1. Jaką rolę w całej historii odgrywała Sati ?
2. Dlaczego, gdy Smith - wyrocznia zmienił Neo w Smitha był on hmm... inny?
3. Gdzie odbywa się ostatnia scena z Wyrocznią i Architektem, w Matrixie(zresetowanym) czy w realnym świecie?
4. Co się stało z Neo? Czy zazna spokój? Gdzie zostało zabrane jego ciało?
Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to napisze.
aaa i jeszcze jedno - Co dalej? Co wywalczył Neo?
odpowiem na trzecie..
kilka sekund przed tą sceną był reset Matrixa.
i pierwsze ;)
Sati jest kolejną anomalią.
W takim razie co się stało z ludźmi wyzwolonymi, nadal tułali się pod ziemią? Co z nimi się stało, wyszli na powierzchnie ? Zostali podłączeni?
Skoro Sati jest kolejną - siódmą już anomalią, to jaki cel miała misja i śmierć Neo?
I jaki cel ma życie Sati?
Mi sie wydaje ze celem Neo było to zeby był pokój na świecie no i zabic Smitha A Seti to tylko przypuszczenia zeby ten pokój dlaej trwał
Mnie ciekawi to ze w jednej z ostatnich scen a mianowicie kiedy smith zabija neo a zarazem siebie to znikaja wszyscy agenci ... neo tez ... zostaje tylko wyrocznia ... lezy na asfalcie na deszczu :P
nie kapuje tego troche :P
I takie jeszcze pytanko :
kim tak naprawde sa Architekt i Wyrocznia ?
1 Symbolizowała nowy ład, nową wersję Matrixa, jako program mający ludzkie uczucia...
2. Inny? Raczej tak samo wyglądał :)
3. W nowej wersji Matrixa(już 4)
4. Neo stał się istotą transgeniczną(nie jestem pewien, czy to to słowo..) Ciało nie wiem, pewnie będzie zmielone i dostarczone żywym podłaczonym dożylnie :P
Ludzie żyli w kanałach w syjonie, na powierzchni przecież nie dało się żyć, zimno i brak słońca... Z tym, że maszyny juz na nich nie polowały..
Sati to nie anomalia... Anomalnia nie mogłaby powstać bez wcześniejszej śmierci Neo :)
Architekt i Wyrocznia to programy, twórcy Matrixa(Wyrocznia pomagała przy 3 wersji)
Neo walczył ze Smithem najsilniejszym(tym, powstałym z Wyroczni) więc po skasowaniu przez źródło Smitha, Wyrocznia wróciła do swej powłoki :)
A ja mam tyle pytań :D:D:D
1. Skoro wyrocznia i architekt to sa programy , tworcy matrixa to kim/czym jest Serafin ?
2. Nie skapowalem troche ostatniej sceny kiedy architekt rozmawia z wyrocznia ... mowi cos ze to byla niebezpieczna gra czy jakos tak :)
Chcialbym teraz nawiazac do 2 czesci Matrixa ... Neo kiedy spotkal sie z architektem dowiedzial sie ze bylo juz paru wybrancow przed nim ... jakos nie moge tego poukladac wszystkiego ... po co to ?
pozdr
Poprzedni wybrancy to byly programy do sterowania ludzimi w Zionie...
ale sadzac ze slow Architekta... wszyscy wybrancy przeszli przez tamte drzwi prowadzace do zrodla !? ... jedynie Neo znalazl w sobie prawdziwe ludzkie uczucia i wybral zycie Trinity... tym samym pokrzyzowal plany Architekta.... a pozniej byly juz tylko Revolucje ;)
1. Serafin, program z miasta maszyn, chroni tego, co najważniejsze, w 2 wersji Matrixa pracował dla Merowinga, potem stanął przeciwko niemu by chronić wyrocznie.. Dlatego Merv zwraca się do niego judaszu ;]
2. Niebezpieczna gra, ponieważ całą zmianę Matrixa na 4 wersję zaplanowała Wyrocznia, ale coś mogło pójść nie tak(Neo mógł coś zawalić).. To Wyrocznia odpowiada za miłość Neo i Trinity, za możliwości Smitha, za całą przemianę Neo i za to, że tak jak jego poprzednicy nie wybrał drzwi ratujących ludzkość w tradycyjny sposób :)
"jakos nie moge tego poukladac wszystkiego ... po co to ? " Uświadomił Neo, kim jest, jest anomalnią, nie pierwszą, lecz siódmą, wyjaśnił jak się to wszystko odbywało, i że Wyrocznia tak naprawdę, to część systemu, kierująca nim, aby gatunek ludzki mógł przetrwać..
