PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=704445}
6,0 21 tys. ocen
6,0 10 1 21116
4,0 2 krytyków
Spectral
powrót do forum filmu Spectral

Obejrzałem właśnie film Spectral. Dobrze się ogląda, dopóki nie włączył mi się trigger na określenie "Kondensat Bosego-Einsteina". Tak chamsko nagięli pojęcie naukowe pod swój świat, a im dalej, tym coraz bardziej łapałem się za głowę, jakie niedorzeczności się tam dzieją (karabin plazmowy? Poważnie?).
Aż mi się przypomniały midichloriany. Po cholerę te naukowe wyjaśnienia? Mogli zostawić ten mistycyzm, opracować odpowiednią broń na podstawie zebranych informacji i próbować uciec z miasta. Ale nie. Because America!

ocenił(a) film na 6
Masa_san

Bo to tak madrze brzmi i jeszcze Einstain to juz w ogole :) i sterowanie stworkami przez uklady nerwowe ludzi czy co to bylo - to, co sie rozsypywalo w proch po wylaczeniu. Nie ma fizykow na taka fizyke. Trzeba przyznac, ze chociaz film glupi i raczej dla milosnikow gatunku tylko, to nie spalili zupelnie drugiej polowy. Wiele ciekawych horrorow, strasznych, z pomyslem traci klimat jak sie okazuje, ze to mityczny potwor pozerajacy dusze dzieci czy inne takie stworzenie. Tutaj do konca ciagneli, wyjasnili, pokazali, mialo sens prawie. Prawie.

Masa_san

A jednak o dziwo istnieje coś takiego jak Kondensat Bosego-Einsteina tylko nikt o nim nie słyszał bo jest praktycznie bezużyteczny.

Outrunz

No nie do końca bezużyteczny. Komputer kwantowy na przykład. Warto zajrzeć do prac Immanuela Blocha na temat kondensatu i jego zastosowań.