PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}

2009
7,4 815 tys. ocen
7,4 10 1 814746
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Siema ALL!!
mam pytanie odnośnie grafiki 3D w filmach.
Bo nie długo na pewno wyjdzie Avatar na DVD,Blu-ray na pewno z parą okularów żeby obejrzeć efekt prac J.C'a. I tu pytanie czy na zwykłym telewizorze kineskopowym czy LCD,Plazma z podłączonym dvd będą wyświetlane wszystkie efekty 3D.Pamiętam że Mali Agenci wychodziły też w 3D z parą okularów ale nie miałem okazji zakupić tego filmu i zobaczyć jak to jest. Czytałem też że potrzeba specjalnych telewizorów do wyświetlania obrazu 3D lub projektorów firmy NEC . Ale z resztą jak wypuszczają filmy 3D na dvd to chyba ten efekt jest widoczny.
PozDro For All!!!

ocenił(a) film na 9
pik33_2

czyli mam rozumiec ze jak mam plazme panasonica 46 cali 400 hercową 1080p
full hd to mi pujdzie te 3d ?

ocenił(a) film na 9
nemesis10

Pójdzie, ale nie w 1080p (tak jak u mnie - ten sam model pewnie, tylko 42"). Ze względu na ograniczenie HDMI 1.3 nie ma szans na wysyłanie 2 obrazów fullHD jednocześnie. Sprzęt z HDMI poniżej 1.4 będzie ograniczony do rozdziałki 720p (no chyba, że jakoś się to uda ogarnąć w 1080i, ale jakoś wątpię).

dawkaff12ps2

Wszystko zależy od sposobu tworzenia efektu stereoskopowego. W Małych Agentach użyto metody anaglifowej, tzn, obraz dla lewego oka był niebieskosiny a dla prawego czerwony, oba obrazy były nałożone na siebie i oglądało się je przez okulary z lewym szkłem czerwonym a prawym błękitnym. Film nakręcony w tym systemie można oglądać na zwykłym telewizorze, komputerze itp., trzeba tylko mieć odpowiednie okulary. Filmy 3D na Blu-Ray mają być zapisywane w systemie z okularami migawkowymi, tzn. na ekranie wyświetlany jest na przemian jeden obraz dla lewego oka i jeden dla prawego, a okulary zasłaniają na przemian lewe i prawe oko. Tu potrzebny jest wyświetlacz o częstotliwości odświeżania 120 Hz (po 60 hz dla lewego i prawego obrazu) i z układem do synchronizacji z okularami.
Wydawane na DVD filmy stereoskopowe (3D) wykorzystują metodę anaglifową, więc potrzebne są tylko okulary z kolorowymi szkiełkami (zresztą zwykle dodawane do kupowanych w sklepach płyt, np "do "Oszukać przeznaczenie 4" w wersji 3D dodawane są cztery pary okularów).

wabielas

Mieszasz groch z kapustą. Po co piszesz o czymś o czym masz blade pojęcie i wprowadzasz niepotrzebnie w błąd innych? ;/

użytkownik usunięty
Kazioo

Radzę sięgnąć do czasopisma Audio Video, prenumeruję je i nie narzekam na brak informacji ;-). To najbardziej fachowe pismo na rynku, takie odnoszę wrażenie.

http://www.av.com.pl/index.php?zine=108

ocenił(a) film na 9
dawkaff12ps2

Wersja z 22 kwietnia nie jest w 3D(marketing). Dopiero w listopadzie mniej więcej wyjdzie kolekcjonerska w 3D. Aby skorzystać z 3D trzeba mieć TV z 200HZ (co najmniej 2000$ w USA) i okulary(około 130$ w USA).

Ogladajacy

Tak jak przedmówca powiedział TV 3D to w tej chwili koszt 6000zł plus 2000 zł Blue,Ray i okulary 400 zł i film będzie kosztował koło 180 zł , ale niestety Avatar w 3D na Blue,Ray dopiero na początku 2011 r w listopadzie wyjdzie Blue Ray z dodatkami , których w kwietniowym wydaniu zabraknie tak sobie reżyser wykombinował pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Ogladajacy

Dzięki za info!!!
Właśnie nie mogłem znaleźć informacji na temat w jakiej wersji wychodzi Avatar 22.04.10, a na allegro nic nie pisze o obrazie 3D.
Jeszcze raz dzięki!!!
PozDro

dawkaff12ps2

Avatar w 3d w bardzo dobrej jakosci jest juz dostepny.
A tutaj jak go tanio poogladac www.3dwdomu.pl

dawkaff12ps2

jestem z przyszlosci i powiem. ci ze za 13 lat beda do tego specjalnne google.