Oficjalnie tom I z trzech wychodzi w USA 25 stycznia, ale w Internecie już teraz można przeczytać całość:
http://plus4chan.org/b/a/res/96283.html (jeśli ktoś ma kłopot z rozwinięciem wątku i obejrzeniem skanów, wystarczy kliknąć na "Reply" w pierwszym poście na stronie)
Część druga wychodzi w maju, trzecia - jeszcze nie wiadomo.
Jeśli ktoś tu ma takie zapotrzebowanie i ma problem z angielskim, mogę zrobić tłumaczenie, tylko dajcie znać, czy jest w ogóle taka potrzeba.
O co chodzi w skrócie: W trakcie świętowania zakończenia wojny w Ba Sing Se, Zuko wymusza na Aangu obietnicę - prosi, żeby Aang go zabił, jeśli Zuko zacznie zamieniać się w swojego ojca. W międzyczasie w życie wchodzi Ruch Przywrócenia Harmonii - projekt mający na celu wysiedlenie kolonii Narodu Ognia w Królestwie Ziemi i oddanie podbitego terytorium. Nie wszyscy są z tego powodu szczęśliwi. Po szóstym zamachu na swoje życie Zuko odwiedza najstarszą z kolonii i dowiaduje się, że są tam ludzie żyjący tam od ponad wieku, którzy naturalnie nie chcą stracić domów. Powoli przekonuje się, że może wysiedlenie ich to zły pomysł, co z kolei prowadzi do poważnego konfliktu między nim a Aangiem. Coraz bardziej zdesperowany, Zuko zwraca się o pomoc do chyba najmniej odpowiedniej osoby...
Co myślicie? Bo moje uczucia są bardzo... mieszane. Za to nowy styl Zuko podoba mi się bardzo, bardzo.
Zgadzam się z patryks83. Nareszcie coś nowego, dobrze, że się zabrali za wypełnianie historii w avatarze.
Gene Yang, autor scenariusza, mówił w wielu wywiadach, że w dalszych częściach pojawi się też Azula, więc poznamy wreszcie dalszy los księżniczki. No i rzucano tu i ówdzie sugestie, że WRESZCIE dowiemy się, co się stało z Ursą (na co fani czekają od pierwszego wyemitowania "Zuko Alone"...). Szkoda tylko, że twórcy sami się spoilerują zapowiadając, że komiksy stanowią niejako przejście do Korry, więc jasne jest, że Yu Dao - kolonia, o którą toczy się spór w "The Promise" - stanie się założonym przez Zuko i Aanga miastem United Republic, więc napięcie między tą dwójką budowane w komiksie nie ma większego celu, wszyscy wiemy, że to się dobrze skończy ;)
Wszyscy wiedzieliśmy też, że Avatar: The Last Airbender się skończy dobrze. Tak jest zawsze, więc akurat argument nietrafiony.
To nie miał być argument, tylko zwrócenie uwagi na coś, co moim zdaniem jest dosyć zabawne :)
Imo zabawne jest to, że nieważne jak źle się dzieje, jak cały świat się psuje i jak niewielkie bohaterowie mają szanse na zwycięstwo, to i tak wygrywają ^^
W sesji będę miała dużo czasu, postaram się wtedy zrobić tłumaczenie całej pierwszej części i dam znać tutaj :) Co do polskiego wydania - nic mi nie wiadomo o takich planach. Być może kiedyś, ale wydaje mi się, że w tej chwili Avatar nie jest na tyle popularny w Polsce, żeby sprowadzać rodzime wydanie :(
SPOILER
Hmmm komiks fajny ale zastanawiam się czy był tworzony przez twórców serialu, może wiesz :)
A co do recenzji to jak powiedział narrator '' znów Zuko zrobił coś głupiego'' , komiks bardzo wciągający, choć krótki . Zuko znów musiał coś odwalić, miejmy nadzieję że w następnych częściach nie przejdzie znów na ''ciemną stronę mocy'' pod wpływem ojca.
