PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439861}

Miecz prawdy

Legend of the Seeker
2008 - 2010
7,3 13 tys. ocen
7,3 10 1 12818
Miecz prawdy
powrót do forum serialu Miecz prawdy

Nie moge sie nadziwić błędami logicznymi twórców serialu :D

Po pierwsze - skąd cała ludność Midlandów czy tam innych ziem okołoleżących wie jak wygląda Poszukiwacz i Matka spowiedniczka :D W każdym odcinku gdy bohaterów napotykają ludzie z różnych zapyziałych wiosek - od razu wiedzą z kim mają do czynienia i nie dziwi ich to specjalnie.
Pomysły rozwiązywania trudnych sytuacji jakie wymyśla Richard są czasem tak bezmyślne, że widzowi trudno jest pojąć, że ktoś mógłby wpaść na tak chore pomysły - a mimo to zawsze się udaje i na średnio 10 odcinków ginie jedna osoba - która okazuje się iż sama sobie była winna :)

Czarodziej Pierwszego Stopnia często wątpi w pomyślność pomysłów poszukiwacza, bądź nie dostrzega pewnych oczywistych rozwiązań - co sprawia, że okazuje się być najgłupszy z trójki głównych bohaterów. Do tego posiada ogromną magiczną moc - widać to szczególnie w 2 serii - i nie wiadomo dlaczego nie używał jej we wcześniejszych sytuacjach zagrożenia - czasem ogniem rzucił.

tu SPOJLER :P
W ostatnim odcinku 1 serii Kahlan wychodzi za Posepnego R. i ma z nim dziecko - R nie został wyspowiadany bo K. miała na szyi obręcz tłumiącą jej moc( wybaczcie nie pamiętam nazwy tego urządzenia). W takim razie dlaczego Kahlan nie może skonsumoać swej miłości z Poszukiwaczem - przecież nakładając ową obręcz jest dla niego niegroźna? :P być może przeoczyłam jakiś istotny element tej sprawy :D

Poza tym serial jest zabawny i lekki jak puch - także się to dobrze ogląda i mimo debilnych nielogiczności mogę polecić - chociaż cały czas mam wrażenie, że powstał z myślą o dzieciach - w każdym odcinku pojawiają się morały o tym jak to nalezy żyć i postępować. Ale w sumie w każdym jest dziecko :] toteż cieszmy się.

ocenił(a) serial na 8
vitari17

To prawda, są błędy w serialu, ale czy widziaaś kiedyś jakiś film czy inny serial, w którym wszystko będzie idealne? Zawsze są jakieś błędy, wszyscy jednak inaczej widzą te błędy, każdy ma inny gust i każdy będzie doceniać inne rzeczy.
Na Twoje pytania, skąd cała ludność wie jak wyglądają główni bohaterowie, może wszyscy sobie przekazują wiadomość o tym, jak Poszukiwacz i Spowiedniczka wyglądają. Jeśli chcą ratować świat od zła, to dla ludności to dobrze, więc muszą ich znać. Tak jak sobie to wyobrażam, chociaż w serialu nie ma wytłumaczonego tego, trzeba sobie często dopowiadać:)
Co do czarodzieja, czemu nie używał magii? :D Sama niewiem, może chciał pokazać na co go stać w II sezonie, a I się rozgrzewał ^^
A co do głupich, ale udanych pomysłów Richarda, ludzi chcą oglądać takie właśnie rzeczy, przecież to fantazy. Niemożliwe, ale się uda..

