PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=482468}

Czwarty stopień

The Fourth Kind
2009
6,5 45 tys. ocen
6,5 10 1 44927
6,8 4 krytyków
Czwarty stopień
powrót do forum filmu Czwarty stopień

Jestem świeżo po seansie i mam pytanie odnośnie do tego filmu.. Czy jest ta historia jest na faktach? Co prawda były autentyczne nagrania ale chce mieć 100% pewność czy ten film jest oparty na prawdziwych wydarzeniach.

ocenił(a) film na 9
Spinel

właśnie obejrzałam ten film i też się nad tym zastanawiam. bardzo realistyczny.

Atara

też mnie to bardzo zastanawia
W ogóle to na początku myślałam, że będzie chodziło o jakieś egzorcyzmy, a tu się okazuje że UFO.
Zastanawiające jest także to, że tylko w Ameryce dzieją się takie akcje. Słyszał ktoś o czymś takim w Europie?

ocenił(a) film na 8
petit_fw

może się dzieją ale nie są udokumentowane a , a w tym filmie jak widać są , ale czy to jest na faktach?

ocenił(a) film na 7
Spinel

To nie jest na faktach , tylko tak zrobili :) to jest wymyslone

ocenił(a) film na 8
DeamonJ

; )

DeamonJ

Ten film jest na faktach zmienione sa tylko dane osobowe tych osub. Tak naprawde ta kobieta istnieje a ona zostala uznana za chorą córką sie nie znalazła

ocenił(a) film na 10
DeamonJ

film moze wymyslony ale porwania sa juz prawdziwe

ocenił(a) film na 10
petit_fw

tak jest wiele na całym swiecie wystarczy poczytac w googlach

ocenił(a) film na 7
Spinel

Wytwórnia dostała dużą kare za to iż podała że film jest oparty na faktach,wielka ściema ale filmik fajny;)

Spinel

nie jest;)....
prawdziwa dr Abigail....znajduje się ot właśnie tu;) http://en.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Milchard
Film sam w sobie dobry;) szkoda tylko, że wprowadza w błąd co do autentyczności.....to pierwszy stopień do zagubienia rzeczywistości;D

ocenił(a) film na 10
isanadia

skad wiesz ze fejk film nazwiska zmienione to nie znaczy ze takie cos nie zdarzyło naprawde

ocenił(a) film na 8
Spinel

dzięki za odpowiedzi szczerze mówiąc filmy które wydają mi sie na faktach takie jak np. Blair Witch czy 4 stopien zawsze mnie bardziej przerażaja niż np. koszmar z ulicy wiazów ;D

ocenił(a) film na 6
Spinel

po obejrzeniu filmu postanowiłem trochę pownikać w tą historię. Zastanawiające wydało się mi słabe nagłośnienie wydarzeń z roku 2000 (czyli nie tak znowu odległego). I co? Ano nic...........cisza. "Fakty" są wymyślone w celach marketingowych (miało to już miejsce przy Blair Witch Project). Wytwórnia filmowa zapłaciła karę za rozpowszechnianie błędnych wiadomości. Samo Nome znane jest na Alasce jako ośrodek przemysłowy i turystyczny. Swoja drogą filmowcy sprezentowali władzom miasteczka fantastyczna akcje promocyjną (turystyka zapewne wzrosła). No cóż- ale jak mówiła Mila.....chcecie to wierzcie. Jeśli chodzi o sam film daje 6/10,

ocenił(a) film na 9
dyziorro

podobno w Wikipedii jest napisane, że to na faktach... koleżanka mi tak też mówiła. I te nagrania też robią wrażenie. Jesteś pewien, że to wszystko jest wymyślone?

użytkownik usunięty
izusu

Film jest jedynie stylizowany na dokument ;) "Prawdziwą" Abbey Tyler zagrała Charlotte Milchard, możesz ją sobie wygooglować. "Prawdziwe" nagrania z sesji pani doktor również zostały nagrane na potrzeby filmu.
Swoją drogą i z całym szacunkiem, ale pani Charlotte z tymi lekko zapadniętymi oczami i wychudzoną twarzą naprawdę wygląda jakby porwali ją kosmici. Zwłaszcza po charakteryzacji:))

ocenił(a) film na 9

tak to prawda film jest stylizowany na dokument,ale jak poczytacie o nim trochę na Wikipedii (oczywiście w wersji angielskiej) to dowiecie się, że w Nome miała miejsce "fala zniknięć" i 9 ciał ludzi nigdy nie odnaleziono ( o kosmitach nic nie wspomniano :P), a jeśli chodzi o częste odwiedzanie Nome przez FBI to PRAWDA, widać byli zainteresowani sprawą zniknięć mieszkańców...
* zanim ktoś powie mi że wprowadzam w błąd, niech najpierw przeczyta to dokładnie: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fourth_Kind