Twórcy nie pisali może scenariusza, ale to oni wymyślili główną intrygę i nadzorowali uważnie powstawanie komiksu, przez cały czas zgłaszając uwagi i poprawki - czyli właściwie jak przy powstawaniu serialu. Jest to więc twór tak samo kanoniczny, jak sam serial - jakkolwiek fani by na to stękali ;)
SPOILER
Wszystko wskazuje na to, że Zuko będzie próbował wprowadzić rady Ozaja w życie, ale jestem na 100% pewna, że jego "relapse" nie potrwa dłużej, niż do trzeciego tomu. W końcu nauczył się już czegoś przez swoje poprzednie błędy, a tym razem ma za sobą solidne racje, nawet, jeśli jeszcze nie potrafi za bardzo o nie walczyć i ich porządnie uargumentować. Moim zdaniem tym razem winny jest tak samo on, jak i Aang z drużyną... Wszyscy wykazują tu porządne problemy z komunikacją. Pomijam tu fakt, że akurat kochany tatuś jest ostatnią osobą, u której Zuko powinien szukać rady i tu akurat mam ogromną ochotę trzepnąć chłopaka porządnie przez głowę. Albo autora tego poronionego pomysłu. No, ale wiemy, że z tego bałaganu powstanie w końcu United Republic, więc nie ma się co martwić przejściem Zuko na ciemną stronę na długo... ;)
Jeśli dalej masz ochotę na tłumaczenie, to jest ono gotowe (plik w Wordzie, nie skanlacja). Napisz do mnie na dracomaleficium@yahoo.pl, a odeślę Ci je w załączniku :)
Czy ktoś generalnie zamierza sobie sprowadzić ten komiks? Bo ja jeśli tak, to gdyby mógł przy okazji wziąć drugi egzemplarz dla mnie? ;D Oczywiście mogę dopłacić za fatygę tylko w granicach rozsądku^^
Widziałem serial, film i czekam na Legendę Korry i ten komiks w Polsce o ile będzie. Zauważyłem Żądełko i Strzałę. O ile Knypek i Piącha zostali uwolnieni po pokonaniu władcy ognia, a ci dwaj biorą udział w jakimś chyba powstaniu to niestety... musimy wywnioskować, że Jet nie żyje. A szkoda bo ciekawa postać.
Ja to bym prosiła o przetłumaczenie tego komiksu. :D
Szczerze powiedziawszy tylko tak 'przeleciałam', przeglądając obrazki i Zuko jednym słowem wygląda bez-na-dziej-nie!
Mam nadzieje że komiks ukarze się w Polsce. :)
Tłumaczenie się robi :) Przepraszam, że trwa to tak długo, ale na studiach mam obecnie... no, mnóstwo roboty, a poza tym mam jeszcze parę innych projektów w przygotowaniu, więc to może trochę zająć.
dracomaleficium jak będziesz miał kontynuację tego komiksu to proszę wklej link tutaj
Prawie, zostało tylko przepisać je i popoprawiać, no i rozprawić się z paroma rzeczami, które nie wydają mi się jeszcze jasne :) Myślę, że w majowy weekend powinno być gotowe.
Teraz pytanie do formy: czy wystarczy wam (Tobie? Nie wiem, czy ktoś jeszcze jest zainteresowany :)) tłumaczenie samego tekstu w dokumencie Worda lub Notatnika, czy wolelibyście skanlację (co oczywiście przedłuży cały proces)? Nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale mogę spróbować.
Tłumaczenie gotowe. Filmweb nie pozwala mi wkleić linku do pobrania, wobec czego napiszcie do mnie na maila:
dracomaleficium@yahoo.pl
Odeślę wam w załączniku. :)
Tłumaczenie samo w sobie właśnie skończyłam, teraz muszę tylko znaleźć chwilę, żeby to wklepać na komputer i względnie poprawić. To nie potrwa długo :)
Filmweb nie pozwala mi wkleić linku do pobrania, wobec czego napiszcie do mnie na maila:
dracomaleficium@yahoo.pl
Odeślę wam w załączniku. Całość jest już gotowa.
Wielkie dzięki, spróbuje wklepać tłumaczenie w komiks jak będę miał chwile czasu.
Właśnie na allegro znalazłam użytkownika, który wystawił kilka sztuk tego komiksu. O, tutaj: http://allegro.pl/avatar-the-last-airbender-promise-part-1-avatar-i2271690693.ht ml Co prawda sprowadza go z Wielkiej Brytanii i czeka się ponad 2 tygodnie, ale myślę że warto. Cena to 55 zł z groszami [prawie 56 zł.].
A tak swoją drogą, ktoś coś wie o następnej części ? ;)
Na stronie Kraina Książek http://krainaksiazek.pl/Avatar-The-Last-Airbender,9781595828118.html ten komiks jest tańszy prawie o 20zł :P
Drugi tom wychodzi 30 maja w USA, trzeci pod koniec września. Podejrzewam, że mniej więcej wtedy pojawią się też skany na 4chan - przeciekowe strony z drugiej części już teraz fruwają po necie.
Taaa i fandom drży - dlaczego Mai odchodzi? Czy Suki jest z Zuko? XD Wg mnie to wszystko jest bez kontekstu i na pewno nie zrobiliby w KOMIKSIE z Suki żony Zuko XD
Ha, otóż to ;) Przyznaję, że te obawy wydają mi się nie do końca bezzasadne, bo ten skan jest jednak dość sugestywny, a Gene Yang w wielu wywiadach sugerował, że pairingi poza Kataangiem mogą się pozmieniać (wyraźnie idą w stronę Tokki, co widać)... Ale absolutnie się zgadzam, że trzeba czekać na kontekst.