"Poprzedni wybrancy to byly programy do sterowania ludzimi w Zionie... "
Nieprawda, to oni byli sterowani przez Wyrocznie, i też trafiali do źródla, musieli się poświęcić, aby można było odbudować Zion..
"jedynie Neo znalazl w sobie prawdziwe ludzkie uczucia i wybral zycie Trinity..." Myśle, że to sprawka Wyroczni, nie Neo ;-)
"tym samym pokrzyzowal plany Architekta." Achitekt obserwował Neo, tak jak Wyrocznia, i Wyrocznia i Neo wiedzieli, że Neo wybierze Trinity, więc nie do końca pokrzyżował ;-)
Ja też mam pytanie
kim była ta wielka morda co sie pokazała Neo i z nią gadał gdy przebywał on w miescie maszyn
Hm, wg mnie, bo od razu mi takie coś wpadło do głowy podczas oglądania, to był Architekt, jakby jego emanacja poprzez maszyny, które kontrolował, i utworzyły tą gębę
Deus ex machina to się nazywało ;-) Czyli można przetłumaczyć, jako coś w rodzaju boga maszyn, głównej maszynie.. Prawdopodobnie to był architekt, ale nie wiem, czy w sumie maszyny mają jakiegoś przywódcę.. Każdy robi, do czego jest zaprogramowany, i każda maszyna myśli w taki sam sposów, stąd "Nie potrzebujemy Cię, nie potrzebujemy niczego" mówione w liczbie mnogiej..
Deus ex machina to się nazywało.. Ale to raczej nie architekt.. Poza tym nie jestem pewien, czy maszyny mają swojego przywódcę, bo niby poco, skoro myślą w podobny sposób(akcja-reakcja). Dlatego Deus ex machina mówi w liczbie mnogiej "Nie potrzebujemy Cię".. Architekt był stwórcą Matrixa - systemu, do którego byli ludzie podłaczeni, ale czy od razu całego miasta maszyn? Wątpie..
W ogóle po co te maszyny mają takie wielkie miasto po co im to ???
a może to poprostu wielki komputer
Ludzie to co innego niz maszyny my w miastach wkońcu mieszkamy a roboty chyba nie
chyba normalne, że wszystko lepiej było umieścić razem, żeby kabli energetycznych idących z pól z ludzmi nie ciągnąć w parę miejsc, żeby mieć jakiś system obronny(bojowe jednostki razem) a jak bojowe jednostki nie są używane, gdzies musiały stać i się ładować, itp itp.. Dlatego powstało duże miesto..
Tak w ogóle też sie zastanawiam dlaczetgo Morfeusz nie rozpoznał wyroczni bo jak dla mnie ona wcale sie nie zmniła i co miała na mysli mówiąc że poniosła durzą ofiare
lol
http://matrix.thescarymonkeyshow.com/images/oracle.jpg
zupełnie inna aktorka gra(z 1 i Reaktywacji umarła 2 miechy po kręceniu Reaktywacji)
Poniosła ofiarę, bo straciła swoją powłokę(tak to w filmie wymyślili). Morfeusz jej nie poznał, bo nigdy tak nie wyglądała :)
>Neo stał się istotą transgeniczną
_transcendentalną_ - trudne słowo :)
(transgeniczna jest żywność modyfikowana genetycznie powstała z roślin które otrzymały geny innych gatunków)
no chyba że chodziło Ci o to, że Neo stał się transgeniczną żywnością dla podłączonych do matrixa bateryjek ;-)
Ktoś pisał, że Neo walczy ze Smithem tym powstałym z Wyroczni (że niby jest najsilniejszy), ale wg mnie jeżeli 1 Smith coś pochłania to automatycznie dostają to inni Smithowie, dlatego gdy Smith pochłonił Neo, Matrix nie mógł wytrzymac takiej potęgi w każdej osobie (w tym przypadku w każdym Smith) i zrobił restarta :)
nie czytałem wszystkich postów ale ja uważam że:
1. nie wiem, mi sie wydaje że było to zaznaczenie tego ze maszyny potrafią kochać, ale pewnie jakies znaczenie dodatkowe było
2. matrix jest tworzony "matematycznie" tzn wszystko jest tam wyliczane, osoby które troche sie znaja na systemachlub programowaniu wiedzą ze jest coś takiego jak dziedziczenie (szczególnie klas). wiedza też dobrze jak łatwo mozna popełnic błąd
3. w matrixie po restarcie
4. umarł, nie było pokazane gdzie i po co je zabrano
5. pokój, pewnie na jakieś 10 lat
podsumowujać:
- w chwili restartu i ponownego wczytania matrixa został popełniony bład i wygenerowany w postaci anomali (wybraniec jest przecież początkiem i końcem)
- pokój bedzie trwał do czsu kieedy ludzie nie odbudują Zionu
- potem wyrocznia wyszuka kolejnego "naiwnego" któremu powie ze odszuka wybrańca (anomalie). w pierszej części matrixa morfeusz mówi do neo że kiedyś mieli przywudce który mógł w matrixie zmieniać wszystko ale umarł a wyrocznia przepowiedziala jego ponowne przyjście
- architekt i wyrocznia zostawili zion po to aby ta wojna kiedyś sie odrodziła ponieważ bali sie że matrix z niekontrolowaną anomalia mógłby niepociągnoć za długo
- muszą byc dwa światy ponieważ 1 idealny świat nie mógł by istnieć, żaden i nigdy
- smitch po restarcie stanie sie spowrotem programem "antyhakerskim"
- podejżewam ze klucznik jest tak samo ważny jak wyrocznia i architekt, więc on też będzie wczytany ponownie
no, to moje zdanie
hmn... Skąd pewność, że w 4 wersji będzie wybraniec? Ja uważam, że nie.. Matrix jest miejscem, gdzie każdy ma jakiś wpływ na niego(Sati a wschód słońca może to symbolizować) Poza tym to znów raj, może coś z 1 części Matrixa, a tam nie było wybrańca.. Zion nigdy nie będzie silniejszy od maszyn, bo są setki lat w plecy, jak chodzi o liczbę i zapewne technikę.. Poza tym Zion nie jest tak do końca zniszczony, a większość przeżyła.. Smitha i reszty agentów nie będzie, nie są potrzebni.. Ci co czują, że coś jest nie tak choćby na poziomie podświadomości(Architekt -Reaktywacja) zostają uwolnieni, wcześniej nie mogli być, i dlatego byli agenci, którzy ich pilnowali..
Wyrocznia mówi, że podejrzewa, że kiedyś Neo wróci, mówi to z przenośnią, mając na mysli wybrańca..Co jest możliwe, ponieważ..
Był
Matrix 1 - raj
Matrix - trudno to nazwać:P
Matrix 3 - czasy współczesne
Matrix 4 - raj..
Historia zatacza koło, więc Wyrocznia podejrzewa, że do starej 3 z Wybrańcem znów dojdzie.. Takie moje zdanie :)
1. Jaką rolę w całej historii odgrywała Sati ?
Postać Sati wydaje mi się choć niepozorna to kluczowa w III części...
po pierwsze przypomnijmy sobie kim byli 'rodzice' Sati:
były to dwa programy - ojciec: "power plant systems manager for recycling operations" a matka "interactive-software designer"
córka - program potomny dziedziczący właściwości programów rodzicielskich - czyli czegoś w rodzaju systemu operacyjnego elektrowni oraz programu tworzącego inny 'interaktywny' software - i jak widzimy na końcu tworzy Słońce :)
Sati wg mnie jest kernelem Matrixa 4.0 - programem tworzącym/zarządzającym tym nowym światem (czyli jest tym czym Mev dla M2.0 oraz Wyrocznia dla M3.0 ;-))
Zdaje się, że Rama Kandra, ojciec Sati był coś w stylu boskiej części Neo, i to wynikało z hinduizmu :)
Ale o tym jutro :P
Tak jak Obiecałem:
W trylogii bardzo często pojawiają się zdania, zwroty, linijki dialogu, zdające się mieć bardzo zwykłe, powierzchowne znaczenie, lecz w rzeczywistości niosące głęboką, symboliczną treść. W Reaktywacji, podczas spotkania z Wyrocznią, Neo pyta ją, dlaczego tu jest. "Z tego samego powodu co ty," odpowiada. "Uwielbiam cukierki." (Już raz przytoczyłem wcześniej ten fragment. To idealny przykład.) W rzeczywistości oznacza to, że Wyrocznia rozkoszuje się nieposłuszeństwem -- uwielbia smakować zakazanego owocu. W Rewolucjach, gdy Neo mówi "Znam cię," sytuacja jest podobna. Tak, w rzeczy samej, Neo poznaje mężczyznę z restauracji. Naprawdę oznacza to jednak, że Neo rozpoznaje Ramę tak, jak swe odbicie w lustrze. Neo spotyka siebie -- oto kolejna para przeciwieństw. Neo w czerni to Paraszurama i Wąż. Rama-Kandra to oczywiście Ramaczandra, siódma inkarnacja Wisznu i Chrystus. Precyzując -- Rama-Kandra reprezentuje boskość Chrystusa.
