PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 31900
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

bo ogolnie serial dobry ale nie moge juz patrzec na tych chlopcow w rurkach i bucikach z gwiazdkami a Generro juz przebil wszytsko - ma irokeza okej , kolczyki tak , ale nosi naszyjnik tak naszyjnik kobiecy polaczenie skory i bialego zlota , obcisle kurtki jak z blekitnej ostrygi:) i rurki chlop dorosly gruby i w rurkach jak w babskich rajstopach jaja sie czuja jak w chowie klatkowym. Jak tak obecna mafia wyglada we wloszech to ... a w rodzinie soprano jakos chlopy wygladaly nie?? i co ze inny kraj ale chlop to chlop.

ocenił(a) serial na 8
andrzejzeber

O, to, to! Ja już pisałam na forum Sopranosów, że już wolę Mafię z New Jersey w dresach i za dużych koszulinach, niż takich wymuskanych pajacowatych chłoptasi z Gennaro w ciasnych rureczka co raciato chodzi, na czele.

ocenił(a) serial na 8
Tortuga033

:) cieszesz sie ze nie sam jestem, ale czekam na pojazd przez obroncow ciasnych rajtek:)

ocenił(a) serial na 8
andrzejzeber

Też się cieszę że nie jestem sama :D

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Powinno wam być przykro a nie się cieszyć!!! chłopaki cebulaki!! ciuchy i wózki w tym filmie są pierwsza klasa!!! pozdrowiam

ocenił(a) serial na 8
79tomaszek79

Co kto lubi. Mnie się faceci w rurkach, wyobwieszani łańcuszkami, nie podobają.

ocenił(a) serial na 7
Tortuga033

No po prostu twardziele tak się ubierają, niezależnie od preferencji erotycznych ;) Co kraj to obyczaj, mamy trochę egzotyki.
Bardziej mnie szczerze mówiąc razi Jamie Lannister w tym idiotycznym, gejowskim skórzanym płaszczyku. Wiem, że to zupełnie inny serial, ale ten płaszczyk bardzo mi się kojarzy z ubiorami chłopaków z Gomorry.

ocenił(a) serial na 8
aklekot

Nie wiem, nie oglądam Gota :)

andrzejzeber

W ogóle ilość pierścieni, naszyjników, bransoletek, kolczyków itp u tych gangsterów mnie przeraża, ale widocznie tak tam się noszą.

ocenił(a) serial na 10
Moniia

Wogole chyba ciężej jest sie w tym poruszać ^^ jakoś sobie nie wyobrażam chodzić w czymś takim.

Moniia

To ludzie z domów dziecka, rozbitych rodzin, rodzin patologicznych, którzy klepali biedę i nagle się wybijają na sprzedaży dragów, zabijaniu dla bossa. Nie mają wyrobionego gustu, tylko potrzebę zrekompensowania sobie przeszłości i pokazania innym swojego obecnego statusu. Chcą też zdobyć to co im się wydaje najważniejsze w życiu gdy ma się pieniądze - pustą top modelkę w łóżku i super auto w garażu. Kupują nie tylko świecidełka, ale też w ich domach panuje istne rococo i ogólny kicz - portret rodzinny Sevastano, te ich kanapy itd. Jedynie Principe miał dobry gust jeśli chodzi o ubiór i wystrój swojego mieszkania, don Salvatore też całkiem nieźle.

ocenił(a) serial na 9
andrzejzeber

i ja się przyłączę do tej opinii :) Jak zobaczyłam Gennaro w tych rureczkach na opiętym (niezbyt chudym) tyłku, koszulce na ramiączka, obwieszonego tym kajdanem na szyi... No masakra... I te sygnety co to sobie kręcą na tych palcach...