Btw, jesteś może na twitterze, livejournalu, DA czy jakichś innych portalach? Bo widzę, że jesteśmy obie na bieżąco i pewnie korzystamy z tych samych źródeł, miło widzieć jeszcze kogoś z Polski, kto równie aktywnie siedzi w fandomie :)
Wątpię by w komiksie zmienili jednak związki, bo to troszkę nie miałoby sensu. Najpierw w serialu pokazywaliby, że Sokka i Suki się kochają, a tu nagle w komiksie by to zmienili? Ta sama sprawa tyczy się Mai. A Suki w tym malutki fragmencie z tomu 2, który widzieliśmy pytała się tylko zdrowie Zuko i martwiła się o niego, co wg mnie jest zupełnie naturalną reakcją u przyjaciół.
Kont na tych stronach nie mam, ale tak, często je sprawdzam :) Choć ostatnio najwięcej info jest na tumblr :P
Chcę mocno wierzyć, że skończy się na pairingach z finału, bo, jak mówisz, to nie miałoby sensu - ale o parze Sokka/Suki w ogóle się nie wspomina poza jednym maleńkim wyjątkiem i wygląda to dziwnie.
Chociaż przy tym, co słyszę o części drugiej i trzeciej, pairingi to tylko jeden z wielu problemów tego komiksu. Trzymam kciuki, żeby wyszło dobrze, ale... boję się.
Owszem, tumblr has all the fun now!
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m4uwgcLsN31r0rcfro1_500.png przepraszam, ale musiałam to wrzucić. To z 2 części komiksu "The Promise", które wyszło właśnie dzisiaj. Toph i jej żarty związane ze ślepotą miażdżą jak zwykle system XD Brakuje mi tego <tearbending>...
www. med iafire.com / ?sek2cd41eyzc11q a stąd możecie pobrać cały komiks ( tylko usuńcie spacje!!) :)
Hej gdzie znajdę tom1 komiksu o awatarze? Udało mi się tylko znaleźć tom2.. Coś wiadomo o 3 tomie? :)
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m66rmjnHZJ1rso6iso1_500.jpg COO?? Podobno to zapowiedź 3 części komiksu. Ursa i Azula na wolności!?
Poprawka. To zupełnie nowy komiks pt "The Search"
“This weekend at the American Library Association, Dark Horse announced Yang and Gurihiru will return for a second “Avatar: The Last Airbender” graphic novel series called “The Search,” which explores the biggest unsolved mystery in “Avatar” lore: what happened to Prince Zuko’s mother?”
Quotes from Gene Yang:
““The Search” focuses on Zuko and Azula. Aang, Katara and Sokka will be there, of course, but the Fire Nation royal siblings are really the drivers of the action. In “The Promise,” we see Zuko struggling with his responsibilities as Fire Lord. “The Search” is the next stage of that struggle.”
“In “The Search,” the Gang are still teenagers. “The Search” takes place immediately after the end of “The Promise.”“
“In “The Search,” we’ll see what a prolonged stay in a Fire Nation mental institution does to a person.” (About Azula)
“At the beginning of “The Promise,” Katara and Aang are still in that lovey-dovey stage of their relationship. They call each other pet names and are way too affectionate. By the end of “The Promise,” they will have gone through their first conflict. Their relationship will continue to mature in The Search, but it will take a backseat to the Fire Nation Royal Family. After all, that is one messed up family. They need all the panel-time they can get.”
“I love Toph. She was my favorite character to write in The Promise. Sadly, though, she doesn’t have a big role to play in The Search.”
I cały fandom, łącznie ze mną, oszalał :D Byle to okazało się lepsze od "The Promise"... Ale jako wielka fanka Zuko i jego rodziny, już teraz skaczę i piszczę z radości. BRING IT!
A tu cały wywiad, jakby ktoś był ciekawy: http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=39354
Przyłączam się do wielkiej radości :)
Czy znacie jakiegoś działającego linka do pierwszej części komiksu ??
Szkoda :( bo mogli by przetłumaczyć, za bardzo nie lubię czytać ale ten komiks z chęcią bym przeczytał.
Czytanie całych wątków pomaga :) Napisałam wyżej, że zrobiłam tłumaczenie I części. Napisz na dracomaleficium@yahoo.pl a odeślę Ci w załączniku. Części drugiej tłumaczyć jeszcze nie zaczęłam, szukam skanów w lepszej jakości, które nie wyciskałyby łez z oczu przy próbach rozszyfrowania tekstu.