Miłość Richarda i Kahlan jest skąplikowana, musisz sama zapytać ich dlaczego nie chcą spróbować takiej opcji:D

Oczywiście to jest tylko moja skromna wypowiedź. Każdy ma prawo do innego zdania. Każdy ma inny gust, a wiadomo o gustach się nie dyskutuje;)
Serial dla mnie jest OK, jest oderwaniem od nudnej codzienności. Czasem taki właśnie serial fantazy jest potrzebny to uwolnienia się od pracy.

vitari17

Błędy są jak z reszką w każdym serialu, chociaż akurat w tym jest ich dużo i nie są małe. Bynajmniej akurat te rzeczy, które wymieniłaś da się w większości wytłumaczyć. Mianowicie co do wyglądu Poszukiwacza, na początku pierwszej serii rozeszły się listy gończe za nim, po za tym zawsze nosi Miecz Prawdy, a Matka Spowiedniczka zawsze jest ubrana na biało i towarzyszy Poszukiwaczowi. Jeśli chodzi o Zedda to odc. 2x5 był lekko przesadzony, nagle zaczął zamki budowa za pomocą magii, to pokazuje że magia w serialu w przeciwieństwie do książki nie posiada żadnych praw, że nagle takie cuda wydziwia. Była szansa że głowni bohaterowie mogli by razem za pomocą Rada'Hana ale oddała go jednej królowej by nie zamieniała się potwora, w tamtym odcinku było również wspomniane, że to urządzenie jest bardzo drogie. Są jak dla mnie gorsze wpadki, jak np:
Bzdetem jest, że Richard jest bratem R.Posępnego, do tego gdy Rahl P. torturował na początku serialu proroka by pozna miejsce narodzin Poszukiwacza wygląda dokładnie tak samo jak 20 lat później, do tego wiemy że jego ojciec chciał sprawi by przepowiednia się z iściła, ale odniosłem wrażenie że Rahl P. dowiedział się o przepowiedni po już po śmierci ojca.
W odcinku chyba 1x13 poznajemy tego poszukiwacza i jego spowiedniczkę, czkała ona na niego w zaświatach i pojawiła się ona jego duch w ubraniu, poza tym odeszła bez specjalnych protestów do zaświatów, w drugiej serii widzimy zaświaty jako piekło do którego trafiają i dobrzy i źli. A już największym bzdetem jest korzystanie z mocy przez spowiedniczki:
-początek serialu Kahlen korzysta z mocy i pada z zmęczenia, 2x3 wyspowiadała jedną osobę i prawie kolejną bez przerwy
-1x14 spowiedniczka która wyspowiadała całą wioskę, albo to jakaś super spowiedniczka albo ludzie się ustawiali w kolejce do niewoli
-2x04 nowicjuszka, która dopiero odkryła swoją moc wyspowiadała w krótkim czasie 5 drwali, czyżby nowicjuszka była 5 razy potężniejsza od Matki Spowiedniczki???

ocenił(a) serial na 6
tom_mj

jakby co SPOILERY!!!

Chodziły listy goncze wiem, ale chodzi o am fakt przedstawiania tych scen spotkań
Wbiegają Richard i Kahlan
Człowiek z jakiejś wioski staje, patrzy - O Matka Spowiedniczka i Poszukiwacz! Super!
Po czym opowiada o swoich sprawach.

Wiem ze Kahlan oddała Rada'Hana, ale przecież nie jedna Rada'Hana w Midlandach, tu wlasnie jest nielogicznosc - Zedd, Cara,Matka Spowiednicza - mają magiczne moce, robią najróżniejsze rzeczy i chyba zdobycie Rada'Hana nie byłoby specjalnie dużym problemem.
Po odcinku 5/2 - gdy Zedd wyczyniał cuda i dziwy utwierdziłam się w przekonaniu że taka Rada/Hana to nie byłby problem dla Czarodzieja 1 Stopnia - a co do jej kosztów - przecież Zedd potrafi w serialu wyczarowywać pieniądze :P

Odnosnie piekła to przez chwile mialam wrazenie ze to moze jest pieklo dla 'złych', ale okazalo sie ze chyba jednak uniwersalne :P Troche bawi mnie tez duch Rahla w bordowym kubraku pojawiajacy sie w owym piekle - znaczyloby ze ubrane duchy to osoby zasluzone Straznikowi - wiec skad ubrany duch dobrej Spowiedniczki itd

Co do odcinka 4/2 - też się zastnawiałam nad tym - bo paradoksalne jest to, że tak potężna moc w tak łatwy sposób mogła zostać odebrana, bez przykrych konsekwencji dla samej spowiedniczki. Czemu tego pomysłu nie wykorzystał Rahl Posępny jak jeszcze żył? Mord Sith zabijały spowiedniczki zamiast odebrac im moc która ich pan mógłby zawładnać.

