Dokument Davida Gelba z muzyką Philipa Glassa o 85-letnim Jiro Ono, jednym z najsłynniejszych mistrzów sushi na świecie. Jiro Ono całkowicie poświęcił swoje życie doskonaleniu swojej profesji. Przygotowywaniem sushi zajmuje się niemal od dziecka. Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi. Pomimo sędziwego wieku czuwa nad... czytaj dalej
Po obejrzeniu tego dokumentu doszedłem do wniosku że smutne jest życie tego człowieka i on nie jest nawet tego świadomy. Całe życie pracował ciężko, nie miał czasu dla rodziny, rodzice się go wyrzekli, całym jego życiem stało się robienie sushi. Nie ma żadnych zainteresowań poza robieniem sushi, nigdzie nie podróżował,...
więcejDokument generalnie bardzo mi się podobał. Już nie chcę się rozdrabniać na czynniki pierwsze i pisać, że muzyka świetna, zdjęcia, świetne pokazanie tematu itp. To po prostu widać. Brakowało mi jednak tego co mnie najbardziej interesuje. Czyli dokładniejszego zaplecza robienia sushi. Wiem, wiem, że było przecież, nie da...
więcejMuzyka, zdjęcia, wszystko zostało perfekcyjnie zrealizowane. Oglądając, mamy wrażenie, jakby
film opowiadał o losach jakiegoś wybitnego muzyka czy innego artysty, podczas gdy główną
postacią dokumentu jest kucharz, do tego prosty i skromny człowiek. Film o rzeczy tak banalnej
(przepraszam, jeżeli to kogoś uraziło...
Tylko dążąc do doskonałości, do perfekcji, przekraczając wszelkie bariery, wkładając w daną dziedzinę całe serce i umysł oraz ocean cierpliwości można odnieść prawdziwy sukces. Tu nie ma drogi na skróty – albo robisz coś na 120%, albo nie rób tego wcale - chyba, że twoją jedyną ambicją jest przeciętność. Dobrze...
..bo Jiro Ono jest jak dyrygent, który pomimo swojego podeszłego wieq z niezmiennym zaangażowaniem i namiętnością od lat kieruje swoją niewielką restauracją w Tokio, odznaczoną 3ma gwiazdkami Michelin. Lokal ma jedynie 9 miejsc dla gości.
Niezwykły dokument o niesamowitym człowieku-pracoholiq, ciągle dążącym do...