Siema ALL!!
mam pytanie odnośnie grafiki 3D w filmach.
Bo nie długo na pewno wyjdzie Avatar na DVD,Blu-ray na pewno z parą okularów żeby obejrzeć efekt prac J.C'a. I tu pytanie czy na zwykłym telewizorze kineskopowym czy LCD,Plazma z podłączonym dvd będą wyświetlane wszystkie efekty 3D.Pamiętam że Mali Agenci wychodziły też w 3D z parą okularów ale nie miałem okazji zakupić tego filmu i zobaczyć jak to jest. Czytałem też że potrzeba specjalnych telewizorów do wyświetlania obrazu 3D lub projektorów firmy NEC . Ale z resztą jak wypuszczają filmy 3D na dvd to chyba ten efekt jest widoczny.
PozDro For All!!!
czyli mam rozumiec ze jak mam plazme panasonica 46 cali 400 hercową 1080p
full hd to mi pujdzie te 3d ?
Pójdzie, ale nie w 1080p (tak jak u mnie - ten sam model pewnie, tylko 42"). Ze względu na ograniczenie HDMI 1.3 nie ma szans na wysyłanie 2 obrazów fullHD jednocześnie. Sprzęt z HDMI poniżej 1.4 będzie ograniczony do rozdziałki 720p (no chyba, że jakoś się to uda ogarnąć w 1080i, ale jakoś wątpię).
Wszystko zależy od sposobu tworzenia efektu stereoskopowego. W Małych Agentach użyto metody anaglifowej, tzn, obraz dla lewego oka był niebieskosiny a dla prawego czerwony, oba obrazy były nałożone na siebie i oglądało się je przez okulary z lewym szkłem czerwonym a prawym błękitnym. Film nakręcony w tym systemie można oglądać na zwykłym telewizorze, komputerze itp., trzeba tylko mieć odpowiednie okulary. Filmy 3D na Blu-Ray mają być zapisywane w systemie z okularami migawkowymi, tzn. na ekranie wyświetlany jest na przemian jeden obraz dla lewego oka i jeden dla prawego, a okulary zasłaniają na przemian lewe i prawe oko. Tu potrzebny jest wyświetlacz o częstotliwości odświeżania 120 Hz (po 60 hz dla lewego i prawego obrazu) i z układem do synchronizacji z okularami.
Wydawane na DVD filmy stereoskopowe (3D) wykorzystują metodę anaglifową, więc potrzebne są tylko okulary z kolorowymi szkiełkami (zresztą zwykle dodawane do kupowanych w sklepach płyt, np "do "Oszukać przeznaczenie 4" w wersji 3D dodawane są cztery pary okularów).
Mieszasz groch z kapustą. Po co piszesz o czymś o czym masz blade pojęcie i wprowadzasz niepotrzebnie w błąd innych? ;/
Radzę sięgnąć do czasopisma Audio Video, prenumeruję je i nie narzekam na brak informacji ;-). To najbardziej fachowe pismo na rynku, takie odnoszę wrażenie.
http://www.av.com.pl/index.php?zine=108
Wersja z 22 kwietnia nie jest w 3D(marketing). Dopiero w listopadzie mniej więcej wyjdzie kolekcjonerska w 3D. Aby skorzystać z 3D trzeba mieć TV z 200HZ (co najmniej 2000$ w USA) i okulary(około 130$ w USA).
Tak jak przedmówca powiedział TV 3D to w tej chwili koszt 6000zł plus 2000 zł Blue,Ray i okulary 400 zł i film będzie kosztował koło 180 zł , ale niestety Avatar w 3D na Blue,Ray dopiero na początku 2011 r w listopadzie wyjdzie Blue Ray z dodatkami , których w kwietniowym wydaniu zabraknie tak sobie reżyser wykombinował pozdrawiam.
Dzięki za info!!!
Właśnie nie mogłem znaleźć informacji na temat w jakiej wersji wychodzi Avatar 22.04.10, a na allegro nic nie pisze o obrazie 3D.
Jeszcze raz dzięki!!!
PozDro
Avatar w 3d w bardzo dobrej jakosci jest juz dostepny.
A tutaj jak go tanio poogladac www.3dwdomu.pl