MOŻLIWE SPOILERY
Czy ktoś znalazł odpowiedzi na pytania we wskazówkach?
10 wskazówek Lyncha jak rozgryźć film:
- Zwróć szczególną uwagę na początek filmu, przynajmniej dwie wskazówki są ujawnione przez napisami.
- Zwróć uwagę na kiedy pojawia się czerwony abażur.
- Czy wspomniany jest tytuł filmu, który kręci Adam Kesher? Czy jest wspomniany po raz drugi?
- Gdzie mam miejsce wypadek?
- Kto daje klucz i dlaczego?
- Zwróć uwagę na szlafrok, popielniczkę, kubek.
- Co się czuje, uświadamia sobie i zbiera w w Club Silencio?
- Czy tylko talent pomaga Camilli?
- Zwróć uwagę na wydarzenie wokół człowieka za barem "Winkies"
- Gdzie jest ciotka Ruth?
najbardziej ciekawi mnie tytuł filmu Adama, rzeczywiście został wspomniany?
i co dzieje się wokół człowieka za barem "Winkies"?
To na pewno nie jest fake, tylko prawdziwe lynchowe wskazówki?
Od dawna można je znaleźć w filmwebowych ciekawostkach i spędzają mi one sen z powiek.
Mulholland Drive to mój ulubiony film, widziałem go wiele razy i mimo to problem mam z odpowiedzeniem na te pytania.
Po kolei:
1. Pierwszą wskazówką mogło by być - kamera powolnymi ruchami wędruje na łóżko i zbliża się do poduszki - czyli sen. Nie wiem co to za 2 wskazówka.
2. Nie wiem co to jest abażur :) Po wygooglowaniu widzę, że musi chodzić o tą czerwoną lampę. Pojawia się chyba zawsze wtedy gdy dzwoni telefon. 2 pojawienie, to - Diana odbiera telefon i dowiaduje się o spotkaniu z Camilą. 1 - seria telefonów na początku, po których w filmie pojawia się Betty. Nie wiem jaki tego wszystkiego miałby być głębszy sens.
3. Nie przypominam sobie tytułu filmu. Był na zaręczynach wymieniony jedynie tytuł filmu, w którym Diane poznała Camile, ale również dodano że to nie Adam go reżyserował.
4. Ale o co chodzi? Mulholland Drive? I co z tego? Raczej chodzi o podobieństwo ze sceną w której to Betty wychodzi z limuzyny. No ale pytanie jest jednak o miejsce wypadku.
5. To jasne. Zabójca po wykonaniu zadania. Ale co ten klucz otwiera? Diane takie zadała pytanie, morderca zaczął się smiać. Ale jaka jest odpowiedź? :)
6. No to scena po przebudzeniu się Diane. Dzięki kubkowi i szlafrokowi łatwo chronologie kilku scen ułożyć.
7. Możliwosc bycia w snie? Mozliwosc zycia we własnym, wyimaginowanym swiecie, widzenia to co chcemy zobaczyc?
8. Której Camili? Pierwszej - oczywiscie, ze nie. 2 - trudno powiedziec.
9. Gdy widzimy tego goscia zawsze kogos "zabijaja marzenia". Co jeszcze - strach, lęk największy, z którym nie można sobie poradzić? Jeszcze jakies pomysly?
10. ?? Z rozmowy Diane wynika, że nie żyje.
"To na pewno nie jest fake, tylko prawdziwe lynchowe wskazówki?"
dokładnie, też się nad tym zastanawiam...
większość 'wskazówek' zinterpretowałam podobnie, nie daje mi jednak spokoju to 'wydarzenie wokół człowieka za barem... daje się do zrozumienia, że to jakieś konkretne wydarzenie. nie mam na razie możliwości obejrzenia filmu, ale o ile sobie przypominam nie widziałam tam nic szczególnego.
a co do klucza, otwiera może coś w rodzaju świadomości Diane? w scenie, gdy Rita otwiera pudełko, Betty znika, zaczyna się nowa rzeczywistość, budzi się Diane. nie da się tego racjonalniej wytłumaczyć :)
Mi jednak bardziej chodzi o tę scenę juz przebudzoną Diane, gdy zabójca daje jej kluczyk, ale nie ten ze snu do pudełeczka.
Sceny z człowiekiem za barem były dwie.
Pierwsza - z tym facetem co o snie opowiadal. Druga - bodaj po rozmowie Diane z zabójcą. Facet obraca w dłoniach to niebieskie pudełeczko. Kładzie je na ziemię i następnie "wychodzi" z niego para staruszków.
No i co ten przeklęty kolor niebieski symbolizuje? We wszystkich Lynchowych filmach barwa ta towarzyszy rozmaitym mistycznym i nadprzyrodzonym wydarzeniom. Pudełko też było niebieskie.
Nie tak dawno w starym wywiadzie z Kieslowskim doczytałem, ze w jego trzech kolorach (równiez bardzo lubie) niebieski symbolizuje wolnosc. Czy u lyncha też (w sumie i pudełko i swiatełka w klubie silencio by pasowaly)
Wskazówki są prawdziwe. Zostały umieszczone przez Lynch'a na wydaniu filmu na DVD.
na podstawie tego, co wyczytałam na mulholland-drive.net:
1.- tańczący ludzie nawiązują do konkursu tanecznego, który Diane wygrała (mówiła o tym na przyjęciu)
- kamera pokazuje łóżko oczami osoby, która sie na nim kładzie- sen
-odgłos wciąganej kokainy i ciężki oddech- ledwo to słychać i sugerowałoby, że Diane zapadła w ten dziwny sen po wzięciu narkotyku
2.-czerwony abażur pokazany jest najpierw na końcu łańcuchu telefonów obok telefonu, który nie jest odbierany, później sie dowiadujemy, że to telefon Diane.
