Witam, jak myślicie jaką rolę będzie pełniła maska? Czy przypadkiem nie będzie ona tylko i wyłącznie teatralnością? Pamiętacie co mówił Henri Ducard (czyli Ra's Al Ghul) do Bruce podczas jego treningu w Lidze Cieni ... "Musisz stać się kimś więcej niż człowiekiem w oczach przeciwnika" a także "Teatralność i złuda to potężna broń" (oczywiście nie twierdzę z góry że Bane to uczeń Ras'a ale... czemu nie? ; ) ) możliwe że Bane tak jak Bruce wziął teatralność na poważnie ; ) maska ta ma przerażać i zastanawiać do tego znajomość dość brutalnych stylów walki "Heavy-handed, heavy footed" (jak sam Tom Hardy powiedział to nie chodzi o walkę ale o masakrę ; ) ) przez to z Bane'a robi się dość przerażający przeciwnik. Raczej wątpię aby dzięki masce przeistaczał się w jakieś monstrum rodem z komiksów prędzej możliwe jest że może zwiększyć swoją tężyznę ale tylko i wyłącznie bez "pompowania" mięśni ; p
oczywiście jest też ewentualność że Bane musi nosić maskę bo bez niej umrze może to się wiązać z chorobą lub jakimś urazem. Dla mnie to każda z tych możliwości może się sprawdzić. A wy jak sądzicie?
Hm gdzieś było już bodajże napisane, że Bane w przeszłości został ciężko ranny i właśnie ta maska umożliwia mu normalne funkcjonowanie dostarczając substancje w formie gazu dzięki której jest on wstanie wytrzymać okropny ból. I ta właśnie możliwość dla mnie jest jak najbardziej prawdopodobna. Całkowicie różni się od koncepcji komiksowej ale do mnie przemawia. Pozdrawiam.
A więc pewnie nie będzie nam pisane zobaczenie venomu w "TDKR", tak jak nie było jadu Jokera w "TDK". Szkoda, że Nolan na rzecz realizmu zrezygnował z tych klasycznych motywów z komiksów.
Może być też tak że podczas eksperymentów wojskowych wstrzyknięto mu taki jad którego później nie musi uzupełniać, efekt po prostu może być trwały dla jego organizmu. Możliwe że na rzecz "realizmu" Nolan zrezygnował z efektu specjalnego jakim było by "pompowanie" Bane`a jadem co sparing z Batmanem.
maska mu dostarcza tlen, ten zaś znieczula jego ból ... więc jeżeli Bane jest gościem który sam lubi zadawać ból, no i jeżeli połamie gacka z początku filmu, to podczas ostatniej rewolty na schodach, batman sciąga maske Banowi, prawdopodobnie, mimo że gość nie wygląda mi jak Hardy z twarzy, to chyba chodzi o niego, no zobaczcie sami ... http://www.caughtonset.com/christian-bale-in-batman-3/
nie wydaje mi się zeby Nolan tą sceną kończył film, coś mi tutaj po prostu nie pasuje, jest to zbyt proste do przewidzenia, aż takie nie Nolanowskie ....
No tak w sumie nie nawiązywałem do maski tylko do ogółu postaci wiec w sumie nie łapie, czemu piszesz o masce Bane`a???chociaz wczesniej juz był wyjaśniany powód po co on ja nosi :) ale dzieki za przypomnienie:) a co do tego czy Hardy wygląda jak Hardy, to po przytyciu bodajże 17 kg każdemu się trochę fizjonomia zmienia :)
pod maską jest inny gość - zobacz porównanie http://imageshack.us/photo/my-images/443/timthumbphpoo.jpg/
Uwaga możliwy spojler (choć w to wątpię, ale wolę napisać :D)!
Ostatnio wysnułam sobie taką historyjkę:
Jak pamiętamy, Bruce (w pierwszej części) zamiast zabić tego człowieka, co popełnił zbrodnię zniszczył dom Ra's al Ghul'a, tak, że wybuchł. Co Wy na to, że Bane był ninją, który jako jedyny przetrwał wybuch, ale za cenę noszenia właśnie tej maski. A teraz chce zabić Bruce'a za zniszczenie dobytku jego mistrza Ra'sa i w ramach rekompensaty za jego cierpienie związane z bólem, od którego chroni go maska...
