PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506934}

Wielki Gatsby

The Great Gatsby
2013
7,3 252 tys. ocen
7,3 10 1 251595
6,2 61 krytyków
Wielki Gatsby
powrót do forum filmu Wielki Gatsby

Na "Wielkiego Gatsby'ego" wybrałam się do kina kilka dni temu. Byłam ciekawa, czy ten film
rzeczywiście zasługuje na tak dobrą ocenę. Wszyscy wokół zachwycali się i zachęcali do
obejrzenia. Nie mogę powiedzieć, że się zawiodłam, bo nie spodziewałam się niczego. Po
prostu chciałam wyrobić sobie swoją własną opinię, może nieco subiektywną. Nie czytałam
książki, może w tym tkwi mój błąd, ale teraz chciałabym ocenić jedynie film i moje odczucia
płynące z obejrzenia go. To nie jest portal o książkach, ale o filmach.
Zacznę może od tego, że kompletnie nie rozumiem, o co chodziło w tym filmie. Była dobra gra
aktorska, świetny soundtrack, niesamowity klimat. Jednak fabuła była prosta, nie zauważyłam
żadnego przekazu. Czuję niedosyt. Przez cały film miałam wrażenie, że ktoś usiłuje mi coś
przekazać, jednak robi to tak nieudolnie, że ja tego nie dostrzegam. "Wielki Gatsby" to według
mnie film prosty i o niczym.
Dałam ocenę 7/10. Głównie za muzykę, grę aktorską i klimat. Jednak, gdybym miała ocenić
samą fabułę i umiejętność przekazu, moja ocena na pewno byłaby o wiele niższa.

ocenił(a) film na 8
killxannette

Nie czytałem książki, więc jeśli fani powieści zaraz napiszą, że nie wiem o czym mówię to się nie zdziwię. Sama historia na pewno po części mówi o ulotności pewnych rzeczy, oraz stawia dość banalnie sprawy niematerialne nad materialnymi i nie tylko. Sednem dla autora filmu było jednak przełożenie tej całej powieści na dzisiejsze czasy. Uznał że to co tam się dzieje w latach 20-tych dzieje się również dziś - jak mówi: huczne imprezy, całe masy szalejących na nich ludzi, tani alkohol, co raz niższa moralność, zdrady, życie na kraju kryzysu gospodarczego i różne tego typu zjawiska opisane w książce to nie tylko przeszłość ale i teraźniejszość. Nie wiem co dokładnie chciał z kolei tym przekazać, możliwe że to po części film o zepsuciu społeczeństwa, czy przynajmniej jego części. I tak już nawiasem mówiąc, między innymi to powiązanie dwóch różnych okresów powodowało dobór nowoczesnej muzyki do filmu z akcją w dawnych czasach. Wiem, że to trochę wymijająca odpowiedź, ale nie jestem pewien żadnej konkretnej interpretacji przekazu z filmu ;)

