo i porządek do Lighta, nie? ;)
Shinigami i jabłka to w ogóle jedna z największych zagadek Death Note, można snuć dużo teorii i jeśli ktoś ma coś ciekawego do dodania, będę dźwięczna :)