PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7785
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

http://www.photoblog.pl/vendee/120294411/solarne-imperium-my-little-pony.html

Nie zgodził bym się tylko z dawaniem kredytów Celestii, tego że potrafi zmieniać położenie
słońca, może jednak heliocentryzm działa :)

użytkownik usunięty
moglut

"Rzecz jasna nie będę skupiał się na ocenie animowanych filmów o Jezusie Chrystusie i historiach biblijnych, gdyż ich pożyteczność nie budzi wątpliwości. Pragnę poddać ocenie bajki popularne, należące do tzw. głównego nurtu, z którymi miałem okazję zapoznać się dzięki obdarzeniu mnie przez Boga trójką dzieci." <- ich pożyteczność nie budzi wątpliwości czyli inaczej 'nie mam argumentów więc wszyscy macie od razu uznać to za prawdę'. 'głównego nurtu, popularne' czyli wg autora 'zuuuueeee'. Nie mam nic do jakiejkolwiek religii czy ich wyznawców ale po stylu widać już że to bojujący fanatyk i nawet nie próbuje tego ukryć.

Pretendentem do lidera jest MLP? Od razu błąd, wielki zgrzyt na początek, jak się pisze o bajkach dla dzieci to popularne powinny być wśród dzieci, a wśród dzieci najpopularniejsze są te Ben10y i inne dziadostwa lecące na CN czy innych tego typu cudach.

'Dodajmy, że kucyki wykazują zachowania zgodne z najlepszymi tradycjami Autorytarnego Zaburzenia Osobowości: gdy księżniczka Celestia - bo tak się owa władczyni zowie - pojawia się w jakiejkolwiek scenie, wszystkie obecne w kadrze kuce w mgnieniu oka padają przed nią na twarz i przez moment nie śmią podnosić wzroku :)' <- LOL na całego, widać że facet pisał to po obejrzeniu MAKSYMALNIE dwóch scen, nie wiem czy to paraliż mózgu czy bardzo grubiański trolling. Taa padają i może się jeszcze w ziemię zakopują żeby je mniej widać było ^^

'Tak samo zresztą bohaterki zachowują się w obecności siostry swej władczyni...' <- kolejny przykład wspaniałej dokładności pisarskiej, jako że wobec siostry swej władczyny zachowują się W DOKŁADNIE PRZECIWNY SPOSÓB XD

'cóż, nic dziwnego, że dorośli fani kucyków spekulują, iż JXW Celestia jest bezdusznym tyranem, który każdy przejaw nieposłuszeństwa karze bez zbędnej litości' <- przykłady na to podane przez autora tekstu dobitnie pokazują że z MLP miał do czynienia nie dłużej niż 7 minut. BTW o wysłaniu siostry (i notebene uratowaniu świata) było już w prologu więc już NIC nie wytłumaczy tego grafomana.

Już nie wspominam o tym że wg autora tekstu 'pochwała czytania książek' to morał SZKODLIWY

'Na szczególne uznanie zasługuje odcinek wyśmiewający się z racjonalizmu jednej z bohaterek i jej końcowe nawrócenie na wiarę w niemożność zbadania i wyjaśnienia niektórych zjawisk' <- tak, tu widać lepiej niż gdziekolwiek że to pisał bojujący antymyśliciel.

Dobra, nie będę tu pisać więcej cytatów bo każdy powinien sam to przeczytać a cytowanie tego pana to jak spoilowanie najlepszych komedii. Ogólnie biorąc rzecz, bardzo spodobało mi się to że człowiek który czytał o temacie 3 minuty w internecie zdołał dojść do tak głębokich wniosków porównując dwa zupełnie różne uniwersa i na każdym kroku próbując 'dostosować' sytuację z MLP do danego zjawiska historycznego.

Dziękujemy za link, na pewno da nam on wiele do przemyślenia, mnie na pewno dał kupę radochy.