vitari17

Jeśli chodzi o związek Richarda i Kahlen (a raczej jego brak), coś mi się wydaje że scenarzyści sztucznie przeciągają ten wątek, tu pozwolę sobie zaspoilerowac że w książce problem ten został rozwiązany już w 1 części. Może zamierzają wprowadzić inny wątek miłosny (spoiler: w książce nie tylko Kahlen kochała Richarda). Co do Zedda przegieli trochę w 5 odc. jak i wcześniej gdy przesuwał księżyc. Dorzucę jeszcze kilka głupich rzeczy:
-na początku serialu dowiedzieliśmy się że poszukiwaczem trzeba się urodzić, i znowu w odc.2x5 Zedd mianuje siebie poszukiwaczem (i dodatkowo kompas dla niego działa)
-2x1 dowiadujemy się że moc Agieli pochodzi od żyjącego Lorda Rahla, czyli moce Mord-Sith pochodzą od Lorda Rahla, którym jest już Richard. NO i co one robią, idą go zabić. Genialne.
- i znowu odcinek 2x5 Shota odmłodziła Zedda i przywróciła mu teoretycznie szczyt jego mocy??? Później dowiadujemy się że Zedd też potrafi odmładzać? To co wystarczy że machnie ręką i znów będzie u szczytu swoich możliwości??? Lekki bzdet.

ocenił(a) serial na 8
tom_mj

Błędy były, są i będą :D
Mam takie pytanie tom mi do Ciebie, związane z książką, bo mam zamiar zacząć czytać, ale muszę najpierw się troszkę napalić, chodzi o Kahlan, kogo kochała prócz Richarda?

ocenił(a) serial na 5
oallaa13

<LOL>
Kahlan oprócz Richarda kochała swoją matkę, prawdopodobnie ojca i siostrę, no i prawdopodobnie trochę swoje przyrodnie rodzeństwo. :P
Jeśli chodzi o jakiegoś innego faceta. W serialu nie jest to tak dobrze opowiedziane jak w książkach, ale z grubsza chodzi o to, że:
Większość facetów bała się spowiedniczek, więc te nie mogły zbytnio umawiać się na ranki jak reszta dziewczyn, no zakochać się też zbytnio nie mogły. Richarda nic to nie obchodziło, więc był pierwszym facetem, który się jej nie bał.

wilkszary

Kahlen oprócz Richarda nie kochała nikogo. Tak jak napisał kolega wyżej, mężczyźni bali jej się, ale Richard nie wiedział kim ona jest i traktował ją jak normalną kobietę, obserwujemy więc w książce więź budowaną między głównymi bohaterami.

ocenił(a) serial na 5
tom_mj

Richard nie wiedział kim ona jest do połowy pierwszej książki, a jak się dowiedział, to też ją traktował jak zwykłą kobietę, no z wyjątkiem tego, że nie mógł ją do łóżka zaciągnąć, ale nie ma co się czepiać szczegółów :P

użytkownik usunięty
vitari17

SPOILER :
- co do ostatniego odcinka 1 serii i dziecka Kahlan i R.Posępnego., wytłumaczenie tego jest bardzo proste, w tej chwili Rad-Han jest nieważny, w odcinku 1x15, w wieży gdzie Giller próbuje stworzyć spowiedniczkę R.Posępny wypija eliksir który uodparnia go na moc działania spowiedniczki. tyle mój wkład, nie wiem czy coś rozjaśniło.

ocenił(a) serial na 10

Masz calkowita racje, tylko szkoda, ze zostala jena buteleczka i Richar ja oddal ;/

ocenił(a) serial na 8
vitari17

W ogóle to cała ta kwestia zaświatów jest spieprzona. Po pierwsze ta możliwość powrotu zza grobu jakoś mi nie podchodzi, bo w takim razie po Midlandach powinno się pałętać od cholery banelingów, bo na pewno znalazło by się pełno osób, które by na to poszły. Po drugie, jakoś beznadziejnie wygląda ta sprawa życia po śmierci. Taki kompostownik. I jak już ktoś wspomniał, nie ma alternatywy dla tych dobrych. W książce jednak było to jakoś jednak podzielone.