andrzejzeber

Rzeczywiście rurki biją po oczach ale jeśli chodzi o złoto i resztę krzykliwych kreacji, z rozpiętymi niemalże do pasa koszulami na czele, to muszę powiedzieć, że tak się tam niektórzy faceci po prostu ubierają. Rurki też zresztą nie należą do rzadkości, przynajmniej w neapolu (gdzie byłem na wakacjach). Tak... Niemal nie mogę przywołać w pamięci obrazu włocha bez złotej bransolety na ręku

ocenił(a) serial na 8
Santansya

ja rozumiem ze bransoleta zlota ale Przypatrz sie prosze na ten naszyjnik co nosi Jenny:D to jes damski lancuszek nie zaden tam kajdan czy zwykly lancuszek z krzyzykiem. Bransolety tez jedne bardziej meskie drugie mniej wazne by nie nosili takich z dowieszkami wiesz- serduszka , misie , swinki:0 nie wiem jak to sie nazywa. A tak a propos to takiego pajacyka jak stiches co ma misia pluszowego wytatuowanego na glowie tez powinnni tam wcisnac idealny styl ma gangstera z gimnazjum.

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Czym wiekszy wirazka tym dziwniej sie ubiera. Inna kultura w Neapolu niz u nas. U nich te swiecidelka to oznaka statusu a u nas mowimy ze wiocha :)

ocenił(a) serial na 10
jasperoos

chyba nigdy nie byłeś w Neapolu, tam towar sposzczaja Ci na sznurku i ten serial jest jak na film prawdziwy, bylem, widzialem, sprobowalem.. a co do rurek etc... to nie hm tylko dolce gabbana hehe tez posiadam

devil70

Bo ten serial opiera się na prawdziwych wydarzeniach (szczególnie pierwszy sezon). Vide odcinek Gelsonima Verde. Po pierwszej serii postudiowałem trochę temat i większość wydarzeń miała miejsce naprawdę.

ocenił(a) serial na 9
andrzejzeber

Widocznie taka jest tam moda. A poza tym Cosa Nostra z USA to całkiem inny klimat, tam jest pewien dres code, a w Camorze co kto woli.

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Myślę, że masz rację, jednak akurat w przypadku tego serialu chyba taka właśnie kreacja męskich bohaterów działa na korzyść. Nie żebym przepadała za facetami w takich strojach, ale tutaj jakość szczególnie mnie to nie razi. W drugim sezonie po ekranie kula się zdecydowanie więcej młodych chłopaczków, którzy są wystrojeni jeszcze bardziej. Wydaje mi się, że to nie przebranie i że rzeczywiście młodzi mężczyźni się tam tak ubierają.

Plus + za cytat z BFF :D

ocenił(a) serial na 8
ENPS

to powiem Ci ze jak sie tak ubieraja to slabo to wyglada - to juz wole ruskich koni lub naszych dzikow moze dres czy bluza zadna elegancja ale chociaz z postury wygladaja po mesku jak drwale. A jak masz wzbudzac strach to masz wygladac groznie bo z klamki to i 10 letnie dziecko moze zabic i zadna w tym filozofia. Taki bardziej gladiator facet nie dziubek justinek. Ps Ale powiedz tak - a gdybym zgolil wons?to bys poznala? :)

andrzejzeber

Mnie zastanawia co was tak interesuje mocno ubiór facetów, że tak sporo detali wyłapaliście. Mnie interesują kobiety.

ocenił(a) serial na 8
Arg

ale po co to piszesz? temat nie dotyczy twoich zainteresowan tylko zniewiescialej mody ktora do gangsterow tak pasuje jak piesc do nosa chociaz sam serial jest bardzo dobry.

andrzejzeber

Mnie interesuje w tym serialu fabuła, a nie to jaki łańcuszek albo sygnet nosi dany bohater, lub w jakim stopniu spodnie opinają mu tyłek. Skoro tak noszą się przestępcy to ta moda wcale nie jest taka zniewieściała. 500 lat temu faceci chodzili w rajtuzach i spraliby przeciętnego polskiego męskiego dresiarza gołymi rękami.