Dziękuje za streszczenie tego artykułu w wolnym czasie przeczytam całość i też się pośmieje :)) co takimi ludźmi kieruje ? oni we wszystkim doszukują się złego w bajkach a MLP jest dla nich doskonałym celem do ataków już tu pisałam o Celesti ale powtórzę się chodzi ogólne przekonanie że PC jest seksistowska :) bo niby jest duża i biała co ma piernik do wiatraka? podała bym więcej przykładów ale po co ? każdy to wie :) niestety takich zabawnych artykułów o MLP będzie jeszcze więcej :) czasem fajnie poczytać takie głupoty prawie jak FanFikcja...

użytkownik usunięty
Gabby_Gums

Znaczy co kieruje, i czego złego w bajkach się doszukują... ten akurat to kliniczny przypadek konserwatysty i to takiego który wręcz chce głupio wyglądać i sam siebie ośmiesza. Tacy doczepiają się dosłownie wszystkiego. Wszystkiego, naprawdę. Nawet przepisy na pierniczki nie są bezpieczne. Ale widać że on to pisze po prostu dla czystego trollingu bo tak głupich ludzi chyba nie ma... prawda? O.o
Poczytaj poczytaj bo kilka wypowiedzi tego pana to są brylanty
jak czytanie książek morałem szkodliwym-> no widać że on w swoim życiu mało książek przeczytał <3

" radzę nigdy nie wyszukiwać obrazków związanych z "My Little Pony" przy wyłączonym filtrowaniu. To straszne co niektórzy potrafią zrobić z bajką dla dzieci" chyba jedye napisane z sensem zdanie z którym się zgadzam a cała reszta to nie zrozumiały bełkot :)

"Ale widać że on to pisze po prostu dla czystego trollingu bo tak głupich ludzi chyba nie ma... prawda?"

Uwierz mi ale tacy ludzie istnieją

Mysle ze to co jest zawarte w tym artykule nie ma zbytniego sensu do polemizowania .. czlowiek ten sobie popisal "swoje wypociony" itp wiec szkoda słow by to komentowac .. ale jesli on uwaza Celestie za tyrana to juz nie mam slow ( jakby Celestia sie o tym dowiedziala to by stwierdzila " wiecie co z nim zrobic ^^ " ...
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
allen123

Ej ale mnie korci żeby mu napisać przecież to wszystko można obalić 5 zdaniami, to nawet nie jest związane z serialem to co on wypisuje ^^ Mam wrażenie że po prostu zebrał to co skądś od fanów zasłyszał stąd wziąłby się tytuł Solar Empire-> tylko fani tak mówią na Equestrię, w samym serialu nigdzie nie pojawia się fraza Solar Empire.

A co do artów w sieci to już facepalm na całego. To tak jakby oskarżyć Biblię o propagowanie alkoholizmu bo ktoś w necie umieścił obrazek Jezusa z butelką wódki.

ocenił(a) serial na 8

Wierzę, że na pewno Tobie odpisze :)

użytkownik usunięty
moglut

Albo odpisze, i będzie dalej pisał banialuki bez jakiegokolwiek podparcia (choć raczej nie będzie się błaźnił aż tak, 3 minuty oglądania i 7 minut konsultacji z 'fanami' to marna kontra dla kogoś kto kilka razy oglądał obie serie) albo nie odpisze wogóle bo nie będzie miał nawet jak ułożyć jakichkolwiek kontrargumentów, w końcu mówimy o kimś kto traktuje książki jako zło, toteż wiele się w życiu nie naczytał. W myślenie też nie wierzy co pisze wprost w swoim 'dziele' (Kapitan Kirk pewnie już ustawia swoje orbitalne działo facepalmowe)

Tak czy owak zachowa się jak gołąb grający w szachy- kiedy ktoś wykona ruch, poprzewraca pionki, narobi na szachownicę i odleci.

ocenił(a) serial na 8

Szkoda :/ Rób jak uważasz za słuszne.

Chętnie bym zobaczył odp ;) I tak już masz większość napisane, tylko wysłać :)

moglut

5 dni minęło i nadal nic, smutłę ;_;

ocenił(a) serial na 8
thebill_X7

Odpisałeś :D

Teraz pewnie odpiszą, miszczu xD

użytkownik usunięty
moglut

Nie ma sensu, większość trolików jest zabawna a on się nawet nie stara, jak błazen wywalający się o dywan przed rozpoczęciem pokazu...
gdzie się podziały porzadne trolle...

ocenił(a) serial na 8

To bad for me ;)

Nie jestem trollem. Ani nie jestem porządny.

ocenił(a) serial na 10

Ale Biblia naprawdę propaguje różne "ciekawe" rzeczy:) Np:

Seks i wartości rodzinne:
- Abraham prostytuuje własną żonę faraonowi (Rdz 12:11-16)
- Ojciec wydaje 2 swoje córki na zbiorowy gwałt (Rdz 19:1-8)
- Mężczyzna wydaje swoją konkubinę na zbiorowy gwałt. Po zakończeniu orgii ćwiartuje jej ciało (Sdz 19:22-30)
- Dwie córki Lota upijają swojego ojca w celu podjęcia z nim czynności prokreacyjnych (Rdz 19:30-38)
- Kobieta udaje prostytutkę by uwieść swojego teścia (Rdz 38:12-30)
- Opis rozmiarów męskiego przyrodzenia oraz obfitości ejakulatu, w kontekście erotycznym (Ezekiel 23:20)
- Wytrysk pozapochwowy jako metoda antykoncepcji Onana (Rdz 38:1-10)

Prawa człowieka:
- Nakaz podboju sąsiednich narodów i ludobójstwa. (Pwt 7:1-2)
- Opis mordowania dzieci na oczach ojców, oraz gwałtów na ich żonach (Iz 13:15-16)
- Prawo wojenne: jeńców należy wymordować wraz z ich rodzinami (Liczb 31:17)
- Prawo ojca: nieposłuszne dziecko należy ukamieniować. Szczególnie jeśli chce zmienić wyznanie. (Pwt 21:18-21)
- Prawo męża: zabij żonę, jeśli zataiła utratę dziewictwa przed ślubem (Pwt 22:13-24)
- Jak należy karać za (męski)homoseksualizm? Oczywiście śmiercią. (Kpł 18:1-22, 20:1-13)
- Jak należy ukarać mężczyznę za gwałt? Przymusowym małżeństwem. (Pwt 22:28-29)
- Sakralna dyskryminacja chorych i niepełnosprawnych. (Kpł 21:16-24)
- Nakaz dyskryminacji kobiet (Pwt 22:5, list do Efezian 5:22-23, 1 list do Tymoteusza 2:11-12, 1 1 list Piotra 3:1-2)

Niewolnictwo:
- Niewolnik powinien być posłuszny panu (l. do Efezjan 6:5-9, l. do Kolossan 3:22-24)
- Niewolnik powinien znosić złe traktowanie przez surowego pana (1 list św Piotra 2:18-21)
- Prawa właściciela i niewolnika (Kpł 22:11, 25:44, Wyj 21:1-32)
- Przykazanie Dekalogu: "Nie będziesz pożądał niewolnika ani niewolnicy bliźniego swego" (Wyj 20:17)
- Niewolnictwo seksualne: nie będziesz bzykał niewolnicy bliźniego swego. (Kpł 19:20)
- Niewolnictwo seksualne: jeśli córka pokonanego wroga jest dziewicą, może zachować życie jako twoja zabawka seksualna (Liczb 31:17-18)

Inne ciekawostki:
- Kanibalizm rodzinny: rodzice zjadają swoje dzieci (2 Królów 6:28-29, Kpł 26:29)
- Składanie ofiar ze zwierząt i ludzi (Kpł 27:1-29)
- Noc żywych trupów: zombie powstawały z grobów i rozlazły się po Jerozolimie (Mt 27:52)
- Grzebanie żywcem całych rodzin jako forma kary (Liczb 28:16-33)
- Wysmarowanie twarzy fekaliami jako forma kary (Malachiasza 2:3)
- Zalecanie samookaleczania jako prewencję przed grzechem (Mt 5:28-30, Mk 9:43-45)
- Gościnność: kobieta zaprasza gościa na nocleg, po czym morduje go śpiącego, wbijając mu młotkiem palik w skroń (Sdz 4:21)

Potwory, magiczne zwierzęta i rośliny:
- gadający wąż
- gadający krzak
- gadający osioł
- Jednorożec (koń z pojedynczym rogiem)
- manna spadająca z nieba
- laska Aarona która zakwitła i wydała owoce migdałowe
- wielka ryba, w której brzuchu połknięty Jonasz spędził 3 dni
- olbrzymy Nefilim (spłodzeni przez "synów bożych" z ziemskimi kobietami)
- Moloch
- Behemot
- Lewiatan
- satyr (pół człowiek, pół kozioł)
- bazyliszek (skrzyżowanie koguta ze smokiem, ang. cockatrice, nie występuje w polskich wersjach Biblii)
- baran z siedmioma rogami i siedmioma oczami (postać Boga w dzień apokalipsy)
- lew z sześcioma skrzydłami (towarzysz Boga w sali tronowej w Niebie)
- siedmiogłowy smok