3. tytuł filmu to "The Sylvia North Story"- najpierw jest wypowiedziany na przesłuchaniu, potem na przyjęciu (film opowiada tragiczna historie upadłej gwiazdy)
4. wypadek dzieje sie w tym samym miejscu, w którym zatrzymał sie samochód i Diane została poprowadzona przez Camille na przyjecie do Keshera, niedaleko jego domu. może to oznaczać, że było to ważne i traumatyczne miejsce dla Diane (najpierw nadzieja, że związek nie jest skończony, potem upokorzenie na przyjęciu)
5.w filmie tylko jeden kluczy jest dany- klucz do mieszkania ciotki poprzez Coco. zabójca nie dał Diane klucza, tylko go dla niej zostawił. niebieski klucz ze snu różni sie od tego, który Diane miała otrzymać po wykonamy zleceniu, Diane nigdy nie dotknęła klucza, który Rita znalazła w torebce.
6.szlafroki:
szlafrok ciotki Ruth- kosztowny, przeznaczony dla Betty, jednak nosiła go tylko Rita.
czerwony szlafrok który Rita ma na sobie w trakcie próby tekstu z Betty i szlafrok, który ma wtedy na sobie Betty - różowy
szlafrok, który Betty nosi po przebudzeniu jest podobny do tego ze snu, ale biały, spłowiały, jak gorsza wersja tamtego
popielniczka:
-popielniczka w kształcie pianina na stoliku jest we wspomnieniach (scena na kanapie z Camilla), w teraźniejszości (telefon od Camilli, Diane wspominająca, samobojstwo) jej już nie ma, co oznacza, że Diane zamieniła sie mieszkaniami przed zleceniem zabójstwa.
-popielniczka z petami obok telefonu i lampki z czerwonym abażurem w domu Diane- Diane nigdy nie była widziana z papierosem wiec pety mogły byc Camilli lub sąsiadki
kubek:
-Diane robi sobie kawe w takim samym kubku, w jakim pije ja w kawiarni.
-kawa zmienia sie na whisky, gdy Diane dochodzi do kanapy- co oznacza przejście z teraźniejszości do wspomnienia z Camillą.
-na przyjęciu Diane pije z kubka, którego wzór układa sie na SOS
7.uczucia: nieodwzajemniona miłość, ból, strata, zagubienie
uświadamia sie, ze wszystko jest iluzją, sen nie byl rzeczywistością, sen sie skończył
zbiera sie (dostaje) niebieskie pudełko, które Betty znalazła w torebce- klucz ma Rita, po otwarciu, Diane sie budzi. czyli dostaje sie możliwosc przebudzenia.
8. -blond Camilla jest "rekomendacja" braci Castigliane i dzięki nim dostaje role- to może oznaczać, że dla Diane ta senna "konspiracja" ma byc racjonalizacją , dlaczego nigdy nie udało jej sie zostać gwiazda w prawdziwym życiu.
-ciemnowłosa Camilla miała romans z reżyserem, prawdopodobnie wykorzystywała swój wdzięk by piąć sie w gore.
jest jeszcze hipoteza, że pieniądze które Diane przekazuje w barze nie byly zaplata za zabójstwo ale miały pomoc Camilli w karierze. ( co by miała potwierdzać pomoc Camilli w zdobyciu paru ról dla Diane jako rodzaj zapłaty)
9. -Dan spotyka twarz ze swoich koszmarów i umiera na atak serca
-pozniej widzimy znowu ta osobe jako zalosna bezdomna istote, ktora jednak przeraza Diane w prawdziwym życiu- wypuszczajac z pudelka jej dziadków, którzy doprowadzają jś do szaleństwa.
-na końcu widzimy znów ta straszna ciemna twarz, która zostaje zastąpiona jasną twarzą Diane- co możne oznaczać, ze to kolejna postać Diane, jej ciemna strona.
10. -w śnie Diane jej ciotka kreci film w Kanadzie i pozwala jej mieszkać w swoim apartamencie.
-w rzeczywistości jej ciotka nie żyje, zmarla zanim Diane przyjechala do LA, prawdopodobnie byly sobie bardzo bliskie, pozostawiła jej spadek. (w przemyśle filmowym jest taki żart- acting in Canada oznacza bycie martwym.)
-ciotka pojawia sie w snie tuz przed przebudzeniem Diane, tak samo ubrana jak gdy wyjeżdżała, Betty juz wtedy nie bylo- prawdopodobnie łączyła je obie wielka tęsknota i silne uczucia, ale zawsze sie mijaly.
-możliwe, że niebieskowlosa kobieta w Silencio to Ruth.
Jedyną wskazówką, jaka absolutnie wystarczy, by "zrozumieć" (lepszy zwrot to "w pełni doświadczyć") ten film to fakt, że cała pierwsza połowa filmu to sen Diane Selwyn. Jeśli już to wiesz, to reszta jest "prawie zupełnie" jasna ;-) Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Lyncha.
to jest oczywiste prawie że, tylko te 'wskazówki Lynchowskie' są dla mnie bardziej zawiłe niż cały film ;)