ocenił(a) serial na 8
Arg

To co Ci chodzi?? fabula Cie nie intersuje to piszesz po co?? ze Cie kobiety interesuja a nie mezczyzni?? i co to za tekst zecjak tak nosza przestepcy to nie jest zniewieslsciele?? o to chodzi ze jest! po pierwsze damskie ciuchy i damska bizuteria to powoduje .po 2 taki gangster wzbudza smiech nie starch jakby chodzili w butach na szpilakch tez by bylo git?? Nie wiem czy ty w ogle ten serial ogladasz po twoich wpisach ale ciro don pietro nawet hiszpan wygladali jak mezczyzni. Po 10 jak masz 28 lat i tlusty zad ubierajac rurki juz wzbudzasz pogarde bo nie dosc ze zniewiesciale to nie pasuja -chocby dlatego. a Co ty mnie piszesz o chlopcach w rajtach pewnie ze nosili nosili tez kilty nosili tez spodnice rzymskie ale i tak wygaldali bardziej mesko. Jezeli ty nie rozumiesz badz nie odczuwasz ze wyglada to smieszneie to nie mamy o czym gadac. Pozatym jakbys sie kiedys dokopal to wez sobie pod uwage ze przestepcy w brazylii maja po 10 lat i czasem kilkanascie glow na koncie ale dalej sa dziecmi i tak sie ubieraja bo kazdy moze pociagnac spust i nawet zniewiescialy gminazjalista ktorym i ubiorem i zachowaniem nie powienien mezczyzny przypominac i na odwrot

andrzejzeber

Może chodzą tak ubrani, bo w ich stronach to podoba się kobietom z ich pokolenia. To inna mentalność. Ubranie Ci przeszkadza, ale to, że faceci na powitanie się całują już nie, nawet ci ubrani bardziej męsko.

ocenił(a) serial na 8
Arg

Skoro zdecydowanie więcej w tym serialów facetów, no to tego...

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Gdybyś zgolił? Możesz umierać :D

ocenił(a) serial na 8
ENPS

:D a propos - wsciekle piesci weza , bulgarski poscig , sarnie zniwo , pod gradobiciem pytan , kapitan b. , laserwoy gniew dzidy, mis push upek, kon rafal , gwiezdne lektury , agent tomek , general italia, osa aldona i bak andrzej , poradnik prawdziwego mezczyzny , koles git i kaliber 200 volt. Walaszek mistrz koemedyji ... Jak Bareja.

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Sperminator, Człowiek o żelaznej lasce, Robin Wzwód, Prezerwatywy 4, Rżnięcie w Tartaku, Tylko mnie popchaj...

ocenił(a) serial na 8
andrzejzeber

co za kretyński wątek. zapewne włoscy mafiosi powinni się ubierać jak prawdziwi, męscy polacy - w sandały i skarpety, a może lepiej - jak nasi kochani, wspaniali narodowcy - łysi, w czarnych "patriotycznych" tiszertach, z głowami w kominiarkach? taaak, to jest prawdziwa męskość. zaczynam przypuszczać, że autor wątku jest kryptogejem skoro tak zwraca uwagę na ubiór męskich bohaterów serialu. mnie też interesują dziewczyny, więc to jak się ubierają faceci w świecie innej kultury i obyczajowości totalnie mnie nie dziwi i najnormalniej w świecie zwisa mi i powiewa. najważniejsze, żeby byli autentyczni, a takie sprawiają wrażenie.

ocenił(a) serial na 8
baxinski

zapewne tez biegasz w rurkach i lubisz przyjac w jelito wiec o czym tu gadac , widziales gangstera w kubotach i skarpetach to brawo - twoj soltys nie jest gansterem , musisz byc dobry zeby pod kominiarka widziec jakie kto ma wlosy no i oczywiscie kazdy kto jes narodowcem to zboj. Fajnie ze Cie interesuja kolezanki i jak sie ubieraja i jakie maja paznokcie to super tylko sie chwalic. a to czy sa autentyczni to zupelnie inna sprawa niz ubior bo jak pisalem i dziecko z koszulka smerfow potrafi za spust pociagnac ale dalej wyglada smiesznie. jak nie rozrozniasz czy cos jest meskie czy nie to maluj dalej rzesy i probuj zdmuchnac zarowke

ocenił(a) serial na 8
andrzejzeber

Ej, nie zesraj się.