Czary i magia:
- woda zamieniona w wino
- kij zamieniony w węża
- żona Lota zamieniona w słup soli
- glina zamieniona w Adama
- dziewica która magicznie zaszła w ciążę
- włosy Samsona jako źródło nadludzkiej siły
- ludzie żyjący 900 lat (Adam i jego potomkowie)
- zatrzymanie słońca w ruchu na czas bitwy
- wpływ na losy bitwy poprzez uniesienie rąk do góry
- rozstąpienie się morza
- woda wypływająca ze skały po uderzeniu w nią kijem
- chodzenie po wodzie
- uleczenie ślepoty za pomocą błota ze śliny
- pojedynek magików żydowskich z egipskimi, Izrael-Egipt 1:0 (Księga Wyjścia 10:7-13)

ocenił(a) serial na 10
SonOfAPlunder

U... ciekawe, wydrukuję to i pokarze panu na religii :)

SonOfAPlunder

jedyna rzecza ktora chce skomentowac to ten fragment w twej wypowiedzi " ludzie żyjący 900 lat (Adam i jego potomkowie) " Bog powiedzial " I rzekł Pan: Nie będzie przebywał duch mój w człowieku na zawsze, gdyż jest on tylko ciałem. Będzie więc życie jego trwać sto dwadzieścia lat. W Bibli jest rowniez powiedziane o „miesiącach księżycowych” dotyczacych zycia dlugowiecznego ( Księga Wyjścia 2:2; Powt. Pr. 21:13; 33:14; Ezd. 6:15). Nasze obecne miesiące nie są miesiącami księżycowymi, gdyż nie zależą od faz Księżyca. Stanowią umowny podział roku słonecznego na 12 odcinków. Natomiast miesiące księżycowe są wyznaczane przez Księżyc w nowiu. Istnieją cztery fazy Księżyca, które razem tworzą jedną lunację, trwającą średnio 29 dni, 12 godzin i 44 minuty. Wystarczy spojrzeć na jego kształt, aby w przybliżeniu ustalić dzień miesiąca księżycowego.
Kiedy Noe sporządzał swój opis wydarzeń, prawdopodobnie nie miał na myśli dokładnych miesięcy księżycowych, lecz miesiące 30-dniowe. Prowadził w arce dziennik, z którego wynika, że wody potopu piętrzyły się nad ziemią przez pięć miesięcy, czyli „sto pięćdziesiąt dni”. Po 12 miesiącach i 10 dniach ziemia obeschła, dzięki czemu załoga mogła opuścić arkę. Te epokowe wydarzenia zostały więc starannie umiejscowione w czasie (Rodz. 7:11, 24; 8:3, 4, 14-19). Dodam jeszcze iz to ze ludzie jako potomkowie Adama zyli 900 ( najdluzszy zyl dokladnie 969 lat) to to wszystko wzielo sie od Sumerów to oni tak spisywali te roznorakie koncepcje dotyczace zycia i tak to zaczeto tlumaczyc wogle wiekszosc ich historii to sama Biblia chociazby Biblijny Noe a Sumeryjski Utnapisztim to to samo :) stworzenie czlowieka prawie ze identyczne

użytkownik usunięty
SonOfAPlunder

Ale tego nie wolno Ci wiedzieć bo Biblię masz mieć ale NIGDY nie otwierać. Bo możesz dojść do Wniosków a to dla kk jest straszne wszakże tylko oni mogą interpretować Biblię XD

Biblie trzeba interpretowac dosłownie bo jak kiedys wspomnialem jest tam wiele nie dociagniec i apokryfów wszak sa tez fakty np dotyczace Tsunami w Japonii jak chocby to ze pisane jest o wielkiej fali ktora zatopi wielkie miasto

użytkownik usunięty
allen123

Właściwie to nie wiadomo czy to chodzi o Japonię, 'wielka fala która zatopi wielkie miasto' to może się odnosić do tak dużej liczby zdarzeń, w sumie nie wiadomo czy nawet autor wiedział co pisze, może nawet atlantyda, może nic konkretnego, przepowiednie często opierają się na takim właśnie schemacie- piszesz coś co prędzej czy później i tak będzie prawdą, wszakże prawdopodobieństwo że przyjdzie powódź i zaleje jakieś nadmorskie miast zawsze jest.