ocenił(a) film na 3
killxannette

Książka pokazywała zepsucie moralne towarzyskich elit tamtych czasów. Stawianie ponad wszystko pochodzenia i majątku, całkowite materializowanie związków, zarówno przyjaźni, jak i miłości. Pogoń za rozrywką. Brak ponoszenia konsekwencji za własne czyny. Brak cywilnej odwagi i słusznego postępowania w obliczu dokonywanych życiowych wyborów. To właśnie 'reżyser' próbował przekazać. Ale nie martw się, nie tylko ty tego nie odczułaś :) Bo twórcy zamiast skupić się na symbolicznych scenach, które to wszystko by podkreśliły (Daisy z mężem zdradzający się nawzajem, wybór męża wg zamożności, porzucenie prawdziwej miłości na rzecz zachowania wygód, wreszcie najważniejsze- nieprzyznanie się do winy i zrzucenie odpowiedzialności za śmierć Myrtle na Gatsbyego, brak ludzi na jego pogrzebie), skupili się na pokazaniu przepychu (i trzeba przyznać, że im się udało, ale tylko to). Gatsby na tle tych wydarzeń, mimo iż majątku dorobił się nielegalnie, miał rysować się jak prawdziwy idealista, którego celem jest marzenie (kobieta) i jest w stanie poświęcić wszystko, żeby to zdobyć. Miał się rysować jako postać, która szczęście swojej prawdziwej miłości przedkłada ponad własne.
Nie chodziło o to, żeby "zmiksować" te i tamte czasy, chociaż oczywiście brzmi to na interesujący zabieg w filmie, który niejednokrotnie się udawał innym reżyserom. Akurat Luhrmann potrafił wszystko zepsuć. Oczywiście, że może to być jakieś odniesienie do naszych czasów- ale chyba nie takie, że teraz też są imprezy... A niestety Luhrmann wg mnie tak to właśnie przekazał
I masz rację, fabuła jest bardzo prosta, co nie znaczy, że musiała być przedstawiona w tak nieinteresujący sposób.
Zacytuje wypowiedź z pewnego portalu filmowego, która odzwierciedla moje uczucia: 'Problem is, that this movie, when it's entertaining- it's not Gatsby, and when it's Gatsby- then it's not entartaining anymore' Amen.

ocenił(a) film na 10
Zamsz_i_Nubuku

http://www.filmweb.pl/film/Wielki+Gatsby-2013-506934/discussion/Wyja%C5%9Bnie%C5 %84+nadszed%C5%82+czas,2218043

ocenił(a) film na 7
caym4N

Odsyłasz mnie do swojego wątku, który już był przeze mnie czytany. I co z tego? Po co wstawiłeś/aś tutaj link do swojego wątku, który zresztą nic nie wyjaśnia, a jedynie jest Twoją subiektywną opinią?

ocenił(a) film na 10
killxannette

Bo może nie chciał się powtarzać?

ocenił(a) film na 10
Zamsz_i_Nubuku

Wiele z tego co napisałeś(/aś?) było pokazane;) Chyba zależy od tego kto jak patrzy na film, było mnóstwo przepychu i jeśliby zostać tylko przy tym co się widziało faktycznie trudno zobaczyć "przekaz" Gatsby'ego, ale jak nie ma się już przed oczami tych świecidełek i dudniącej Lany Del Rey można na spokojnie film przemyśleć :)
Nie patrzcie na moją ocenę, bo pewnie po ponownym oglądnięciu zmienię ocenę do 8 (7-9, trudno teraz powiedzieć :P ). Tak czy siak cieszę się, że film oglądnęłam, bo ta cała "oprawa" wprawiła mnie w stan zachwytu i sięgnęłam po książkę.

ocenił(a) film na 3
lucha_luska

byc moze, ja niestety tego nie odczulam i musze przyznac ze dodatkowo jestem uprzedzona do rezysera. ale kazdy ma swoje zdanie :) pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
killxannette

Jak słusznie zauważyłaś film Wielki Gatsby jest filmem prostym i o niczym. Nie ma żadnej dodatkowej treści,ale ładnie wygląda.

Jest natomiast na podstawie książki, która fabułę ma,co prawda także prostą (film w pełni ją przedstawia) jednak głównym jej atutem są świetnie nakreśleni bohaterowie, bardzo "żywi" i mimo hedonistycznego stylu życia niepozbawienie psychologicznej głębi i charakteru. Powieść w dużym skrócie jest o zderzeniu ideałów Gatsby'ego ze światem, który wszelkich ideałów jest pozbawiony. Fitzgerald dodatkowo na kilka lat przed Wielkim Kryzysem przewiduje samozagładę tego świata.

Zamsz_i_Nubuku w powyższej wypowiedzi całkiem nieźle przedstawił dlaczego film jest słaby w porównaniu do książki :)

ocenił(a) film na 9
killxannette

---> ludzie to bardzo zdradliwy naród

ocenił(a) film na 7
killxannette

po prostu przerost formy nad treścią