ocenił(a) serial na 8
adamcpdst

odpisalbym Ci ale sie cykam . Nie chicialem Cie urazic byku wyluzuj

andrzejzeber

"nasze dziki" też w rurkach, więc nie ma się co czepaić realizmu ;)
https://www.youtube.com/watch?v=O4KNBYm260M

ocenił(a) serial na 8
klon81

Powiem tak- dzik to on nie jest :) jednak troche gangestrki liznal nie odmawiam realizmu .szkoda ze Kot ta wyglada - jednak chcialbym zeby wygladali jak stara gwardia . Co moge Ci powiedziec - jestem staroswiecki. Pozdrawiam za pozytywna krytyke .

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Oni we włoszech tak się ubierają przynajmniej ta cała banda mlodych od Genaro

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Obraź się, że włosi (kolebka mody światowej) ubierają się inaczej niż Polscy chuligani wychowani w komunie. Prawdopodobnie Włoch widzący Twoją "stylówę" miałby dopiero niezły ubaw. Nie każdy gangster musi być łysy, nosić dres i kaszkietówkę żeby budzić respekt. Pomyliło Ci się chyba z nic nie znaczącymi bezmózgimi żółnierzykami. Oglądasz ścisły top Gomorry który obraca ciężkimi pieniędzmi i ma za co się ubrać. Polskie chłopaki ze ścisłego topu też w dresach nie chodzili i na ówczesne czasy ubierali się na swój "styl".

ocenił(a) serial na 8
boondi

Okej nie muszza sie ubierac podobnie to raz . dwa Poslki chuligan ubieral sie zwszze pod mode casual - angieslich fanow. Po raz setny niemowie ze gangster ma byc lysy z dresem i kaszkiet nosic - polscy gangsterzy wloscy gangsterzy amerykanscy gangsterzy nawet ruscy ubieraja sie w koszule i spodnie w kant - ale jak maja sie w rurkach lansowac to wole zeby lyse paly nosili taka roznica jezeli to jest gangster -czyli chlopaczyna z pukawka , zrozum - chlopcy z mexican mafia , ms 13 , blood crips , loz zetas , gangi motocyklowe, ruskie ukrainskie , chuligani , czeczency nawet francuscy gangsterzy nie laza w takich ciuchach . Po 4 jezelimasz pieniadze i mozesz sie ubrac stylowo to to zrob- i tak jak pisalem ojciec genero , hiszpan nawet lysy potrafia sie ubrac po mesku w tym serialu Geny nie. Po Koncowe dla mnie wygladaja smiesznie - mozna za dobre pieniadze ubrac sie stylowo i mesko mozna rznac glupa z klamka w reku i udawac nastolatka w rurkach i z naszyjnikiem mamy majac sto kilo wagi i 30 lat . Perezy i wons i dres z kreszu tez bylmodny co nie zmienia faktu ze wygladalo to badziewnie a koszula spodnie w kant i czarne lakierki nie powodowaly usmiechu. Modnym sie bywa , facetem sie jest.

andrzejzeber

Autor tego wątku tak bardzo próbuje przekonać ( głównie siebie ) do braku ciągotek gejowskich , ze przegapił najważniejsze ; Bohaterowie mają wygadać śmiesznie - ich strój, biżuteria, tv w ramkach- to cioty spod maminej spódnicy a trzęsą okolicą a właściwie inni jak w przypadku Gennaro - Ciro odwalają brudna robotę, a gamoń w portkach co trzęsie dupą i rzyga jak strzelaj nagle wyrasta na szefa - szefów. Jako ciekawostka La Strada - organizacja zajmująca sie prostytucją we Włoszech podała swego czasu że ok 40% prostytutek we Włoszech to transwestyci .