Mój poprzedni post był taki odrobinę ironiczny, oczywiście że Biblię trzeba interpretować dosłownie bo papka którą podaje kk jest nie do zniesienia i obraża inteligencję myślącego człowieka.

Kosciol katolicki w dzisiejszych czasach nie do konca rozumie koncepcje Biblii .. przeklada ją na swoj jezyk i potem z tego wychodza brednie a Jezus mówil " Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone..."

allen123

Do czego prowadzi samodzielna interpretacja Biblii widzimy na przykładzie protestantyzmu i jego atomizacji na tysiące wyznań. Pozdro dla Synów Buntu grzeszących pychą.

thebill_X7

zaden protestantyzm Biblia jest ksiegą tajemnic wiec trzeba sie w jej problem wgłebic podchodzac do tego po 50% obiektywnie i 50 % subiektywnie a to jak my bedziemy rozumiec biblie zalezy od nas samych czytając Biblie poznajemy prawde o Bogu

użytkownik usunięty
allen123

Allen i święta wojna, odcinek pierwszy XD
samodzielną od czego?
Samodzielną interpretację przeprowadził też kk Jezus im nie dyktował z chmurki jak co mają rozumieć ^^

jesli on chce ze mna rozmawiac na temat Biblii to ja mu zrobie Taki Dzihad ze on nie pojmie zadnego slowa :)

allen123

Przepraszam że wtrącę się :) ale czy nie odwiedził nas sam autor tego artykułu ? takie same """""""mądrości"""""""" wypisuje :)

użytkownik usunięty
allen123

Ja myślę że do tego nie trzeba żadnego Dżihadu, wystarczy spojrzeć na jego wypowiedzi ^^
A tak serio to jeśli tak mówi to i tak nie przeczytał Dobrej Książki i będzie zbijał Twoje argumenty czymś pokroju "grzeszysz pychą, tylko kk umie czytać!" <groźnym głosem oczywiście> :D

W sumie tak bo jego "wypowiedzi" nawet wypowiedziami nazwac nie mozna :D
Uwazam jednak że jego wypowiedzi trzeva potraktowac na podstawie braku jakich kolwiek tez :)
jego tresci sa bezuzyteczne i marksistowskie a z marksizmem trzeba walczyc ;p Watpie rowniez czy ma on pojęcie wogle o wartosciach i nurtach bo pisząc cos takiego tutaj cytat z JEGO " wypocin" "Podsumowując: "My Little Pony - Friendship is Magic" niesie ze sobą przesłanie sakralno-solarne, autorytarne, antyracjonalistyczne, antyegalitarne i antydemokratyczne,(....)" no to on juz naprawde ma tragiczne rozumienie czegokolwiek a te przymiotniki to chyba z Ruchu palikota sciagnal xd

allen123

lol, Twoja wypowiedź dowodzi, że nie znasz najbardziej wiodących ostatnimi czasy prądów, portali i autorów polskiego terceryzmu. Ruch Palikota? Tu ja mogę się przyznać do niewiedzy, bo nie wiem kto zacz.

thebill_X7

Znam wiele prądow i nurtów ideologicznych i wiele zasad ktorych ty nie pojmiesz za zadne skarby ;p a Dzihad to wywodzi sie z kultury islamu ;p a autorow polskiego terceryzmu jak partia NOP omijam szerokim łukiem nie preferuje neofaszystowskich ideologii . Nawet sama Unia Europejska na czele z Barroso to komunisci a ja komunistow nie cierpie wogle wszystko to co sie dzieje to jest marksizm zakamuflowany od ponad 200 lat tego trzeba sie pozbyc ale skoro ty masz poglady pokroju Gmurczyka to z toba kiepsko .. naprawde tragizm

allen123

Jestę autorę najdokładniejszej i najszerzej komentowanej w jaskiniach prawicowego internetu mapy wszystkich ideologij politycznech, więc nie fikej.

thebill_X7

a na przedstawienie swoich tez na temat MLP nie masz zadnego pojęcia bo by zrozumiec ideologie tych najpiekniejszych wartosci od tolerancji przyjazni szacunku i milosci zawartych w serialu to trzeba sie w to wgłebic i zrozumiec ich sens a ty glosisz schizmy ktore nie mają kompletnej konotacji

allen123

O, widzę że masz słownik wyrazuf trudnych.