RAMA-KANDRA - Jestem Rama-Kandra. To moja żona, Kamala, i moja córka, Sati. Jesteśmy zaszczyceni.
W mitologii hinduskiej, Kamala to rzeczywiście żona Ramaczandry. (Może nie dosłownie -- Kamala jest inkarnacją Lakszmi, tak samo jak Ramaczandra jest inkarnacją Wisznu.) Jest to starannie dobrana para, o której (tak jak w przypadku Neo i Trinity) możemy mówić jako o jednej osobie. Ich córką jest Sati (tu już nie ma konkretnego związku alegorycznego z mitologią). Interpretując więc rodzinę po samych imionach myślę, że chodzi tu o ukazanie, iż doskonała ofiara rodzi się z boskości.
Pora powiedzieć parę słów właśnie o "boskości". Nie jest to absolutnie żadne niezwykłe stworzenie, żyjące sobie gdzieś daleko poza czy wysoko nad nami -- chodzi o boskość ludzkiej duszy, czyli nieodzowny element stanu oświecenia, który to stan jest z kolei odpowiedzialny za wszystkie wybory i ich prawdziwą przyczynę. Bóg powiada, "Nie poruszy mnie nic prócz mej woli." Strach i pragnienie nie dotyczą Boga, gdyż istnieje On poza wymiarem czasu, a więc wybór dokonany przez oświeconą duszę bez zaistnienia żadnego bezpośredniego wpływu jest wyborem doskonałym. To esencja doskonałej, świadomej ofiary. Nie dzieje się ona z jakiegoś powodu. Nie ma naturalnej przyczyny. Sam wybór jest zarówno początkiem, jak i końcem. Gdy więc Bóg schodzi do wymiaru czasu, pojawia się cierpienie i współczucie. Powrót "do góry" następuje poprzez ofiarę, do której prowadzi Święty Graal, droga pomiędzy przeciwieństwami.
Powracając do sceny rozmowy na Mobil, zwróćcie uwagę, że Rama trzyma swą córkę przed sobą, dokładnie pomiędzy sobą a Neo. Znaczy to właśnie to, co przed chwilą powiedziałem -- kwintesencja Graala, poświęcenie i ofiara, znajduje się dokładnie pomiędzy Ramaczandrą a Paraszuramą.
ale to by tłumaczyło parę rzeczy:
1. Rama-Kandra w matrixie jest personifikacją pewnej maszyny (jej programu) - mianowicie jak sam mówi - zarządcą systemu elektrowni i recyclingu (wiemy o jaki recycling chodzi ;-)) - to ta maszyna zabiera na końcu ciało NEO ! :) tak więc wiadomo co się stanie z jego ciałem, natomiast jak mówisz ważna jest symbolika jego imienia (w ogóle kluczem do zrozumienia matrixa jest etymologia imion :)) - Neo zaczyna świecić stając się istotą duchową przechodzi w inny wymiar za jego właśnie sprawą - czy mi się wydawało czy wyglądał wtedy jak Chrystus na krzyżu ? jej... wszystko zaczyna się układać w logiczną całość :)
2. Kamala jest symbolem kobiecości i płodności (pogooglałem ;-)) - dzięki temu pojawiła się Sati :) zrodzona z czystej miłości jak wiadomo bez innego powodu - jednak jej rolą (Sati) było stworzenie czwartego matrixa - (Kamala przedstawia się jako program do tworzenia interaktywnego software'u - Sati dziedziczy te właściwości - tworzenia - po matce, zarządzania - po ojcu, a wymiarze symbolicznym - po matce - kobiecość, płodność, miłośc, po ojcu - boskość)