ocenił(a) serial na 8
maus221

No i mamy 1 wrzesien gimbaza do szkol wrocila to i na portalu cos trzeba blysnac. Jeszce nikt nie wpadl na pomysl ze maja wygladac smiesznie ale ty nas oswieciles brawo, G. wyrosly jaja po pobycie w brazyli gwatemali czy gdzie on tam byl - zobaczyl co to gansterka pelna gemba , wczesniej byl slaby a to ze sie porzygal jak zabil 1 raz to nic dziwnego. I nikt tu nic nie pisal o postawie przemianie o charakterach czy zachowaniu a serial nie maw sobie nic smiesznego. I co maja dziwki i transy do czegokolwiek tutaj?? Siebie co najwyzej moge przekonac do wypicia kolejnego piwa a ty zakladaj kolorowe adidasy zrob samojebke przed lustrem wciagaj rurki i na lekcje tylko uwaga nie przytnij sobie warg sromowych rozporkiem

andrzejzeber

Oj widzę trafiłam w bardzo czuły punkt . Twoje wpisy jasno świadczą o prostactwie umysłowym i jak widac problemach z orientacją ... stąd uwaga o prostytutkach-transwestytach. A do gimnazjum raczej by mnie nie przyjęli ze względu na wiek od 17 lat jestem absolwentką Politechniki Gdańskiej.

ocenił(a) serial na 8
maus221

Trafilas w sam srodek ...srodek dupy. Widze ze mnie znasz i wiesz jaka mam orientacje . Jak na wyzsze wyksztalcenie argumenty masz jak z gimnazjum zadnego w nich sensu za to straszna chec blysniecia . Moge byc prostakiem pani inzynier magazynier od ciot . Tak samo mnie lata czy mnie pedalem nazwiesz czy faszysta . Z tymi rurkami nie mialem racji ty jestes baba z jajami co jak strzela do ludzi to nie rzyga tylko pamietaj troszke dluzsze te spodnice bo te jaja widac.

ocenił(a) serial na 9
andrzejzeber

Włochy to kolebka kreatorów mody, drogich butików i metroseksualnych kolesi. Nie mniej jednak, chłopaki którzy mając raptem dwadzieścia kilka lat na karku podochodzili do sporych pieniędzy i aby zabłysnąć w dyskotekach właśnie w takich butikach się ubierają. Wszyscy chcą wyglądać drogo i modnie. To jest też prawo młodości, że podąża się za idolami z gazet czy telewizji. Jak byś popatrzył na Don Pietro czy Don Salvatore, to nie zobaczysz rurek i nacekinownaych butów.
Nie mniej moje zdanie jest takie że chłopaki w większości przypadków wyglądali stylowo. Choć jest też trochę prawdy w twoim stwierdzeniu, że modnym się bywa a facetem się jest.

ocenił(a) serial na 7
andrzejzeber

W odróżnieniu od wsi polskiej, na Zachodzie ludzie mają większą swobodę ubierania się. Indywidualizują czy też personalizują swój wizerunek. To jest kwestia czysto kulturowa, że na wsi polskiej nie bardzo się toleruje ludzi szukających własnej drogi, będących sobą, swobodnie kreujących samych siebie indywidualistów. Na wsi polskiej, jeśli ktoś się wyróżniał, wybijał, to był ciągnięty za nogi w dół. Na wsi najlepiej chodzić w szarym waciaku albo w dresie, bo inaczej człowiek zostanie poddany krytyce, albo gorzej.
Wieś polska, jako element kulturowy i mentalny, zakorzeniona jest głęboko w polskim społeczeństwie, tej jego części, która jest pochodzenia wiejskiego. Stąd ten dość częsty, absurdalny, niezrozumiały na Zachodzie i egzotyczny kulturowo zwyczaj by czepiać się ludzi za ich wygląd, ubiór, fryzurę czy kolor skóry.

