PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=149809}

Karol - człowiek, który został papieżem

Karol, un uomo diventato papa
2005
6,9 167 tys. ocen
6,9 10 1 167068
5,1 28 krytyków
Karol - człowiek, który został papieżem
powrót do forum filmu Karol - człowiek, który został papieżem

Czy postać Juliana Kordka którą grał Shopov była prawdziwa? Bo jeśli tak to zapewne osoba która
tak prześladowała papieża nie nazywała się naprawdę J.Kordek? Czy ktoś coś wie więcej na ten
temat? Jak naprawdę nazywał się ten człowiek? Co się z nim stało po wyborze Wojtyły na papieża
oraz po upadku komuny?

ocenił(a) film na 9
Rales

Pewnie wzorowana na jakimś UB-ku. Nie wiem czy Julian Kordek istniał naprawdę, ale pewnie jakaś postać wzorowana na nim była.

ocenił(a) film na 8
Rales

Ciężko powiedzieć. Nie znalazłem żadnej informacji na jego temat. Nasuwało mi się skojarzenie podobieństwa z postacią pułkownika granego przez Krzysztofa Wakulińskiego w filmie "Prymas. Trzy lata z tysiąca", bo tam też rozmawiał z kardynałem Stefanem Wyszyńskim:
https://www.filmweb.pl/film/Prymas+-+Trzy+lata+z+tysiąca-2000-962

Może to ten sam koleś.

Rales

W scenie narady partyjnej jest podana jego dokładna funkcja, jest szefem departamentu piątego (zajmującego się kościołami i związkami wyznaniowymi) w MSW. Można sprawdzić, kto wtedy sprawował ten urząd.

A co się z nim stało? Wiele osób tego nie zauważa, ale w jego ostatniej scenie, kiedy słucha w radiu informacji o wyborze Wojtyły na Papieża, bawi się trzymanym w ręku pociskiem od pistoletu. Jest to zapewne sugestia, że co najmniej rozważał wtedy samobójstwo, bo jako człowiek inteligentny i w jakimś tam stopniu ideowy, widział jasno, jak wiele zła wyrządził i jak wielką klęskę życiową poniósł.

Niesamowita zupełnie kreacja i według mnie - piszę to bez szydery - jeden z najbardziej zapadających w pamięć villianów w dziejach kina.

Bartlox

Szopow jest od tego mistrzem. Nie przypadkiem DWA razy grał Piłata. :)