Ale to tylko przypuszczenie, więc proszę nie rzucać się na mnie jeżeli coś się sprawdzi... :)
Możliwe ale ja słyszałem, że Bane sprzeciwił się Ra's al Ghulowi i miał własne zdanie oraz podważał autorytet mistrza a ten tak zmasakrował Bane'a, że przez to musi nosić maskę
A, to możliwe. Nie słyszałam o tym, ale może Bruce był w to zamieszany, więc Bane chce się odegrać :)
No, pożyjemy, obejrzymy, zobaczymy...
"pożyjemy, obejrzymy, zobaczymy..." Exactly : D Tylko mam nadzieję że jakaś retrospekcja związana z Bane'm się pojawi bo w przypadku Joker'a tego nie było w dalszym ciągu nikt nie wie skąd ma te blizny dwie różne historie a żadna nie potwierdzona ; - ) podobnie może być z Bane'm albe oby nie : )
Pojawi się, Nolan mówił, że dowiemy się wszystkiego o pochodzeniu Bane'a, dlaczego chce zniszczyć miasto i czego chce od Batmana.
W filmach Nolana o Batmanie każdy szczegół ma uzasadnienie w rzeczywistości. A więc maska Bane'a nie będzie tylko dla picu, ale będzie spełniać jakąś bardzo ważną rolę dla noszącego ją człowieka. Jest bardzo skromna w porównaniu ze swoimi pierwowzorami i przeszła lifting odpowiedni dla potrzeb myslącego widza XXI wieku. Jestem pewien że to jakiś rodzaj aparatu do oddychania a " zęby " maski to baterie lub przewody do doprowadzania odpowiedniego gazu. Na pewno jej sens wyjaśni lepiej jak zwykle Lucius Fox.
W samym prologu mamy kwestię w dialogu, że Bane musi nosić tę maskę <z jakiejś tam przyczyny - brak konkretów> No może oprócz tego, że mówi coś tam o wielkim bólu, jeśli koleś ściągnął by mu maskę. Więc z pewnością można założyć, że maska jest mu potrzebna.. do życia i nie jest tylko ozdobą.
Podzielam również zdanie ludzi co do powiązania Ra's'a z Bane'm - sam kiedyś pomyślałem właśnie, że może Nolan zrobi z Bane'a takiego nowego, 'lepsiejszego' ucznia Ra's'a, a i najemnicy z którymi się buja mogą należeć do Ligi Cieni aniżeli być stricte najemnikami.
" Podzielam również zdanie ludzi co do powiązania Ra's'a z Bane'm - sam kiedyś pomyślałem właśnie, że może Nolan zrobi z Bane'a takiego nowego, 'lepsiejszego' ucznia Ra's'a, a i najemnicy z którymi się buja mogą należeć do Ligi Cieni aniżeli być stricte najemnikami "
Bardzo prawdopodobne, biorąc pod uwage że Ra'S w chciał w BB za pomocą Wayne'a zmienić Ghotam w kupkę gruzu, co mu się nie udało bo Wayne miał zamiar uratować Ghotam a Bane jak widać nie ma skrupułów. Poza tym powrót Ligi Cieni do zamiaru z pierwszego filmu uważam za świetne zakończenie serii bez względu na to czy Bane ukręci Batmanowi łeb u samej du..y czy będziemy świadkami kolejnego oklepanego zwycięstwa pozornego dobra nad pozornym złem. Co prawda uważam że negatywne zakończenie byłoby lepsze i definitywnie zamknęło by trylogię Nolana.
Nie koniecznie negatywne zakończenie może zakończyć trylogie może być po 50% ; ) zakończy się i pozytywnie i negatywnie.
" zakończy się i pozytywnie i negatywnie "
A pomieszczenie może być jednocześnie oświetlone bardzo jasnym światłem i może być w nim jednocześnie ciemno jak w pochmurną listopadową noc. Nie ma czegoś takiego jak negatywno - pozytywne zakończenie. Osobiście uważam że historia faceta który chciał sam uratować sumienia kilkudziesięciu kompletnych imbecyli powinna się skończyć źle jeżeli Nolan nie chce żeby jego trylogia była postrzegana jako naiwna. Inaczej wyjdzie na to że Batman to taki Superman ale bez kolorowego trekotu i super - mocy ale z tym samym super - pozytywnym wpływem na uczucia ludzi.
Są różne wizje jak Nolan zakończy trylogię tyle ile fanów tyle spekulacji na ten temat osobiście mam zdanie takie iż "Legend End" ma się do tego iż zginie Batman jako symbol w walce o dobro Bruce przeżyje lecz z uszczerbkiem na zdrowiu. Ale nie mówię że Nolan nie uśmierci Bruca w TDK zaskoczył tym jak zginęła Rachel Dawes i Harvey Dent/Two-Face więc kto wie może słowa Harvey'a "You Either Die a Hero, or You Live Long Enough To See Yourself Become the Villain" sprawdzą się i Batman jako jedyny bohater komiksowy zginie. 27 lipca przekonamy się ; - ) Pozdrawiam.