ocenił(a) serial na 10
elcia_06

Co do zaświatów, to wydaje mi się, że wszyscy trafiają w drugiej serii do tego strasznego miejsca z powodu tych szczelin, które powstają w ziemi i dlatego ci lepsi ludzie nie mogą trafić gdzieś indziej. Ale to tylko moje skromne zdanie, tak sobie to tłumaczę. Nie czytałem książek więc nie mam pojęcia jak to tam mogło wyglądać.
Pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
vitari17

ludność wie bo Poszukiwacz ma Miecz Prawdy a Kahlan chodzi w szatach takich jak spowiedniczki. "(...)nie może skonsumoać swej miłości z Poszukiwaczem(...)" dlatego że nie ma Rad'hanu a taki w świecie Poszukiwacza jest cięzko dostępny
jeszcze jakieś pytania??

vitari17

Mnie bardziej zastanawia czemu twórcy tak bardzo odeszli od treści książki, bo rozumiem że serial musi być ciekawy i przez to trzeba co nieco pododawać i podkolorowa,ć ale czytając pierwszy i drugi tom to mam wrażenie, że czytałam inną książkę bo poza głównymi bohaterami nic się nie zgadza jak np sposób pokonania Rhala Posępnego, postawy, czy pochodzenie większości bohaterów - nie chce pisać szczegółów żeby nie robić spojlerów i nie psuć zabawy tym co książkę dopiero zaczną czytać ale jestem ciekawa co inni czytający książkę o tym myślą?

użytkownik usunięty
lena163

właśnie jestem w trakcie czytania ksiażki i serial jest znacznie lepszy, co nie oznacza że książka jest zła, a jest dobra.

ocenił(a) serial na 10

Książka i serial to 2 różne rzeczy, nie można mówić, że coś jest lepsze. mi osobiście obie rzeczy się bardzo podobają.
O różnicy może świadczyć to, że właściwie połowę 1go tomu serial ujął w 1nym odcinku :P. Reszta odcinków to właściwie wymysły scenarzystów.

xargrr

No zgadzam się film jest dobrze zrobiony fajnie się ogląda i mi aż tak bardzo nie przeszkadzają te różnice, ale zastanawia mnie to że UWAGA !!!!SPOILER np w książce Richard jest synem Rhala Posępnego a w filmie jego bratem ( no chyba że w późniejszych tomach się coś takiego okaże)albo czemu przybrany brat Richard'a w filmie się opamiętał podczas gdy w książce zdradził Richarda w najmniej spodziewanym momencie co według mnie jest ciekawsze ale może się nie znam, albo czemu księga opisania mroków przywiozła Kahlan a zupełnie pominięto rolę Georga Cyphera już nie mówiąc, że z Ann zrobili w serialu starą głupią upartą babę która w książce była jednak bardziej rozsądna i zdecydowanie mniej zaślepiona, podobnie jak np siostra Ulicja w serialu ją zabili zaraz na początku a w książce to ona rządziła siostrami mroku, no i gdzie siostra Merrisa heeh. Ale najbardziej mnie zaskoczył Panis Rahl, który okazał się w filmie wręcz bohaterem :P możliwe że w późniejszych tomach coś takiego się okaże :P A i Geller też skrajnie dwie różne postacie w książce i filmie :D
Ale generalnie i tak uważam że serial jest fajny to taka fajna alternatywa dla książki bo po co oglądać to samo co się czytało w książce :)

lena163

Skończcie się wymądrzać ^
Ekran rzadzi się swoimi prawami, a przedstawianie faktów dokladnych z ksiązki moim zdaniem było by zbyt nudne...
Tzn. oczywiscie w ksiązce niektore rozwiązania dużo bardziej mi się podobają, ale no cóż reżyserzy wybrali sobie taką droge.
Sądze, ze liczyli się ze zdaniem tych którzy ksiązke przeczytali i widzą jak bardzo serial się od niej różni, jednak chcieli napewno trafic w gusta osób nie czytających ksiązki .
Nie ma co się nad tym zastanawiać bo nikt nic nowego nie wymysli.
Proponuje się z tym pogodzić, zyć dalej i oglądać, badz też nie ;)

