PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682018}

American Horror Story: Sabat

American Horror Story: Coven
2013 - 2014
7,4 55 tys. ocen
7,4 10 1 54712
6,2 17 krytyków
American Horror Story: Sabat
powrót do forum serialu American Horror Story: Sabat

Uważam, że wizja Cordelii z ostatniego odcinka naprawdę się wydarzy, ale osobą, która pozabija wszystkie wiedźmy będzie Myrtle, a nie Fiona.
Wszystko układa się w logiczną całość:
- nikt nadal nie wie o tym, że Myrtle zamordowała dwóch członków Rady
- Myrtle stara się pozbyć z domu wszystkich wiedźm, które zwyczajnie lubi (Cordelia, Zoe...)
- moc Myrtle znacząco wzrosła po spaleniu na stosie
Na początku Myrtle Snow wydawała się zdecydowanie niepogodzona z faktem, że to Fiona objęła pozycję Supreme, a Myrtle przypadła w udziale jedynie funkcja głowy Rady. Od czasu wskrzeszenia przez Misty może ona dążyć do zostania nową Supreme.

Skrót przyszłego odcinka mówi, że przed próbą Seven Wonders Myrtle przygotowuje wszystkim wiedźmom posiłek. W zwiastunie z kolei widzimy Cordelię płaczącą na podłodze (może to nawet ten sam pokój co w wizji); poza tym oczywiste jest, że sporo osób poumiera w finale. Może więc Myrtle zatruła ich ostatni posiłek, żeby móc wszystkich spokojnie pozabijać?
Poza tym niewykluczone, że jako nieszczególnie utalentowana wiedźma współpracowała nawet z Delphi Trust (taka wolta fabularna nadałaby ten organizacji sens w scenariuszu).

Na imdb pojawiła się też teoria mówiąca, że Fiona opętała ciało Myrtle. Takie rozwiazanie jeszcze bardziej uwiarygodniłoby śmiertelną wizję Cordelii.

Podsumowując;
uważam, że Myrtle Snow to najciekawsza postać z tego sezonu (i w sumie jedna z niewielu udanych, Coven odstaje dość mocno poziomem od doskonałego Asylum), ale ciągle coś mi w niej "nie gra". Jestem przekonany, że ona coś knuje i liczę na to, że któraś z powyższych teorii się spełni.

avenitr

Bardzo dobre

ocenił(a) serial na 10
avenitr

Myrtle jest najciekawszą postacią,zarazem najmilszą. Myślę,że Twoja teoria się nie sprawdzi. Raczej Queenie lub Madison będą miały związek z czyjąkolwiek śmiercią...

ocenił(a) serial na 7
Marek487

ta najmilsza postać zmieliła w maszynce do mięsa dwoje członków swojej ukochanej Rady i skutecznie ukryła to przed innymi (swoją drogą - dar Cordelii nie działa najwyraźniej na Myrtle; to by była jej kolejna moc).

ocenił(a) serial na 10
avenitr

Zrobiła to z miłości,żalu i nienawiści. A po obejrzeniu Go to Hell mam mieszane uczucia co do Delii,niby jedyną jej mocą są "wizje i widzenia" a podczas odrzucenia Axeman'a też podniosła rękę.

ocenił(a) serial na 10
avenitr

Może Kaylee jakimś cudem wróci i coś namiesza? : )

Marek487

W to watpie :-).

ocenił(a) serial na 7
avenitr

Myrtle, Myrtle niby taka miła.. ależ oczywiście. a co kryje pod swoimi włosami i kreacjami? Dla mnie Pani Snow to taki archetyp ukrytego psychola, które ciągle żyję w smutku i żalu.. jest pełna zazdrość,, czuję się gorsza od wszystkich, nie ma własnych dzieci... wychowywała Cordelię, która jest prawie że za każdym razem nieudolna i żałosna, ciekawe kto wpajał Cordelii takie rzeczy do głowy?.. Fiona hm wątpie (oczywiście mówię o przeszłość).. to Myrtle mówiła że nigdy nie będą lepsze od Fiony, a dlaczego? bo chciała w ten sposób zyskać choć jednego przyjaciela, osobę podobną do siebie.. taka tam drobna interpretacja, a co będzie? zobaczymy ;)

ocenił(a) serial na 9
avenitr

Tylko czegoś tu nie łapię... Madison już została wskrzeszona i kompletnie nic nie czuje, Misty może każdego przywrócić do życia, a Queenie ma jakąś nową moc i nie może zginąć. Misty można pominąć, ale jak niby Madison i Queenie mogą zginąć? Ta pierwsza w wizji miała głowę do połowy oddzieloną od ciała, a ta druga coś wbitego w twarz (ktoś włożył jej coś ostrego w usta?).