Ja bym jednak obstawiał, że Batman powie do Bane'a " Twój mistrz wstydziłby się za ciebie " i Bane przemyśli swoje zachowanie, przeprosi Batmana i założy fundacje, która pomoże w odbudowie Gotham
Za bardzo mnie akurat nie porwały ale może po filmie jeszcze lepiej wczuję się w klimat i będą to inne odczucia .
Ja myślę że w końcowej walce zaiskrzy pomiędzy Banem a Brucem i obaj odkryją w sobie uczucia homoseksualne. :D
To jest bardzo prawdopodobne, na jednym z nowych zdjęć dochodzi między nimi do kłótni i Batman leży na Banie więc to możliwe :D
Dokładnie - powiązanie byłoby dobrym <ośmieliłbym się nawet rzec: zajedwabistym> pomysłem na zwieńczenie trylogii <stąd też moja nadzieja, że Liam Neeson właśnie dlatego pojawił się na <choćby na jeden dzień> na planie TDKR. Swoją drogą pytanie: a Ra's'a nie miał grac jakiś nowy, młodszy aktor?!
Co do zakończenia: podejrzewam, że jednak będzie to pozytywne zakończenie, wszak ze wszystkich znaków na niebie <trailer'y, spoty, opisy, itp.> wiemy, że Bruce już i tak dał ciała <nie był Backiem, pewnie coś będzie nie halo po tym, jak dostanie wciry od Bane'a> Osobiście wolałbym coś negatywnego na zwieńczenie, ale tych negatywów też już było swoją drogą nie mało i podejrzewam, że trylogia zakończy się akcentem pozytywnym dla postaci Bruce'a - Bacek będzie śmiało stał na straży dobra i pokoju w Gotham <lol xD>
Tak, postać młodego Ra'sa zagra inny aktor, natomiast Neeson zagra już starszego i doświadczonego mistrza, oczywiście obaj pojawią się w retrospekcjach.
Jeżeli chodzi o zakończenie to wydaje mi się, że Batman zabije Bane'a. To tylko moja teoria ale przypomnijcie sobie co Ra's al ghul powiedział Batmanowi w ostatniej scenie w pociągu
"Have you finally learned to do what is necessary?", po przez te słowa chciał powiedzieć Bruce'owi aby ten w końcu go zabił. Wydaje mi się, że utwór z nowego OST " NECESSARY EVIL" w jakimś stopniu nawiązuje do tego dialogu z BB i Batman złamie swój kodeks zabijając Bane'a.
Dzięki za info sabina_s13, KamPlayer.
A jeszcze jedno pytanie <z góry dzięki za odp.>: to, że pojawią się <młody/stary Ra's> w retrospekcjach to już fakt, czy póki co plotka? Teraz sobie zdałem sprawę, że Bane jak Bane, ale może to być niezłe wprowadzenie lub nawiązanie do rodzinki, kiedy wyjdzie na jaw, że Miranda Tate okaże się Talią <na co bardzo liczę.. i chcę tego xD>
Miranda to na 98% Talia al Ghul, wystarczy zobaczyć odpowiednie zdjęcia w necie tutaj przykład. Więc już wiemy skąd Bane weźmie thumblery :) Ja mimo wszystko mam nadzieję na pojawienie się Ra'sa w czasie rzeczywistym :)
http://cdn.styleforum.net/5/53/53f0b9c5_Marie-Cotillard-as-Talia-Al-Ghul-the-dar k-knight-rises-24321905-467-700.jpeg
Jeżeli zabije Bane'a ciekawe jak to zrobi w jaki sposób? "necessary evil" ma w sobie coś dziwnego od 1:05 mam wrażenie że podczas tego kawałka w jednym momencie jak by uchodziło życie (wiem że to śmieszne ale tak jakoś to odbieram) może Batman ściągnie maskę dla Bane'a a ten wykończy się sam? Potem przydał by się jakiś dialog między Bane'm a Batkiem.
Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić końcowej walki, mam nadzieję, że będzie to walka sam na sam a nie z udziałem najemników i policji. Dialogi z pewnością będą a znając duet braci Nolan będzie mega.
takiego dialogu można się spodziewać
http://www.komiksynaekranie.com/_pliki/ups/2012/01/BatmanBaneVoiceComic.jpg