Nataliia64

A od kiedy to na forum nie można wyrażać własnego zdania? Wydaję mi się że forum do tego służy, ale może się nie znam może to forum jest po to żeby podzielać tylko Twoje zdanie a jeżeli się ma inne zdanie to w ogóle nie pisać? to w takim razie wybacz że zanudzam Cie moimi wypocinami.
Po prostu chce podyskutować z kimś kto czytał książkę na temat tego co sądzi o takim obrocie spraw w serialu i czy np wolał by żeby jednak niektóre rozwiązania wziąć z książki.

lena163

Chodzi mi o to, ze nawijacie o tym samym po milion razy.
Więc nikt nic nowego nie wnosi do dyskusji.

użytkownik usunięty
Nataliia64

wie ktośkiedy będzie odcinek 14 sezonu 2 na you tube? bo wczoraj w USA byla premiera

Ja oglądam na tej stronie poniżej i odcinki są dodawane regularnie średnio raz w tygodniu, ale dokładnie nie wiem w jaki dzień tygodnia bo oglądam z dłuższymi przerwami, ale myślę że w wkrótce się pojawi.

http://iitv.info/miecz-prawdy/

ocenił(a) serial na 10
lena163

A ja ten serial jedynie w HD oglądam, warto :) A nie się bawić z youtubami i oglądaniem przez stronki...

xargrr

Najwcześniej chyba umieszczają go na playtube.pl ;))

Nataliia64

na peb.pl już długo jest.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Nie prościej ściągnąc torrenta w HD?

isohunt.com tam już od 20 godzin jest :P

ocenił(a) serial na 8
vitari17

A ja wam powiem tak. Przeczytajcie książki! Jest ich 9 bądź 10, ale są o wiele lepsze niż serial. Ten 2 zaś jest typową robótką dla dzieci, kolorowy magiczny i lekki. Przyjemny do obejrzenia mimo błędów. Jednak książki są o wiele bardzie porywające i wyjaśniające niemal wszystkie przyczyny. Największym bólem dla mnie jest koncepcja, jakiej użył reżyser. Mimo iż autor książek Goodking pisał scenariusz, to pozostał tylko tam motyw przewodni. Dlatego o wiele bardziej polecam książki.

użytkownik usunięty
szumi186

tomów jest 11( jesli liczyc to co się dzieje kiedy Zedd był młodyj eszcze przed utworzeniem Granicy to 12), czytam ksiązkęwłaśnie i moe stwierdzić że serial duuuuuuuuuuużo lepszy.

Nie no bez przesady.
Jak to powiedziała Bridget (serialowa Kahlan) w jednym z wywiadów ;
'Książki są prywatnym, jednym w swoim rodzaju doświadczeniem, gdzie telewizja jest kolaboracyjnym, grupowym doświadczeniem'
Serial nie jest lepszy, ale nie nazwe go tez gorszym.
Po prostu jest;)
Cała saga ksiązek jest naprawde niesamowita i okropnie wciągająca.
Jestem przy 8 lub 9 tomie ( mylą mi sie) i nie potrafie sie oderwac, a gdy juz przestaje czytac, czekam na moment kiedy znow zaczne:)

Z jednej strony moim zdaniem to dobrze, ze serial jest całkiem inny niż ksiązkowa fabuła, bo kto oglądałby serial, wiedzac dokladnie co bedzie dalej. :)

vitari17

1.Rozpoznają Poszukiwacza po mieczu
2.Jest czwórka bohaterów a nie trójka
3.ta obręcz tłumiąca moc to Rada'Han
4.Kahlan nie mogła wyspowiadać Rahla bo w 15 odcinku wypił specjalny eliksir
5.Serial nie powstał z myślą o dzieciach,bo występują w nim sceny erotyczne