ocenił(a) serial na 8
per333

:) okej Zwyciestwo ! nie mam pytan. Warszawa , Poznan, Wroclaw , Trojmaisto, New Jersey, Nowy Jork , Chicgago , San Fransisco, Sycylia, Berlin,Londyn inne wiochy - same dresy. MC -Outlaws , Hells Angells, Pagans, Bandidos, Warlocks , Vagos, Black Jackets, Rebels , Gypsy Jokers... Gangi- Bloods, Cripps, Vice Lords, Netas , Italian Mob, Nortenos , Surenos, Russian Mafia, Nazi Lowriders, Hammer Skins... Kartele- Meksyk , Wenezuela, Panama,Columbia...buraki wiesniaki skarpety kuboty . Rozni kulturowo , rozni rasowo , Inne style ubierania , inne nawyki , inna specyfika. Ubior stonowany czy krzykliwy , chudy czy koks, stary czy mlody, piekny czy brzydki. Jedna Moda - kazdy wyglada jak facet, kazdy wyglada groznie. Maja takie same drogie samochody ciuchy gany i blyskotki. Jedni wygladaja moze bardziej badziewnie niz inni - ale z cala pewnoscia nie mozna im zarzucić ze to co nosza jest zniewiesciale. Albo to czujesz albo nie po prostu. Jezeli Dolce Gabana wymysli ze torebki na ramie z serduszkiem to nowy krzyk mody dla mezczyzn to niech to promuje ale czy to jest meskie bo tak powiedzial?

ocenił(a) serial na 8
andrzejzeber

Zastanawiam sie kto wieksza baba: ci ktorzy ubieraja sie jak w filmie, czy ci ktorzy o nich paplaja w kolko na tym forum. Meskosc to nie spodnie, tylko to co w spodniach!

DaBug

Dobrze prawisz, ale jak widać w tym wątku sami modowi Janusze.

ocenił(a) serial na 9
andrzejzeber

Czasy się trochę zmieniły względem tego, co ukształtował dawny stereotyp włoskiego mafiozo, a Włochy to - z całym szacunkiem dla naszego kraju - nie Polska. To, co się u nas myśli na temat włoskiej mafii jest już dawno nieaktualne i idealistycznie przerysowane. Czego oczekiwać od obecnego pokolenia dwudziestolatków, którzy chcą dobrze i modnie wyglądać? Garnituru w paski i Fedory na głowie? Nawet jeśli zajmują się pchaniem gangsterskiej machiny. Przedstawiony w serialu obraz młodocianych przestępców z Neapolu - również spadkobierców największej władzy płynącej z systemu mafijnego - jest jak najbardziej autentyczny. Jedni biegają w dresach Adidasa, inni chodzą w rurkach - wszystko zależy od statusu, pozycji i sprawowanej funkcji. Może się to komuś podobać lub nie, ale takie mamy czasy; taka jest moda, mafijna rzeczywistość, jak również ta, która nas otacza. Przypomnę tylko, że w polskich oczach Włosi zawsze uchodzili za mało męskich w sposobie ubierania, a wszędzie indziej budzą uznanie, jako najbardziej stylowy (obok Francuzów) naród świata.

ocenił(a) serial na 7
wurtz

O, to to. Zresztą w serialu widoczne są różnice pokoleniowe. Pietro nie obwiesza się łańcuszkami, sygnetami, ubiera się dość dresowo, podobne jak reszta starszej ekipy. Wytykane w temacie przypadłości rurkówców przypadają dopiero na następne pokolenie, wychowane na mtv i trudnych sprawach.
Autor jeszcze przytacza Sopranosów, serial sprzed 15 lat. Nie mam pytań.

ocenił(a) serial na 7
andrzejzeber

Nie było w tym ani krzty przesady ani fałszu, tak to tam wygląda, a już zwłaszcza na południu. Nawet ciapaci uchodźcy ochoczo i szybko przyjmują taki styl

andrzejzeber

No Gennero wyglad ma pajaca;)