PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648292}
7,0 11 tys. ocen
7,0 10 1 10675
Anna German. Tajemnica białego anioła
powrót do forum serialu Anna German

Nie jestem pewna:
Karolina Gorczyca grała postać (Polki, matki Jacka) jako Jadwiga Kowalski ( nie J. Kowalska) w serialu "Anna German".
Wychwyciłam akurat ten moment (szukanie matki smutnego Jacka) i pamiętam dość dobrze, że jej tożsamość była wymieniana kilka razy jako Jadwiga Kowalski.

W obsadzie na filmwebie jest jednak podane jako Jadwiga Kowalska. Ja myślę, że to błąd, zważając na to, że zetknęłam się z rodzinami o nazwisku odmienianym jak i nieodmienianym (tutaj identycznie jak w serialu).

ocenił(a) serial na 6
manewr

Znalazłem kiedyś w innych miejscach błędy w obsadzie, ale nie można było tego nawet zgłosić.Mogłem tylko dać komentarz.
Może teraz coś się poprawiło.

maz9

Na razie nic nie ruszyło, jeśli o to chodzi. Trzeba by stanąć na rękach, żeby coś zmienić, ale i to nie wystarcza..

manewr

Ależ właśnie jest prawidłowo! Przecież to Polka, a w naszym języku nazwiska na -ski zmieniają się na -ska w przypadku kobiet. To, że gdzie indziej nie odmieniają nazwisk, nie powoduje, że musimy się wyrzekać własnego języka!

nofelet

Dzięki!
W takim razie, można by pomyśleć, że postaci specjalnie nie odmieniają nazwiska w filmie z powodu nieznajomości gramatyki.
Zamykam temat.