Mam pytanie, chciałabym przeczytać wszystkie książki o przygodach Sherlocka, ale nie wiem w jakiej kolejności zacząć. Czy można zacząć czytać, którą się chce, czy jednak trzeba w jakiejś kolejności?
Każda książka, czy opowiadanie, to odrębna historia, dlatego nie ma przymusu co do kolejności czytania. Na pewno sama fabuła pozostanie zrozumiała. Polecam jednak zachowanie względnie odpowiedniej chronologii. Dzięki temu wszystkie fakty będą dla Ciebie jasne od początku do końca, choćby na przykład to jak poznali się Holmes i Watson i dlaczego mieszkali razem.
Holmesa czytałam dawno, dlatego nie pamiętam szczegółów. Wiem jednak że w innych kryminałach, choćby w Poirot pani Christie, czasem pojawiają się postaci z poprzednich powieści i nieopatrznie zdradza się czytelnikowi rozwiązanie wcześniejszych zagadek. Jeśli jeszcze się ich nie czytało, psuje nam to zabawę. Przy czytaniu wg kolejności wydania, nie ma z tym problemów.
Zabierz się najpierw za Studium W Szkarłacie.
A książki Christie są według mnie lepsze niż Dyle'a.
No i na pewno lepiej przeczytać "The final problem" z tomu "The memoirs of Sherlock Holmes" przed opowadaniem "Pusty dom" z "The return of Sherloch Holmes", ale nie będę pisać dlaczego, bo nie chcę psuć przyjemności czytania tym, którzy jeszcze nie czytali. :)
W sumie można czytać w dowolnej klejności, ale było napisane w tej co następuje poniżej ( dużo tego nie ma)
Ksiażki:
* Studium w szkarłacie (A Study in Scarlet)
* Znak czterech (The Sign of Four)
* Pies Baskerville'ów (The Hound of the Baskervilles,);
* Dolina trwogi (The Valley of Fear, )
Kryminały (zbiory opowiadań):
* Przygody Sherlocka Holmesa (The Adventures of Sherlock Holmes)
* Pamiętniki Sherlocka Holmesa (The Memoirs of Sherlock Holmes):
* Tajemnica złotego pince-nez
* Zniknięcie młodego lorda
* Sherlock Holmes niepokonany
* Mumia zmartwychwstała
Czy film oparty jest na jednej konkretnej części, czy są to zupełnie nowe przygody wymyślone przez reżysera ??
nie-film nie jest oparty na żadnej konkretnej części. właściwie jedyne co łączy bohatera kasiążkowego i filmowego to nazwisko i zamiłowanie do zagadek;))
absolutnie nie mogę się z tym zgodzić ;) filmowego i książkowego Sherlocka łączy bardzo wiele, no może oprócz zaborczości wobec Watsona i romantycznych uczuć do Irene Adler
Tak, właśnie poczytałam sobie trochę historii, to zauważyłam, że nie tylko imię, nazwisko i zamiłowanie do zagadek ich łączy :)
jeśli chodzi o zaborczość.ten duet bardzo przypominał mi stosunek House i Wilsona.nie umiałam się otrząsnąć z tego porównania
Postać House jest częściowo wzorowana na postaci Sherlocka; maja też podobny adres zamieszkania :P
Film oparty jest na komiksie, który inspirowany jest książkami. W efekcie z książkami ma niewiele wspólnego.
tzn. może nie niewiele, ale mniej niż mógłby mieć. Jest po prostu przefiltrowany.
Trochę nie masz racji, bo przygody są w Księdze wszystkich dokonań jako zbiór opowiadań, które wychodziły w gazetach i nie było ich w jednym zbiorze pod takim tytułem. Tytuł "Przygody..." np. ma także lektura szkolna, która jest tylko zbiorem opowiadań z końca, początku itd.
Pierwsze jest "Studium w szkarłacie", drugi "Znak czterech", 3 to opowiadania, uświadczysz ich tylko w nieoficjalnych zbiorach i to wybrane, więc proponuję kupić księgę wszystkich dokonań Holmesa gdzie masz chronologicznie ułożone wszystkie książki i opowiadania. Później są "Dzienniki Sherlocka Holmesa", "Powrót Sherlocka Holmesa"(nie wiem czy jest wydany inaczej niż ylko w księdze wszystkich dokonań), "Pier Baskerville'ów", "Dolina strachu"(chyba tylko w księdze dokonań), "Księga rzypadków Sherlocka Holmesa", "Ostatni ukłon"(Księga wszystkich dokonań).
Kolejność przygód Holmesa:
-Studium w szkarłacie
-Znak Czterech
-Przygody Sherlocka Holmesa
-Dzienniki -||-
-Powrót -||-
-Pies Baskerville'ów
-Dolina Strachu (w niektórych wydaniach Trwogi)
-Księga przypadków S.H.
-Ostatni ukłon
cały zbiór znajdziesz w wydawnictwie REA :) miło było pomóc! :) Pozdrawiam, Holmesomaniak :)
Najłatwiej jest chyba kupić "Księgę wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" - mało poręczna, ale na braki nie można raczej narzekać. Dostępna w Empiku:)
Z tego co widziałam można też znaleźć w Taniej Książce ( przynajmniej w Krakowie na Grodzkiej, ale podejrzewam, że w innych też)