Kierokat

Wszystko sie wyjasni

Kierokat

Queenie nie może zginąć? Jakoś nie wyłapałem tego wątku, myślałem że ona tylko może wejść do piekła i powrócić, ale z własnej woli, nie przez śmierć...

Lolek2213

To tylko ahs :-) :-)

kam001

ale na prawdę było cos że Queenie nie może zginąć bo jak oglądałem po angielsku to mogłem nie wyłapać wszystkiego?

ocenił(a) serial na 9
Lolek2213

Strzeliła sobie w głowę, by ratować Marie przez Hankiem, a potem "powstała z martwych". Jak dla mnie, to świadczy o tym, że nie może zginąć, skoro ma taką moc.

Kierokat

a nie to przecież nie tak, ona sobie sama strzeliła bo jest tą całą żywą lalką vodoo i zabiąła tym Hanka, ale sama nie zginęła, za to myślę że może być zabita przez kogoś innego...

Lolek2213

Fakt

ocenił(a) serial na 9
Lolek2213

Strzeliła sobie w głowę srebrną kulą, więc mimo tego że jest żywą lalką voodoo powinna była zginąć. Była o tym mowa w odcinku "Protect the coven" kiedy Quennie przekonywała Delię, że jest nową Supreme.

Joe_Black1

Może i srebrna, ale czy przeżyłaby gdyby to kto inny w nią strzelił tą srebrną kulką? Tego nie wiemy...

ocenił(a) serial na 9
Lolek2213

tak przynajmniej twierdzi ona sama :)

użytkownik usunięty
avenitr

Bardzo ciekawa i prawdopodobna teoria !

Tez tak mysle, ale dopoki nie zobacze napisow koncowych lcze na to ze Fiona wpadnie i powie sorprise bi tch

Plot twist Delia prawdopodobnie placze nad cialem Misty :-)

kam001

albo nad ciałem Myrtle... wszak były ze sobą bardzo związane... ;-)

hulboj

Um 99% misty no dobra 90

kam001

oby nie... nie moja Misty... ;-(

hulboj

zobaczymy :-). Jest tyle teorii ze juz mnie glowa boli a najgorsze jest to ze wszystkie moga byc prawdziwe :-)

avenitr

coś w tym jest, ponieważ (być może to przeoczyłem, jeśli się mylę wybaczcie i poprawcie mnie) w wizji Cordelii brakowało właściwie Myrtle...

ocenił(a) serial na 8
avenitr

Jak wizja może dotyczyć Myrtle skoro Delia dotknęła Fiony? To się w ogóle nie trzyma kupy.

DeathOfMe

Madison również dotknęła i nic nie widziała, choć ta miała na sumieniu Misty... Może dlatego, że Fiona jeszcze ani razu nie umarła, w przeciwieństwie do Madison i Myrtle.

hulboj

Umm tak ale posiadanie wszystkich mocy tez nie czyni kogos supreme to tez mowila :-) :-). A tak pozatym to chyba spala Fioe i na tym sie skonczy

hulboj

Prawdopodobny spoiler!!!!! poprawka spala Myrtle, Misty nie przejdzie siedmiu prob :(:( polegnie na descensum :(. Plus jeszcze kilka ciekawych opcji :-)

ocenił(a) serial na 7
avenitr

"Na imdb pojawiła się też teoria mówiąca, że Fiona opętała ciało Myrtle. Takie rozwiazanie jeszcze bardziej uwiarygodniłoby śmiertelną wizję Cordelii."

Teoria fajna, ale Fiona nie ma jak opętać innego ciała, bo nie ma duszy. Wydaje mi się, że to może być kluczem.
Albo Fiona od dłuższego czasu żyła w jakimś rozszczepieniu i czeka by wrócić zza światów.