thebill_X7

http://www.youtube.com/watch?v=pxl3Vlz5_bY&feature=relmfu&noredirect=1 1:43 wiadomośc do ciebie nie będe tu przeklinał intelektualisto pieprzony:) takich jak ty to podczas II wojny światowej...

ocenił(a) serial na 10
allen123

Według tej interpretacji, to przesłanie "antydemokratyczne, antyegalitarne, autorytarne itd" niesie każda bajka w której występuje król czy inny monarcha. Ot, biedne Gumisie, smerfy, mała syrenka czy król lew;)

SonOfAPlunder

Król LEw to raczej monarcha albo cesarstwo ktorym się włada wprawdzie tam bylo pokazane ze stryj pozbył sie króla Mufase a zgonil wine na Simbe a ze Simba byl dziedzicem tronu to Skaza wiadomo chciał obalic rządy ...
Czy w MLP jest podobnie ciezko to stwierdzic Celestia i Luna 1000 lat temu rządzily razem jednak Luna sie sprzeciwila itp Ale Celestie mozna uznac za monarche absolutną gdyz rządzic bedzie wiecznie :) to tak jak Wartykanie papiez de facto tylko no wiadomo papiez jest realna postacią więc kiedys skonczy zywot.

allen123

No czyli mam rację, dziękuję i dobranotz.

allen123

Dżihad to chyba z Koranu. Szczerze mówiąc bardzo mnie bawicie swoim wzajemnym zapewnianiem, że jestem idiotą, nie przeczytałem ani jednej książki, nie znam Biblii i w ogóle nic nie wiem :) Szczególnie ciekawe jest to w świetle posiadania linku do bloga, na którym znaleźć można 136 wpisów na tematy religijno-filozoficzno-polityczno-ekonomiczne. Ale co tam, lepiej kogoś wyzwać od debili zamiast polemizować z jego argumentami. Ja to wiem! Sam również uznałem, że tak lepiej. Prawdziwe argumenty to pociski karabinowe, słowa zaś można sobie wsadzić.

użytkownik usunięty
thebill_X7

Dżihad to 'święta wojna' hasło głoszone w tradycji muzłmańskiej, nawoływanie do umacniania swojej wiary. "zrobić komuś dżihad"<- określenie potoczne, znaczące mniej więcej pokonanie kogoś w dyskusji o religii.
Do takich wniosków można dojść skoro uważasz że pochwała czytania książek jest szkodliwa, przecież chyba sobie nie szkodzisz? Jesteś katolikiem więc nie wolno ci znać Biblii bo nawet jeśli ją przeczytasz to pan z ambony powie ci co masz o tym myśleć, zresztą sam tutaj gdzieś napisałeś że nie interpretujesz jej samodzielnie (a to wcale nie jest aż tak trudna lektura, zapewniam jako osoba niebojąca się książek) nigdzie nie wskazujemy że nic nie wiesz tylko że nie podajesz jakichkolwiek argumentów co jest notabene prawdą, a twój esej jest zrobiony na podstawie kilku wyciągniętych z neta wypocin. Blog- co z tego że 136 skoro mniej więcej takiej jakości? XD To mnie rozbawiło, poza tym skoro dla ciebie racjonalne, zdroworozsądkowe myślenie też jest szkodliwe to powiedz mi jaką te przemyślenia mają wartość? Dokładnie <3
Nikt nie wyzwał cię od debila, a to że krytykujemy twoją 'pracę' to wybacz ale jak ktoś wypisuje takie idiotyzmy musi liczyć się z tym że zostanie bestialsko wyśmiany.
Argumenty? Jakie argumenty, ty nawet w swoim 'dziele' żadnych nie podałeś, ani jednego przykładu, ani odniesienia, nawet związku z serialem brak, to wszystko 'wisi' sobie w papce słów bez znaczenia
To wsadzaj, śmiało.

"zresztą sam tutaj gdzieś napisałeś że nie interpretujesz jej samodzielnie (a to wcale nie jest aż tak trudna lektura, zapewniam jako osoba niebojąca się książek)"

Kiedyś też tak myślałem, potem zacząłem porównywać różne jej interpretacje i mnie to wyleczyło z owego poglądu.

"nigdzie nie wskazujemy że nic nie wiesz tylko że nie podajesz jakichkolwiek argumentów co jest notabene prawdą"

Przecież wiem. Argumenty są dla kobiet i Elfów.

"racjonalne, zdroworozsądkowe myślenie też jest szkodliwe to powiedz mi jaką te przemyślenia mają wartość?"

