PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=303403}

Bagno

The Marsh
2006
5,2 3,7 tys. ocen
5,2 10 1 3683
2,7 3 krytyków
Bagno
powrót do forum filmu Bagno

niestety przed obejrzeniem przewinalem kilka fragmentow filmu zeby zobaczyc czy z napisami okej i sie zniechecilem. szkoda F. W. na takie filmy. ofekty z pogranicza nedzy, z tamtej epoki... moze sie myle bo nie obejrzalem calego filmu ale raczej zadnej rewelacji nie ma i lepiej poswiecic czas na cos lepszego...

_NA_RELAKSIE_

Nie bardzo rozumiem... Nie obejrzałeś filmu i mówisz, że żadnej rewelacji nie ma.
No jeżeli liczy się tylko efekty z pogranicza (nie wiem czego). Kiedyś (chyba z 25 lat temu :) ) oglądałem taki fajny horror z efektami "z pogranicza nędzy" Poltergeist, całkiem fajny klimat miał.
Bagna jeszcze nie oglądałem, ale żeby ocenić mam zamiar spróbować. Poza tym jest parę pozytywnych opinii.

Jarooo_2

czytaj ze zrozumieniem to 1) bo napisałem RACZEJ i sam czekam na opinie osob, ktore ogladaly a 2) nie porownuj tego z POLTERGEISTEM bo to klasyka horroru

_NA_RELAKSIE_

Sam również czytaj ze zrozumieniem. Nie porównałem, go do Ducha tylko do leciwych efektów w tym filmie. Moim zdaniem dobry horror/thriller nie potrzebuje żadnych efektów, no może poza odpowiednimi dźwiękowymi ;). Liczy się budowany klimat (najlepszym przykładem horroru z "ubogimi" efektami, przy oglądaniu którego włosy się jeżą na skórze jest Klątwa 9przynajmniej oglądana po raz pierwszy).

Jarooo_2

hehe no nie wierze najpierw porównujesz MARSH do POLTERGEISTA a teraz do GRUDGE, to moze obejrzyj jednak ten film bo ja juz to zrobilem i uwazam ze to gówno w ktorym WHITAKER nie powinien był zagrać. na tyle

_NA_RELAKSIE_

o kurcze, ty naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem :D
gościu nie porównał tego Bangna do Klątwy, tylko podał ten tytuł jako przykład że można straszyc bez efektów specjalnych z górnej półki ;)

_NA_RELAKSIE_

Sorki ze sie wtrącam ale o czym wygadacie? O horrorach
? Czy widzieliscie naprawde dobry horror? Bo to o czym mowiecie (Grudge, BAGNO [beznadziejne z resztą] to nie są straszne filmy. No moze tylko ''Duch'' ale to i tak nie jest max przerazenia jakieego sie mozna nabawic przy ekranie. Obejrzyjscie sobie ''Lśnienie'' kubricka, czy ''Koszmar z ulicy wiązow'' Cravena, ''Coś'' Carpentera... to są prawdziwe horror a nie takie bajki jak wy mowicie. Moj 5-letni brat sie tego nie boi a raczej dobrze przy takich filmach usypia. Zastanowcie sie najpierw o czym rozmawiacie a potem sie kłocicie. Aha i moze jeszcze lepszei jesli szukacie horrorów to radze sie cofnąc o przynajmniej 20 lat wstecz bo własnie wtedy robiono filmy z klimatem które potrafily straszyc a teraz jedyny film po którym przechodzily mi ciarki po plecach to z 2005 roku ''Malevolence'' który wam gorąco polecam. I nie mowcie juz o marnych amerykanskich remakach które nie którzy nazywaja horrorami poniewaz są to filmy robione tylko dla kasy a nie zeby kogos wystraszyc... bo tak robiono tylko do konca lat 80-tych... THX pozdro

ocenił(a) film na 4
___ice___

Hmmm.... filmy-horrory i strach?? Nie ma mowy.
Wg. mnie filmow mozna sie bac jezeli ma sie ponizej 17 lat.
Ostatnio wystraszylo mnie kilka momentow w horrorach jak mialem jakies 15-16 lat. Niestety teraz juz zaden horror nie potrafi mnie wystraszyc :-/ Kiedys straszyly mnie filmy takie Jak TEXANSKA MASAKRA REMAKE, SHUTTER - WIDMO czy CANIBAL HOLOCAUST.
Wedlug mnie teraz nie da sie zabardzo zrobic strasznego horroru ktorego balibysmy sie, bo to tylko film . Mozna zrobic film co najwyzej obrzydliwy. Mimo wszystko dalej lubie ogladac horrory :) zostalo to juz z dziecinstwa hehe ^.^

Poznaj_Rzeznika

A wyobraź sobie że są takie osoby które autentycznie, nie ważne jaki horror, boją się i strasznie przeżywają. Znałem taką osobę i byłem tego świadkiem :P ? jak ja takim ludziom zazdroszczę :D Ja się na horrorach niestety tylko dobrze bawię ;)

___ice___

O przepraszam bardzo, ale widzę że próbujesz się wymądżyć na siłę i szukasz zaczepki. Nie wiem jak moi przedmówcy, ale to że akurat włączyłem się do dyskusji o tym Bagnie i Grudce, nie znaczy że nie widziałem i nie cenię tych filmów o których wspomniałeś, bo cenię je bardzo, i podzielam Twoje zdanie że generalnie horrory z klimatem to były kiedyś, a teraz w dobie zbijania kasy na siłę, ciężko o takie. To nie znaczy jednak, że nie można sobie o takich gniotkach podyskutować. A jak ci się to nie podoba że sobie o nich gadamy to się po porostu nie wpieprzaj, i tyle. Nie rozumiem też, dlaczego z góry zakładasz że jesteśmy ciemniaki i nic poza tymi dwoma filmami nie widzieliśmy, bo to można wywnioskować z Twojej wypowiedzi. Poza tym, chyba nie myślisz że pisząc iż można straszyć bez zbędnych efektów specjalnych, miałem namyśli amerykański remake Grudge?a? ? no proszę cię bardzo, nie rób ze mnie idioty. Ja rozumiem że jak by ktoś tu napisał że Bagno albo Grudge to najlepszy i najstraszniejszy horror w ogóle? ale takie stwierdzenie nie padło.

Ander

A widzieliście Emily Rose? Efektów niewiele a robi wrażenie. Wydaje mi się, że horrory można podzielić na te bez efektów i z efektami. Te z efektami straszą realizmem natomiast te pierwsze uzywają do tego celu wspaniałej muzyki symfonicznej i stosowaniu kilku prostych starych tricków z ustawieniem kamer :))

ocenił(a) film na 10
_NA_RELAKSIE_

A MI SIE FILM BARDZO ALE TO BARDZO PODOBAł