PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645151}

Elementary

2012 - 2019
7,5 22 tys. ocen
7,5 10 1 21739
5,9 7 krytyków
Elementary
powrót do forum serialu Elementary

Trochę mnie zawiodło podejście scenarzystów do tej sceny. Kobieta chyba miała mówić po
polsku? Przecież w stanach jest tylu Polaków, myślę, że nie trudno by im było o zatrudnienie na
taki epizod Polaka, a tak to oglądam serial, gdzie wszystko zdaje się być dopasowane i zadbane,
sceny przemyślane i nagle słyszę z amerykańskim akcentem kulawe zdanie "nie mogę patrzeć na
mojego programu" czy "ja nie myślę, że ona jest z dzielnicy" albo "ona wygląda jak ma dużo
pieniądze" - jakby scenarzyści korzystali z tłumacza google... ;/

ezz

I jeszcze ogląda rosyjskie seriale, masakra. Trochę się nie postarali, ale i tak w sumie fajnie, że był jakiś polski akcent chociaż "kulawy".

Kismet_

a właśnie fajnie jak polski akcent jest na poziomie. Ten mnie zażenował. I tak, na pozór wydający się kompetentny serial, stracił. I jak wcześniej przyjemnie się oglądało ze względu na różne dziwne ciekawostki to teraz się zastanawiam ile z nich jest prawdziwe, a ile z nich jest naciągane, niezadbane, kulawe właśnie.

ocenił(a) serial na 8
ezz

Tu nie chodzi o to. Wielu ludzi wyjechało do USA za chlebem, a siedząc tam przykładowo 30 lat, łapie się akcent, łapie się język angielski, i z czasem trudno jest wypowiedzieć poprawnie zdanie w rodzimym języku, skoro na codzień używa się angielskiego. Takie jest moje zdanie.

MagdalenaPatterson

Polaków jest tam pełno, nie trudno znaleźć należycie władającego polszczyzną do tej roli. To nawet nie była Polka.

A jeśli chodzi ci o to, że miał być to zamiar scenarzystów i ta konkretna kobieta w serialu ma trudności z polskim, bo spędziła dziesiąt lat w stanach, to powinna umieć mówić po angielsku- a ma w koncie "tłumacza".

ocenił(a) serial na 8
ezz

W koncie? Chyba "na koncie" jak już, a i tak nie wiem o jakie konto chodzi .

MagdalenaPatterson

Chodziło mu o kąt ;) W kącie siedział człowiek, który tłumaczył na angielski, to co mówiła "Polka" z pralni. :D

sever

nie mu tylko jej. tak, kąt- zmęczenie dopada i moją polszczyznę.

ocenił(a) serial na 10
ezz

Faktycznie dość słabo im to wyszło. Swoją drogą jestem bardzo ciekawa czy to tylko moje wrażenie czy amerykanie uwielbiają wykorzystywać 'polskie akcenty' w swoich produkcjach? Zauważam to tylko dlatego że jestem z Polski czy dlatego że faktycznie jest tego bardzo dużo?