Myślenie racjonalne to przeciwieństwo myślenia zdroworozsądkowego, kucu.

"ty nawet w swoim 'dziele' żadnych nie podałeś, ani jednego przykładu, ani odniesienia, nawet związku z serialem brak, to wszystko 'wisi' sobie w papce słów bez znaczenia "

No tak, nawet nie podałem tytułu omawianej kreskówki.

użytkownik usunięty
thebill_X7

To że najczęściej do interpretacji zabierają się idioci to już swoją drogą. Poza tym od tego jest własna ocena, żeby móc ocenić właśnie która interpretacja jest trafna. Poza tym nawet nie trzeba brać interpretacji innych, po co opierać się na poglądach (bo interpretacja zawsze zabarwiona jest poglądami interpretującego) kogokolwiek skoro można bez problemu wyciągnąć własne wnioski? Nie ma pewności że będą słuszne, tak samo jak nie ma pewności że wnioski wyciągnięte przez kogokolwiek innego są ^^

A tego o argumentach nie dane mi było słyszeć ^^ Dlaczego dla Elfów? ^^

potoczny język- ogrom ludzi utożsamia racjonalne myślenie z logicznym myśleniem a to z kolei ze zdroworozsądkowym, przyjęło mi się więc że ty też ^^ Poza tym nie są przeciwieństwem, stoją wobec siebie w stosunku niezależnym, możnaby powiedzieć.

tytuł akurat podałeś, właśnie dlatego dziwi mnie że nie ma tam żadnego przykładu który popierałby niektóre tezy. Po prostu te tezy tam sobie są, bez uzasadnienia.

SonOfAPlunder

Pokaż to tym co potępiają Harrego Pottera.

Ogolnie to co on napisał to lepiej zostawic bez komentarza ...
Sprawa nadrzedna jest PRAWDA a on sobie skrajnie subiektywnie popisal by wzbudzic zlosc czy jakies negatywne reakcje wsrod fanów i fanek
Takze lepiej poprostu jak my zajmiemy sie Sprawami Serialu :) , a nie ludzmi ktorzy glosza herezje na temat MLP bo jak ja slysze takie biadolenie co ten "tworca artykulu" sobie popisal to mnie krew zalewa .

użytkownik usunięty
allen123

Ale on to zrobił tak fatalnie że wzbudza tylko politowanie, popacz, przecież to tak paskudnie od razu widać że nigdy tego nie oglądał, nawet nie sprawdził tych informacji na których się opierał i w konsekwencji ja nie wiem o czym on pisze, rozwinął swoją własną ścieżkę fabularną, z Celestią jako tyranem, Luną traktowaną TAK SAMO jak Celestia (SIC!!!!!) i innymi kfiatkami.

Ja wiem ze napisal to tak ze tego czytac sie nie chce .... mysle ze nie zglebil zasady " nie oceniaj ksiazki po okladce" jesli chodzi o Celestie i Lune no tutaj to on wogle sie zblaznil bo Celestia ma powiedzmy wieksze przywileje niz Luna mimo ze mają rzadzic razem ( w sumie na podstawie 2 odcinkow o niej malo mozna sie wypowiedziec a jedynie sie domyslac co by bylo gdyby... )

użytkownik usunięty
allen123

No chyba nie zgłębił tej zasady skoro wg niego książki są niebezpieczne XD
On się zbłaźnił w wielu innych przypadkach.. ^^

widocznie dla niego ksiazki to jak w sredniowieczu musza byc zakazane ;p ale widocznie on nie rozumie ze poprzez ksiazki czlowiek czuje sie bardziej dowartosciowany :)
Jesli chodzi o jego "błazenade" to powiedzmy ogolnie ze zblaznil sie na calej linii ;p XD

allen123

Pff. To kitsuune nie oglądała ani jednego odcinka.

thebill_X7

Ty sie od niej odczep bo ona ogladala wszystkie odcinki i rozumie je bardzo dokładnie i bardzo pieknie potrafi przeanalizowac dany aspekt odcinka... a ty najlepiej odejdz i nie komentuj

użytkownik usunięty
allen123

Allen nie wiem czy jest jakikolwiek sens dyskutować z takimi 'argumentami' chyba że ma cokolwiek do powiedzenia i wyjawi nam na przykład dlaczego uważa że nie zdarzyło mi się oglądnąć ani odcinka XDDDDDDDDDDD