Jakie zauważyliście różnice między książką, a filmem?
Wiele scen było dokładnie, słowo w słowo przeniesionych z książki, ale tez niektóre wątki zostały pominięte lub trochę zmienione. Czy na korzyść? :)
Od razu pisze, że wiem, że wszystkiego nie da się przedstawić w filmie bo by trwał X godzin ;) Chodzi mi po prostu o różnice :)
Wyszukałam kilkanaście takich przykładów, wszystkie znajdują się w artykule na stronie: http://www.recenzjum.pl/2013/12/igrzyska-smierci-w-pierscieniu-ognia.html
Odpowiadając kilka uwag
"W filmie ukazano jak Plutarch manipuluje Snowem, aby ich plan się powiódł. W książce tego nie ma." Zgoda tyle że książka jest napisana w 1 osobie więc nie mogło tego być.
"W książce nie wiadomo nic na temat istnienia wnuczki Snowa." Informacja że Snow ma wnuczkę jest w Kosogłosie.
Z resztą w pełni się zgadzam.
Pewnym wytłumaczeniem jest fakt cze druga część musiało kontynuować jedynkę i pewne wątków nie dało się dodać np. Magde. Dodatkowo film musi pokazać trochę więcej niż to co wiedziała Katniss np. właśnie manipulacja Snowem
Mimo braków pwenych scen czy wątków i tak nie jest źle :)
Oczywiście wiem, że z tego powodu iż w książce prowadzona jest narracja pierwszoosobowa kilka rzeczy należało zmienić, wprowadzić. Ale to nadal są różnice między książką, a filmem :)
ja sie ciesze, ze byla wnuczka Snowa. przez nia widzial jaki Katniss ma wplyw na ludzi. z ta fryzura itd. no i bedzie kontynuacja z tym jak Snow moze wykorzystac Peete przeciw Katniss, bo ona powiedziala, ze tez chce kogos tak pokochac i snow wie, ze ona na serio go kocha. to sa dobre watki bo w ksiazce mozna to opisac a w filmie nie. ;)
Według mnie troche szkoda, że pominęli wątek Bonnie i Twill i to jak Katniss musiała przeskoczyć przez ogrodzenie, bo podłaczyli je do prądu, a także tego, że nie pokazali igrzysk Haymitha, obrazów Peety, Dariusa jako awoksy, zegarka Plutchara i jeszcze kilku inych rzeczy, ale jak dla mnie film i tak był idealny. <3 Ale mam 1 pytanie, czy Katniss nie pocałowała Gale'a w filmie o 1 raz więcej niż w książce? :-P
IGRZYSKA HAYMITCHA
brak sceny z zegarkiem
Darius
Bonnie i Twill
Zegarek
i w filmie były 3 albo 2 pocałunki z Galem w książce 1
Wnuczka Snowa ( To akurat mi się bardzo podobało szczególnie jak powiedziała że wszyscy w szkole czeszą się jak Katniss
Wydaje mi się że w książce było więcej Finnicka I mniej Johanny ( Co mi akurat nie przeszkadza bo kocham Johanne a w Kosogłosie nie ma jej za wiele, za to Finnick będzie mógł się wykazać w 3 części)
Obrazy Peety
W książce dużo dokładniej była pokazana relacje Cinny i Katniss
Wydaje mi się że w filmie Effie jest dojrzalsza
No i jeszcze w filmie dużo szybciej się zorientowali o co chodzi z sączkiem i Zegarem.
I nie przypominam sobie, żeby wysłali im chleb nwm może coś przeoczyłam ale to też było ważne
Spośród ważnych:
- pomyłka Plutarcha: Pokazał Katniss zegarek, bo nie spodziewał się, że może ona zostać trybutem. Nie mógł zatem namawiać do tego Snowa
- bułki na igrzyskach były wskazówką dla grupy Katniss
- niepokój w dystryktach: pogorszenie warunków życia w dystryktach, zwiększenie terroru (za mało wyeksponowane)
- pogłoski o Dystrykcie 13: Katniss SPOTKAŁA dwóch uciekinierów (nie pamiętam z jakiego dystryktu), podążających do Dystryktu 13
- zarówno Katniss jak i Peeta, dostają po maksymalnej ocenie po prezentacji "umiejętności"
- pominięcie tej sługi z uciętym językiem (tak, jest to ważne względem 3-go tomu)
- wydaje mi się, że Cinna został bardziej pobity
- jeżeli dobrze pamiętam, napięcia w innych dystryktach można było zauważyć między innymi po wyraźnych brakach produktów z niektórych dystryktów (ważne z uwagi na 3 tom)
Książkę czytałem dość dawno temu, więc nie pamiętam jej dokładnie