użytkownik usunięty
vega1337

From Wiki:
"Controversy
On September 2, 2009, an investigation by Kyle Hopkins and the Anchorage Daily News examined the validity of the film's premise, and its relation to actual disappearances that have occurred in and around the town of Nome. The investigation found no specific events to back up the claims in the film and also revealed that unsolved deaths in Nome are no more a majority of disappearances (just as in other remote areas).
On November 12, 2009, Universal Pictures agreed to a $20,000 settlement with the Alaska Press Club "to settle complaints about fake news archives used to promote the movie." Universal acknowledged that they created fake online news articles and obituaries to make it appear that the movie had a basis in real events."

^ Myślę, że to jest wystarczającym wytłumaczeniem problemu prawdziwości zdarzeń. Piszą tu wyraźnie, że śledztwo nie wykazało żadnych konkretnych wydarzeń, które poparłyby założenia przedstawione w filmie, a także o tym że Universal Pictures musiało wypłacić ładną sumkę jako rekompensatę za wprowadzanie ludzi w błąd przez publikacje fałszywych artykułów i nekrologów.
Fakt, że zniknięcia mają miejsce i ludzie będą znikać dalej, bo w tak odległych i odizolowanych miejscach nie wiele trzeba aby się zgubić, zostać zaatakowanym przez zwierzę i jest jeszcze tysiące innych wypadków, które mogą sprawić, że słuch po nas zaginie. Jest to świetna pożywka dla ludzi, którzy przez wzbudzenie kontrowersji chcą zarobić;)
I już nie wiadomo w co wierzyć - w kosmitów czy marketing.. :))

ocenił(a) film na 8
izusu

tak! film jest na faktach.. jutro przylecą do Ciebie ufoludy i zrobią Ci pranie czaszki x)

cytat np z wikipedii: "Czwarty stopień (ang. The Fourth Kind) – amerykański thriller science-fiction, stylizowany na paradokument, z 2009 w reżyserii i wg scenariusza Olatunde Osunsanmi. Tytuł filmu jest nawiązaniem do słynnej klasyfikacji bliskich spotkań z kosmitami amerykańskiego naukowca J. A. Hyneka.

Film przedstawia wydarzenia mające miejsce w (istniejącym faktycznie) małym miasteczku na Alasce, Nome w którym dochodziło do tajemniczych zniknięć mieszkańców przez ostatnie 40 lat. Pomimo licznych zapewnień i sugestii zawartych w treści filmu, NIE JEST ON OPARTY NA FAKTACH."

ocenił(a) film na 10
LUFTWAFFE

mówcie co chcecie ale ja wierze w UFO... śmiejcie się, szydźcie, ale co widzialem to widzialem...
otóż kiedys z kumplami siedzieliśmy na plaży w nocy i na niebie coś zaczęło poruszać sie w szybkim tępie w różnych kierunkach...
wykluczylismy samolot bo za szybkie jak na samolot i gwałtownie zmieniało kierunki
wykuczylismy spadające gwiazdy bo poruszało się w kilku kierunkach przez dobre 15-20 sekund
wykluczylismy jakies owady czy jakies żyjątka bo było za wysoko i za szybkie...
Po pół roku znajoma, z całkiem innego rejonu Polski, zaczęła mi opowiadać ze cos takiego widziała, okazało sie że widziała to samo co ja...
Jak ktoś mi wyjaśni co to mogło być to ok, przestane wierzyć w UFO.

PS.To nie jest żadna prowokacja.

znukdiwad

amerykański super tajny zwiadowca wojskowy, jest ich coraz więcej od zakończenia II wojny światowej, prawdopodobnie wykorzystują napęd plazmowy albo anty-grawitacyjny (lub obydwa), który zresztą był już testowany za czasów Hitlera w tajnych laboratoriach. Zobacz sobie na YouTube film pt. "Ekwador: pościg za dwoma obiektami UFO" . USA w tym filmie w oficjalnym oświadczeniu przyznała race Rządowi ekwadorskiemu, że jest to prawdopodobnie obiekt niezidentyfikowany - UFO. Można się domyślić, że zrobiła to celowo, żeby tylko zatrzeć sprawę i utrzymać tajemnice super tajnych szpiegowców armii US niewykrywalnych przez żadną obecnie znaną nam technikę.

ocenił(a) film na 3
znukdiwad

siedzieliscie pewnie na plazy za kołem podbiegunowym, to byla zoska polarna do tego dobre ziolo i ufoludy zaczynaja porywac :D

Spinel

To pytanie na serio? ;)

Spinel

Nie wierze ze on tak na serio pyta XD