PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627100}

Obecność

The Conjuring
2013
7,4 246 tys. ocen
7,4 10 1 246477
6,6 51 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Coz, mimo ze film swietnie nakrecony, a napiecie i groza wyciskane sa z niego jak z porzadnie namoczonej i scisnietej
gabki, to jednak czegos zabraklo w samiutkiej koncowce. Dokladnie to brak mi wyjasnienia co dokladnie dalej stalo sie np
z duchem tego chlopca. Czy demon wypedzony z ciala tej kobiety znikal, czy wrocil w mury tego strasznego domu?
Tego mi zabraklo i dlatego z oceny 9 musialem zejsc do 7.

ocenił(a) film na 7
aswq1

niebardzo wiem o ducha jakiego chłopca Ci chodzi? duch był wiedźmy i pokojówki,chociaż w samym domu było sporo duchów. Dla mnie nielogicznym natomiast jest to,że to był demon,czyli cos co nigdy nie stąpało po ziemi jak sam przyznał ten koleś,po czym mówią o opętaniu przez ducha wiedźmy matek która zmusza do zabicia dziecka. Chyba ze jeśli chodzi o wiedźme,to ja też opętał ten sam demon,ale z tego co zrozumiałam,to ona to zrobiła z własnej woli,żeby przypodobac sie szatanowi hen hen czasu wcześniej,wiec kto opętywał te obiety - demon,czy duch wiedźmy?

ocenił(a) film na 5
Shrodis

"niebardzo wiem o ducha jakiego chłopca Ci chodzi? " aswq1 pisał o Rorym,

ocenił(a) film na 8
Shrodis

Wydaje mi się, że oni na początku tylko stwierdzali, że to demon, a przecież dopiero później odkryli, iż jest to duch wiedźmy.

Shrodis

demon był duchem wiedźmy :), tak przynajmniej ja zrozumiałem z filmu

ocenił(a) film na 7
marckoza

demon nie może być duchem,a duch demonem bo duch to dusza człowieka,a demon nie jest i nie był istotą ziemską ;) poza tym tak w sumie oni cały czas mówili o etapach "schodzenia" na ziemska powłoke demona i tak wg tego przez cały film chronologicznie szły wydarzenia,zastraszanie,żywienie sie strachem,ostatnim punktem jest opętanie,więc niebardzo sie to zgadza z tym że to duch jest,zwłaszcza ze duchy nie opętują ;)

Shrodis

może ten demon "zszedł" na ziemię, przez ta Batszebę i jej szatańskie rytuały, a "odżywiał się" kolejnymi rodzinami, na koniec został w tej lalce, a tak na serio to za dużo w tym filmie zrzyn z PA, ciąganie za nogi, trzaskanie walenie w drzwi, wiedźmy, takie PA w konwencji Amityville

ocenił(a) film na 7
marckoza

taka moda teraz na paranormalne zaczepki i egzorcyzmy,chcieli to połaczyć w 1 no powiedzmy ze wyszło niepowalająco,ale najgorzej też nie jest na tle produkcji ostatnich lat. z tym przywołaniem demona też mi przez myśl przeszło ale w sumie chyba nie było nic na ten temat wspomniane więc nie brałam tego pod uwagę

użytkownik usunięty
Shrodis

Tak naprawdę, duch może opętać człowieka. Zdarza się to rzadko, ale jednak tak. :)
Co do tego, że demonem nie jest coś co nie było człowiekiem, nie jest prawdą. Ludzie mogą stać się demonami, jak Fleischmann, Neron, Kain, Hitler - to przecież byli ludzie. A znany przypadek ich opętania to A.Michel sławna z ''Egzorcyzmów Emily Rose''

ocenił(a) film na 7

Skoro duch może kogoś opętać,to min Hitler jest duchem nawiedzającym,ale nie demonem, demon to upadły anioł ale absolutnie nie jakiś człowiek, wystarczy jakaś ogólna wiedza biblijna,jeśli ktoś sie interesuje tym to tym bardziej powinien wiedzieć ;) a filmy pokroju emili rose brane na serio to troche...no...żenujące ;)

użytkownik usunięty
Shrodis

Zaś A.Michel naprawdę istniała i to właśnie jej życie, a raczej opętanie opowiada film.

ocenił(a) film na 7

wiesz no, kwestia wiary w to co na filmie widać ;) może i żyła,ale ja nie wierze w prawdziwość wszystkiego co jest pokazane na filmie, poza tym to film, wiec jest mnóstwo przekolorowań.

ocenił(a) film na 7

wiesz no, kwestia wiary w to co na filmie widać ;) może i żyła,ale ja nie wierze w prawdziwość wszystkiego co jest pokazane na filmie, poza tym to film, wiec jest mnóstwo przekolorowań.

użytkownik usunięty
Shrodis

Zgadzam się, ale dziewczyna żyła i była opętana.

ocenił(a) film na 7

Masz więcej takich "faktów"? Wierzysz we wszystko co ci mówią?;>

użytkownik usunięty
Dealric

A Ty nie wierzysz w nic czego nie widzisz?

ocenił(a) film na 7

Wierzyć można w co się chce. Nie masz prawa nazywać czegoś faktem jeśli nie możesz tego udowodnić proste, prawda?

Nie wiedzieć czemu większość wierzących osób nie rozróżnia wiedzy od wiary i faktów od domniemań...

użytkownik usunięty
Dealric

Nie mogę tego potwierdzić, bo jej nie poznałam. :)

aswq1

A mnie najbardziej przeszkadza "hollywoodzkie zakończenie". Naprawdę, mogliby sie postarać, bo to moim zdaniem obniża wartość filmu.

Poza tym, faktycznie - było kilka momentów autentycznie wbijających w fotel!

nikitablack

no właśnie choćby dlatego nie potrafię nazwać tego filmu dobrym. Wybrali najprostsze, najbardziej przewidywalne zakończenie jakie było możliwe.

ocenił(a) film na 10
pw0201

wiecie co? ciężko się czepiać zakończenia, bo ten film naprawdę był oparty na faktach, Ed i Lorraine Warrenowie naprawde istnieją a demony naprawdę istnieją moja kumpela raz brała udział w egzorcyzmie, i opowiadała mi jakie to przerażające przeżycie, jak o tym myślę aż mam ciarki na plecach

http://en.wikipedia.org/wiki/Ed_and_Lorraine_Warren

lisilis

pewnie mi nie uwierzysz, ale latanie na zwykłym krześle jest niemożliwe i nigdy w historii świata się nie wydarzyło. Ten film być może zaczerpnął co nieco z prawdziwych zdarzeń, ale większość jest wymyślona. Co do egzorcyzmów to każdy wierzy w co chce, ja osobiście uważam to za idiotyzm.

aswq1

dokładnie. miałem takie same odczucia.